Bulgur, quinoa és egyéb gabona
Bulgur és quinoa – az erőszemcsék
Legyen szó bulgurról, quinoáról vagy kuszkuszról – az egzotikus gabonafélék könnyen elkészíthetők, finomak és nagyon egészségesek is lehetnek. Nem csoda hát, hogy ezek a tápláló köretek egyre népszerűbbek.
Mi a bulgur? - keleti szuperétel
A bulgur a Közel-Keletről származik, és régóta nélkülözhetetlen élelmiszernek számít olyan országokban, mint Törökország, Izrael és Irán. Könnyen elkészíthető, ugyanakkor rostban gazdag és nagyon laktató szuperfood, melyet gyakran “török rizsnek” is neveznek. Bulgur készítésekor a még éretlen vagy a meghántolt, érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Mivel a gyártás során pároláson már átesett, ezért a bulgurt fogyasztáshoz nem kell megfőzni, elég csak kétszeres mennyiségű forró vízbe áztatni. Elkészítési ideje 10-15 perc. Gazdag különféle B-vitaminokban és E-vitaminban, és olyan fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, cink, kalcium és a vas. A bulgur elsősorban a keleti konyha révén vált ismertté. Többek között a paradicsomos, borsmentás és olívaolajos libanoni étel a tabbouleh révén, amelyet bulgur salátának is neveznek. Mivel a bulgurnak alig van saját íze, gyakran fogyasztják különféle fűszerekkel és gyógynövényekkel keverve. A sokoldalúan felhasználható, főként köretként fogyasztott bulgur vegán receptekhez és húsos ételekhez is kiváló választás.
Quinoa: könnyű és vegán
A vegán étkezésbe is beilleszthető, gluténmentes quinoa egy dél-amerikai növényből származik. A quinoa szemeket több mint 5000 éve termesztik, és már az inkák alapvető tápláléka volt. A szemek hasonlóak a közönséges gabonákhoz, például a búzához, de valójában nem gabonafélék. Emiatt a quinoát álgabonának is nevezik. Az univerzálisan felhasználható quinoa köretként fogyasztva, esetleg rakott ételekbe töltve, de akár sütemények, desszertek összetevőjeként is megállja a helyét. A magvak nemcsak ízletesek, hanem magas tápanyagtartalommal is rendelkeznek. A quinoát fogyasztva szervezetünket olyan értékes nyomelemekkel láthatjuk el, mint a vas, folsav és magnézium. A quinoa szénhidráttartalma alacsony, ezért gyakran különféle diéták kedvelt része. A növény kiváló minőségű fehérjeforrás, amely a legfontosabb aminosavakat tartalmazza. Így ez az aprószemű csodaköret az állati eredetű fehérjeforrásokkal is képes lépést tartani. A gluténmentes szuperétel emellett sok rostot tartalmaz, ami elősegítheti az emésztést. Legyen szó egyszerű salátáról, húsos főételről, vagy egy vegán desszertről, a quinoa minden helyzetben tápláló, gyorsan elkészíthető megoldást fog jelenteni.
A változatos kuszkusz
A durvára őrölt vagy hántolt, őröletlen durumdarából készült kuszkusz eredete Északnyugat-Afrika őslakos népéhez, a berberekhez köthető. Az egyre elterjedtebb kuszkusz nem csak kiváló rostforrás, de olyan fontos ásványi anyagok is fellelhetőek benne, mint a szelén, a foszfor vagy a cink. A kuszkusz gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A felhasználni kívánt mennyiséghez másfélszer annyi forró vizet kell önteni. A kuszkusz 5-10 percig tartó áztatás után fogyaszthatóvá válik. Egyesek szeretik külön kuszkusz pároló edénnyel elkészíteni, mely több időt vesz igénybe, de előnye, hogy a kuszkusz kissé pergősebb lesz. Legtöbbször egytálételként vagy köretként fogyasztják, de édességek alapanyagaként is felhasználható.
Több oka is van annak, amiért érdemes a dm kínálatában megtalálható quinoa, bulgur vagy kuszkusz ételeket fogyasztani.
- Bio minőségűek
 - Gyors az elkészítésük
 - Ellenőrzött gazdálkodásokból származnak
 - Magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek
 
A dm kínálatában elérhető bio bulgur, quinoa és egyéb gabona termékek sokféle egészséges recepthez felhasználhatók. Próbálja ki mind!