Rizs
Rizs, a sokoldalú, tápanyagban gazdag étel
A rizs az egyik legnépszerűbb alapanyagnak számít, amit rengeteg ételhez fel tudunk használni. A rendkívül sokoldalú étel nem csak reggeliként, ebédhez vagy vacsorához fogyasztható, hanem desszerteket, sőt italokat is készíthetünk belőle. Arról már nem is beszélve, hogy összesen körülbelül 8000 fajtája létezik a világon. A hosszú szemű, rizottó, vagy basmati rizsek mellett a kevesek által ismert, de egyre népszerűbbnek számító tejrizs is megtalálható a dm Online Shop kínálatában.
Ezért érdemes rendszeresen rizst fogyasztani
A rizs legnagyobb részt foszfort, vasat és magnéziumot tartalmaz, emellett található még benne szénhidrát, fehérje, zsír, ásványi anyagok és nyomelemek is. Mivel magas a nátriumtartalma, ideálisan fogyasztható magas vérnyomás, szívelégtelenség, túlsúly, ödémás láb, valamint vizenyőképződés esetén is. A rizsben található szénhidrátok alacsony glikémiás indexűek, ami a vércukor-háztartás szempontjából kedvező. Érdemes megemlíteni, hogy a rizs koleszterinmentes, ezenkívül eltávolítja a szervezetből a káros zsírokat, így segítve a szervezet méregtelenítését.
Tudta, hogy a rizs a bőr egészségét támogató vitaminokat is tartalmaz?
Amellett, hogy a magas proteintartalmú rizs növényi rostjai elősegítik az egészséges bélműködést, sok olyan vitamint is tartalmaz, amely a bőr egészségét támogatja. A barna rizs fogyasztása kifejezetten hatásos segítség lehet hajhullás és különböző bélgyulladások esetén. Ráadásul tekintve, hogy gluténmentes, nem okoz gyomorproblémákat a lisztérzékenyeknek sem, így ők is nyugodtan fogyaszthatják az összes rizsliszttel készült élelmiszert.
Hántolt és hántolatlan rizs: ez a különbség
Míg a hántolatlan rizs korpájában rengeteg féle fehérje, B -, E -, és K-vitamin található, addig a hántolt rizs magas tápanyagtartalommal rendelkezik, továbbá a szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is tartalmaz.
A dm Online Shopban megvásárolható, a Himalája lábánál termesztett vegán, hosszú szemű, illatos fehér basmati rizsek rendkívül finom ízüknek köszönhetően a rizsfajták igazi klasszikusának számítanak. Ízletes köretet készíthetünk belőlük különféle keleti ételekhez, húsokhoz, halakhoz vagy zöldségekhez. Az ökológiai gazdálkodásból származó, 100%-ban bio minőségű, kíméletes eljárással hántolt és fényezett rizsek ideálisak rizottó készítéséhez és tejberizshez is.
Hogyan főzzünk rizst?
A rizs főzésének titka, hogy a felhasználni kívánt rizshez kétszer annyi víz kerüljön. Tehát egy csésze rizshez két csészényi víz ajánlott. Főzés előtt javasolt egy kevés olajon előpirítani, ezáltal még karakteresebb íz érhető el. Amikor már kissé kifehéredtek a rizsszemek, akkor az egész felönthető az előre kimért vízzel. A rizst 15-20 percig kell főzni gyöngyöző vízben, amíg azt fel nem szívja. Elkészítésének számtalan módja létezik, de egy biztos, a rizs főzése egyszerű, kevés előkészületet igénylő folyamat. Ha még különlegesebbre vágyik, akkor érdemes kipróbálnia a kicsit hosszabb elkészítési idővel járó párolt rizst vagy a távol-keleti kultúrákban nagy népszerűségnek örvendő pirított rizst.
A dm Online Shop kínálatában elérhető, teljes értékű, vegán rizsek finom, aromás illatot árasztanak főzés közben. Összetéveszthetetlen diós ízük pedig igazi csemegévé varázsolja őket. Hámozatlan kivitelük miatt az értékes tápanyagok megmaradnak a rizsszemekben. Rendkívül finomak curry-hez, hús- és halételekhez, továbbá zöldségekhez is.