Vegetáriánus proteinforrások: Így lesz étrendje fehérjében gazdag húsfogyasztás nélkül
A kiegyensúlyozott étrend hús és hal nélkül is lehetséges – különösen akkor, ha tisztában van azzal, mely élelmiszerekben található növényi fehérje és hogyan kombinálhatja okosan azokat. A proteinek központi szerepet játszanak számos testi folyamatban – és ez nemcsak a sportolókra vonatkozik. Ebben a cikkben eláruljuk Önnek, mely vegetáriánus élelmiszerek gazdagok fehérjében, hogyan fedezheti a legjobban fehérjeszükségletét és milyen előnyöket kínálnak a növényi proteinforrások.

dm Kft.
Olvasási idő 4 perc
•
2025. 09. 29.

Miért fontos a fehérje?
A fehérjék igazán sokoldalúak: hozzájárulnak az izomépítéshez, a sejtek helyreállításához, hormonokat termelnek és erősítik az immunrendszert. Különösen a vegetáriánusok számára fontos, hogy rendszeresen fogyasszanak magas minőségű fehérjeforrásokat – mivel a szervezet nem képes tárolni a proteint. Ezért elengedhetetlen a folyamatos bevitel az étrenden keresztül.
Mennyi fehérjére van szükség naponta?
A napi fehérjeszükséglet az életszakasztól és az aktivitás mértékétől függ: egészséges felnőttek számára az ajánlott fehérjebevitel körülbelül 0,8 g testsúlykilogrammonként. Ha rendszeresen sportol, az intenzitástól függően már 1,2–2,0 g/kilogramm mennyiséggel kell számolni – különösen izomépítésnél. A várandósoknak a második trimesztertől 1,0–1,2 g/kg mennyiségre van szükségük, a szoptató nőknek pedig akár 1,5 g/kg-ra is. Növényi étrend esetén egy kicsivel több ajánlott, mivel a növényi fehérjét kissé nehezebb megemészteni. A különféle fehérjeforrások célzott kombinációja ideális ellátottságot biztosít.
A legjobb vegetáriánus fehérjeforrások
Vegetáriánus proteinforrások, amelyek valódi fehérjebombának számítanak:
Hüvelyesek
Hüvelyesek
Lencse, csicseriborsó, bab és borsó: nemcsak rengeteg fehérjét (kb. 7–9 g/100 g) biztosítanak, hanem rostot és ásványi anyagokat is. Sokoldalúan fogyaszthatók – pl. currykben, salátákban vagy szendvicskrémekben.
Lencse (főzve)
- Fehérje: kb. 9 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: vas (3,3 mg), magnézium (36 mg), cink (1,3 mg), B-vitaminok
Csicseriborsó (főzve)
- Fehérje: kb. 8,4 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: vas (2,9 mg), magnézium (48 mg), kálium (291 mg), folsav (172 µg)
Bab (főzve)
- Fehérje: kb. 8,9 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: vas (2,1 mg), magnézium (70 mg), kálium (355 mg), folsav (149 µg), B1-vitamin (0,24 mg)
Borsó (főzve)
- Fehérje: kb. 6,8 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: vas (1,47 mg), kálium (217 mg), magnézium (32 mg), folsav (105 µg), C-vitamin (20,1 mg), K-vitamin (37 µg), B1-vitamin (0,26 mg)
Diófélék, magvak és magok
Diófélék, magvak és magok
A mandula, a dió, a chiamag, a tökmag vagy a kendermag verhetetlenek, mivel egészséges zsírokat, és 15–25 g fehérjét is tartalmaznak 100 grammonként. Ideálisak rágcsálnivalóként vagy müzliben.
Mandula
- Fehérje: kb. 21,3 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: magnézium (170 mg), kalcium (250 mg), E-vitamin (25,6 mg)
Chiamag
- Fehérje: kb. 22 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: kalcium (631 mg), magnézium (335 mg), vas (7,7 mg), omega-3
Kendermag (hámozott)
- Fehérje: kb. 31 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: vas (14 mg), kálium (860 mg), kalcium (145 mg), magnézium (483 mg), foszfor (1160 mg), cink (7 mg), E-vitamin (7,2 mg)
Szójatermékek, mint a tofu és a tempeh
Szójatermékek, mint a tofu és a tempeh
A szójatermékek valódi klasszikusnak számítanak a vegetáriánus fehérjeforrások között. A tofu kb. 8–15 g fehérjét tartalmaz 100 grammonként, a tempeh még többet. Tökéletesek serpenyős ételekhez, bowlokhoz vagy salátákhoz.
