Laktózintolerancia gyermekeknél
Fagylalt, csokoládé, kekszek – a gyerekek imádnak nassolni. De sok édesség tartalmaz tejcukrot, amely a laktózintoleranciában szenvedő gyermekeknél kellemetlen panaszokat okozhat. A laktózintolerancia nem betegség, hanem egy könnyen kezelhető tápanyag-érzékenység. Tippeket adunk a hétköznapokra!

dm Kft.
Olvasási idő 4 perc
•
2025. 09. 29.

Mi az a laktózintolerancia?
A tej és a tejtermékek (mint a joghurt, a tejszínhab vagy a sajt) tejcukrot – ismertebb nevén laktózt – tartalmaznak. Ezt a kettős cukrot, amely glükózból (szőlőcukor) és galakózból (nyálkacukorból) áll, a laktáz enzim bontja le a szervezetben, ezért emészthető. A laktózintoleranciában szenvedő felnőttek és gyermekek szervezetében azonban nem termelődik ez az enzim.
Nagyon ritkán hiányzik már születéstől fogva. Gyakrabban fordul elő, hogy az enzimtermelés idővel csökken. A laktózintolerancia a föld bizonyos részein gyakrabban fordul elő, mint máshol: különösen Afrikában és Ázsiában elterjedt.
A laktózintolerancia tünetei gyermekeknél
Honnan tudhatom, hogy a gyermekem laktózintoleranciában szenved-e? Ezt a kérdést sok szülő teszi fel magának, különösen nagyon kicsi gyermekek esetén. Az igazság az, hogy a kisgyermekek tejcukor-intoleranciáját gyakran nem ismerik fel. Ennek oka, hogy a három év alatti gyermekek még nem tudják megfelelően kommunikálni a tipikus tüneteket, mint a hasfájás vagy a hányinger. Amennyiben egy gyermek hasfájásról vagy hasmenésről panaszkodik, annak számtalan oka lehet.
A tejcukor-intolerancia gyakran csak gyermekkorban alakul ki: míg az érintett babák az anyatejben lévő laktózt legtöbbször jól tolerálják, az első tünetek kisgyermekkorban vagy iskoláskorban jelentkeznek. Sok esetben a tünetek azonban csak serdülőkorban lépnek fel.
Tünetek:
- hasfájás
- gyakori, híg széklet
- morgó has
- puffadás
- hányinger
- székrekedés
- fáradtság
- levertség
A hasfájás az egyik leggyakoribb panasz a serdülők körében, ugyanakkor nem minden esetben áll fenn laktózintolerancia. Amennyiben azonban a panaszok rendszeresen jelentkeznek, ételintolerancia is állhat mögöttük. Az étkezési napló egy-két hétig tartó vezetése segíthet az ok meghatározásában. Tegye fel magának a következő kérdéseket:
- Mit evett a gyermek?
- Mikor, milyen ételeket fogyasztott?
- Mikor jelentkeztek a szóban forgó tünetek, például a morgás a hasban, a puffadás, fájdalom és hasmenés?
A laktózintolerancia diagnózisa gyermekeknél
Amennyiben a gyermeknél laktózintolerancia gyanúja áll fenn, elengedhetetlen a gyermekorvosi diagnózis. A gyermek életkorától függ a laktózintolerancia diagnózisának módja.
Megbízható eljárás a laktózintolerancia diagnózisának felállítására az úgynevezett hidrogénkilégzési teszt (H2-kilégzési teszt) elvégzése. Amennyiben a laktáz enzim hiányzik, a vastagbélben az emésztés során gáz halmazállapotú hidrogén keletkezik, amely kimutatható a leheletben. Ennél a tesztnél az érintetteknek azonban 300 ml laktóztartalmú italt kell meginniuk viszonylag rövid idő alatt. A csecsemők és a kisgyermekek erre általában nem képesek.
A H2-kilégzési teszt alternatívája az eliminációs diéta: ennél a módszernél a gyermek egy-két héten át kerüli a laktózt. Amennyiben a tünetek javulnak, valószínűsíthető a laktózintolerancia. Az eliminációs diétát ideális esetben orvosi felügyelet mellett kell folytatni.
Laktózintolerancia – a mennyiség kérdése
A jó hír az, hogy a laktózintoleranciában szenvedő gyermekeknek nem szükséges teljes mértékben kerülniük a tejcukrot, mivel egy kis mennyiségű laktózt még képesek megfelelően tolerálni. Ennek az az oka, hogy a laktáz emésztőenzim korlátozott mennyiségben azért jelen van. Ezenkívül a laktáz tabletta vagy por formájában is bevehető – nem mindennapos terápiaként, hanem kivételes helyzetekben segítségként. A laktózintolerancia súlyossága gyermekenként nagyon eltérő lehet. Ezért az egyetlen megoldást a kipróbálás jelentheti.
Tipp: A kezdetektől magyarázza el gyermekének, hogy mit jelent a laktózintolerancia, és törekedjen arra, hogy pozitív hozzáállást alakítson ki benne az intoleranciával kapcsolatban. A nyílt és őszinte, de az életkornak megfelelő kommunikáció segít könnyebben megbirkózni gyermekének a laktózintoleranciával.
