Lencse és bab
Miért érdemes több lencsét enni?
A bab és a borsó rokona, a lencse egy igazán bámulatos étel, amit mindenkinek célszerű lenne beépíteni az étrendjébe. Tápláló, könnyen elkészíthető, és rengeteg növényi fehérjével, fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal lát el bennünket. A változatosan fogyasztható, rostban bővelkedő, apró szemű lencsét alacsony glikémiás indexe miatt sportolók, valamint cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Vitaminokban gazdag lencse
Alacsony szénhidráttartalom mellett a lencse könnyen eltelíti az embert. Szénhidráttartalma 100 gramm főtt lencsére vetítve körülbelül 20 gramm körül található. Felszívódása lassú, ezért akár fogyókúrába is beépíthető. Ez a hüvelyes a fehérjében leggazdagabb élelmiszerek közé tartozik, és rizzsel vagy egyéb gabonafélékkel kombinálva az összes fontos aminosavat biztosítja a szervezet számára. Emiatt a lencse ideális húspótló, és szinte nélkülözhetetlennek mondható a vegetáriánus és vegán étrendben. Különösen magas B-vitamin, A- és E-vitamin tartalma mellett megtalálható benne folsav és niacin is. A lencsében olyan ásványi anyagok és nyomelemek is jelen vannak, mint a vas, kálium, magnézium, kalcium, foszfor, mangán, szelén és cink.
A lencse fogyasztás jótékony hatásai
Fitokemikáliákat, úgynevezett polifenolokat tartalmaz a lencse, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és vérnyomást szabályozó hatással bírnak. Emellett koleszterincsökkentő erejével a szív- és érrendszert is pozitívan támogathatja. A B-vitaminok és a magnézium szintén hozzájárulhatnak a jó idegrendszerhez és az egészséges vérkeringéshez. Cukorbetegek számára is kiváló választás, hiszen a lencsének alacsony a glikémiás indexe (GI). Ez azt jelenti, hogy a vércukorszint lassabban emelkedik fogyasztás után, és így kis mennyiségű inzulin szabadul fel, ami szabályozni tudja a vércukorszintet. Emésztést támogató szerepe révén különösen hosszan tartó jóllakottság érzetet biztosít, ezért diétába is kiválóan alkalmas.
Hogyan kell a lencsét elkészíteni?
Javasolt elkészítés előtt a lencsét minden esetben átöblíteni. Amennyiben a lencse száraz, kemény, akkor öblítés után érdemes 8-10 órára annyi vízbe áztatni, hogy az akár kétszer is ellepje. Az áztatott lencse főzési ideje fajtától és a kívánt keménységtől függően 15-40 perc. A fűszerezést érdemes a főzés végére hagyni, mivel a sótól a lencse nehezebben puhul meg.
Elkészítene egy mennyei lencsefőzeléket, esetleg egy lencselevest vagy lencsesalátát? A finomabbnál finomabb, egészséges lencse receptekhez a sárga-, hegyi-, beluga– vagy vöröslencsét egyszerűen beszerezheti a dm Online Shop bio kínálatából. Fedezze fel a lencsék változatos világát a dm-mel!