Tofu (natúr)
- Fehérje: kb. 15,7 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: vas (5,4 mg), kalcium (350 mg), magnézium (30 mg), Izoflavonok
Tempeh
- Fehérje: kb. 19 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: vas (2,7 mg), kalcium (111 mg), B-vitaminok, rost
Texturált szója (szójaszelet/szójadarabok)
- Fehérje: kb. 50–52 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: termékenként változnak; gyakran gazdag vasban és rostban
Szójaital (cukrozatlan)
- Fehérje: kb. 3–4 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: gyártótól függően gyakran kalciummal, D-vitaminnal és B12-vitaminnal dúsítják
Szójabab/szójapehely (szárított)
- Fehérje: kb. 34–38 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: kálium (1800 mg), magnézium (220 mg), kalcium (200 mg), vas (6,6 mg), cink (4,2 mg), B-vitaminok (B1, B2, B3, B6), folsav (240 µg)
Quinoa és egyéb álgabonafélék
Quinoa és egyéb álgabonafélék
A száraz quinoa körülbelül 14 g fehérjét tartalmaz 100 g-onként, és teljes értékű fehérjeforrásnak számít. Különösen népszerű salátákban vagy köretként.
Quinoa (főzött)
- Fehérje: kb. 4,4 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: magnézium (64 mg), vas (1,5 mg), cink (1,1 mg), B6-vitamin, folsav
Árpa (teljes kiőrlésű, nyers)
Szintén köretként vagy salátákban rendkívül ízletes.
- Fehérje: kb. 11,2 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: kálium (445 mg), magnézium (115 mg), foszfor (340 mg), vas (2,8 mg), cink (2,8 mg), B1-vitamin (0,43 mg), B3-vitamin (4,8 mg), folsav (65 µg)
Amaránt (puffasztott)
- Fehérje: kb. 14,6 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: magnézium (308 mg), kalcium (214 mg), vas (9 mg), foszfor (582 mg), cink (3,66 mg), B6-vitamin (214 µg), folsav (47 µg), E-vitamin (96 µg)
Zabpehely
Zabpehely
100 grammonként pontosan 13 g fehérjével nem csak reggelire ideális. A zab hosszú ideig tartó jóllakottságot biztosít, valamint vasat és cinket is tartalmaz.
Zabpehely
- Fehérje: kb. 13,5 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: vas (5,5 mg), magnézium (134 mg), cink (3,1 mg), B1-vitamin
Tejtermékek és tojás
Tejtermékek és tojás
A lakto-ovo vegetáriánusok számára a sovány túró, a kefir, a joghurt, valamint a tojás egyszerű és ízletes fehérjeforrások (akár 10–12 g fehérje 100 grammonként, ill. tojásonként). Természetesen sokoldalúan beépíthetőek az étkezésekbe.
Tojás
- Fehérje: kb. 12,6 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: B12-vitamin (1,6 µg), szelén (30 µg), D-vitamin (1,8 µg), biotin (20 µg)
Túró (sovány)
- Fehérje: kb. 13 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: kalcium (80 mg), B12-vitamin (1 µg), foszfor (215 mg)
Proteinben gazdag zöldségek: Az alulértékelt fehérjeforrások
Proteinben gazdag zöldségek: Az alulértékelt fehérjeforrások
A zöldségeket gyakran alábecsülik, ha fehérjékről van szó – ugyanakkor bizonyos fajtákban több fehérje található, mint gondolnánk! Ugyan a zöldségfélék a hüvelyesekhez vagy a diófélékhez képest kevesebb fehérjét biztosítanak, magas tápanyagsűrűségükkel, rosttartalmukkal és másodlagos fitokemikáliáikkal előkelő helyen végeznek. Ideálisak tehát az étkezések természetes kiegészítésére.
Íme néhány a legmagasabb fehérjetartalmú zöldségek közül 100 grammonként (főzve):
Spenót
- Fehérje: kb. 2,7 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: vas (3,6 mg), magnézium (58 mg), C-, K-, A-vitamin, folsav
Brokkoli
- Fehérje: kb. 2,8 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: kalcium (58 mg), C-vitamin (84 mg), K-vitamin, folsav, antioxidánsok
Kelkáposzta
- Fehérje: kb. 4,3 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: kalcium (150 mg), vas (1,5 mg), C-vitamin (120 mg), K-vitamin, béta-karotin
Kelbimbó
- Fehérje: kb. 4,5 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: C-vitamin (112 mg), folsav (60 µg), kálium, rostok
Spárga (fehér)
- Fehérje: kb. 2,2 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: folsav (90 µg), kálium (202 mg), C-, E-, K-vitamin
A különleges burgonya
- Fehérje: kb. 2 g 100 g-ban
- Mikrotápanyagok: kálium (kb. 420 mg), C-vitamin (kb. 17 mg), B6-vitamin (kb. 0,3 mg), folsav (kb. 15 µg), magnézium (kb. 20 mg), foszfor (kb. 40 mg), niacin/B3 (kb. 1,4 mg)
- A burgonya kb. 2 g fehérjét tartalmaz 100 grammonként – tehát meglehetősen keveset. A fehérjét azonban magas biológiai érték jellemzi (76) és fontos aminosavakat, például lizint tartalmaz. Tojással kombinálva az érték akár 136-ra is emelkedhet. Így a burgonya alacsony fehérjetartalma ellenére értékesen hozzájárulhat a szervezet fehérjeellátásához.
Megfelelő kombinációk a teljes értékű aminosavakhoz
A növényi élelmiszerek legtöbbször nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat elegendő mennyiségben. De aggodalomra semmi ok, létezik erre egy nagyon egyszerű megoldás: a megfelelő élelmiszer-kombinációk. A legfontosabb megállapítás: hüvelyesek (magas lizintartalom, alacsony metionintartalom) + gabona (magas metionintartalom, alacsony lizintartalom) = tökéletes párosítás!
Íme néhány ideális kombináció egy teljes aminosavprofilhoz, beleértve a receptötleteket is, így a vegetáriánus fehérjéket is könnyedén beépítheti a hétköznapokba:
Gabonafélék + hüvelyesek
Például:
- Rizs + lencse
- Klasszikus indiai ételek, pl. dal basmati rizzsel.
- Teljes kiőrlésű kenyér + humusz vagy borsókrém
- Tökéletes vacsorára – egyszerű, laktató és magas fehérjetartalmú.
- (Teljes kiőrlésű) tészta + lencsebolognai
- Ideális főétel – vörös lencsével vagy csicseriborsóval.
- Kukorica + bab
- A mexikói konyhából – pl. chili sin carne, tortilla vagy polenta babbal.
- Bulgur + csicseriborsó
- Tálban vagy tabouléban – magas rosttartalmú és teljes értékű.
- Amaránt + vörösbab
- Egy modern power-kombináció főzelékekhez és serpenyős ételekhez.
Gabona + diófélék/magok/magvak
Például:
- Zabpehely + mandula
- Akár müzliként, zabkásaként vagy energiaszeletként – ideális étkezések között.
- Zabpehely + szójajoghurt
- A szója további aminosavakat biztosít – különösen a nap indításához.
Növényi fehérjés párosok
Például:
- Tofu + quinoa
- Mindkettő rengeteg aminosavat tartalmaz – tökéletes salátákhoz vagy zöldséges serpenyős ételekhez.
- Szejtán + földimogyoró vagy tahin
- A szejtán metionint, míg a földimogyoró lizint tartalmaz – tökéletes párosítás.
- Burgonya + túró vagy tojás
- Klasszikus kombináció, amely jelentősen növeli a fehérje minőségét.
Tipp: Nem fontos, hogy minden aminosav benne legyen egyetlen étkezésben – amennyiben a nap folyamán hozzájut a szervezete, az igény fedezve lesz.
Milyen egészségügyi előnyei vannak a növényi fehérjéknek?
- Kevesebb telített zsír, ami jót tesz a szív- és érrendszernek.
- A több rost hozzájárul az emésztéshez és a jóllakottság érzéséhez.
- Sokoldalú mikrotápanyagok, mint például vas, magnézium, cink stb.
- Alacsonyabb környezeti terhelés – a növényi termékek legtöbbször jobb ökológiai lábnyommal rendelkeznek, mint az állati eredetűek.
A növényi élelmiszerek a fehérjéken kívül gyakran értékes szénhidrátokat, valamint másodlagos fitokemikáliákat is biztosítanak – egy igazi pluszpont a kiegyensúlyozott étrendhez.
Akik növényi alapú étrendet követnek, nemcsak egészségesebben élnek, hanem sokszor tudatosabban is.
Kritikus tápanyagok a vegetáriánus étrendnél: erre ügyeljen!
A fehérjében gazdag vegetáriánus étrend esetén is érdemes egy pillantást vetni az olyan tápanyagokra, mint a B12-vitamin, a vas, a cink és az omega-3 zsírsavak. Ezek kevésbé vannak jelen a növényi alapú élelmiszerekben – a tudatos kiválasztás vagy kiegészítés ebben az esetben előnyös lehet. Minderről részletes cikkeinkben olvashat bővebben.
GYIK: Gyakran ismételt kérdések a vegetáriánus fehérjéről
Mennyi fehérjére van szükségünk naponta?
Mennyi fehérjére van szükségünk naponta?
Életkortól, nemtől és aktivitási szinttől függően kb. 0,8–1,2 grammra testsúlykilogrammonként. A sportosan aktív embereknek akár 2 g/kg-ra is szükségük lehet.
Kialakulhat-e fehérjehiány vegetáriánusoknál?
Kialakulhat-e fehérjehiány vegetáriánusoknál?
Változatos étrend mellett ez nem valószínű. Fontos a különféle fehérjeforrások kombinációja.
Léteznek vegán proteinturmixok?
Léteznek vegán proteinturmixok?
Igen, pl. borsó-, rizs- vagy kenderfehérje-alapúak. Ideális kiegészítő étkezést jelenthetnek – különösen a sportolók számára.
Melyik a jobb: az állati vagy a növényi fehérje?
Melyik a jobb: az állati vagy a növényi fehérje?
Mindkettőnek megvannak a maga előnyei – a növényi fehérje azonban még az olyan kísérőanyagokkal is tarol, mint a rostok és a másodlagos fitokemikáliák.