Táplálkozási tippek laktózintoleranciában szenvedő gyermekek számára
A diagnózist követően egy négyhetes laktózmentes diétát írnak elő, hogy megszűnjön az összes panasz. Ezt követően lassan és óvatosan el lehet kezdeni kísérletezni, hogy gyermeke mennyi laktózt tolerál. Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb tippeket, amelyek segíthetnek az egész családnak jobban megbirkózni a gyermekek laktózintoleranciájával.
1. tipp: Laktózmentes tejtermékek
1. tipp: Laktózmentes tejtermékek
Számtalan gyártó kínál tejtermékeket, amelyek egy speciális gyártási eljárásnak köszönhetően nem tartalmaznak laktózt és egyértelmű jelzéssel vannak ellátva, ám ugyanannyi kalcium van bennük, mint a „hagyományos” tejtermékekben. Ezenkívül léteznek olyan tejtermékek, amelyek alig, vagy csak csekély mennyiségű laktózt tartalmaznak. Ezek közé tartoznak a hosszú érlelésű félkemény és kemény sajtok, mint az appenzeller, a bergkäse, az edami, a gouda és a parmezán.
Jó tudni: Egyes laktózintoleranciában szenvedő gyermekek tolerálják a hagyományos, savanyított tejtermékeket, mint a joghurt vagy a túró. Ízletes és egészséges alternatívák a zab-, mandula-, szója- vagy rizsalapú italok. A vásárlás során ügyeljen arra, hogy ezek kalciummal dúsítottak legyenek. A kalcium szükséges az egészséges csontok és fogak megőrzéséhez és szerepet játszik a sejtosztódás és a sejtspecializáció folyamatában. Ezenkívül szükséges a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez is.
2. tipp: Nincs egységes címke
2. tipp: Nincs egységes címke
A gyermekek laktózintoleranciája kihívások elé állíthatja a szülőket a heti bevásárlás során, mivel egyrészt nincs egységes jelölés a laktózmentes termékekre, másrészt a határértékek sincsenek törvényileg szabályozva. Általában egy termék laktózmentesnek minősül, ha 100 grammonként kevesebb mint 0,1 gramm tejcukrot tartalmaz.
Néhány gyártó azonban olyan termékeket is laktózmentesnek jelöl meg, amelyek természetes módon nem tartalmaznak laktózt, mint a kenyér, egyes sajtfélék, a müzli vagy a gyümölcslé. Hasonlítsa össze ezeket kritikus szemmel a laktózmentesként nem megjelölt alternatívákkal – sokszor már a „laktózmentes” jelölés önmagában drágábbá teszi a terméket.
3. tipp: Az összetevők listájának tanulmányozása
3. tipp: Az összetevők listájának tanulmányozása
A bevásárlás során figyeljen oda az összetevők listájára: a gyártók számos termékhez tejösszetevőket adnak, hogy édesebbé vagy krémesebbé tegyék őket. A gyakori allergéneket, mint a tej, ugyan fel kell tüntetni, viszont a laktóz mennyiségét nem kötelező megadni. Az egyik támpont a tej helye az összetevők listáján: minél előrébb szerepel, annál nagyobb az aránya a termékben.
Szintén jó tudni: a vaj vagy a tisztított vaj gyakorlatilag laktózmentes. Ha egy termékben tejforrásként szerepelnek, az a laktózintoleranciában szenvedők többségének nem okoz problémát. Pontosan az ellenkezője igaz azonban az édességekben és a péksüteményekben lévő tejporra. Itt a laktóztartalom magasabb, mint a friss tejben.
4. tipp: Kalciumban gazdag étrend
4. tipp: Kalciumban gazdag étrend
A tej egy nagyon jó, de korántsem az egyetlen kalciumforrás. Az olyan élelmiszerek, mint a zöldségek, saláták, diófélék és magvak, kalciumot tartalmazhatnak. A laktózmentes kemény sajtfélék rendszerint szintén gazdagok kalciumban. Ezenkívül vásárolhat még magas kalciumtartalmú ásványvizet is.
5. tipp: Családi étkezések mindenkinek
5. tipp: Családi étkezések mindenkinek
A dupla főzés elkerülése érdekében a családi étkezéseknek laktózmenteseknek kellene lenniük. Ha friss alapanyagokból főz, ez nem jelent nehézséget, mivel még a tejtermékek, például a tejszínhab vagy a crème fraîche esetében is léteznek laktózmentes, illetve növényi alternatívák. A késztermékekkel óvatosabbnak kell lennie, amelyekben gyakran rejtett laktóz van jelen.
6. tipp: A tejtermékek kiiktatása megelőzésként?
6. tipp: A tejtermékek kiiktatása megelőzésként?
Erre valójában nincs szükség. Élvezze továbbra is a tejeskávéját és hagyja, hogy a család többi tagja „hagyományos” túrót egyen és tejet igyon. Csupán az a fontos, hogy a laktózintoleranciában szenvedő gyermekek számára az élelmiszerek ideális és ízletes választéka álljon rendelkezésre.
Az édességek kérdése azonban már bonyolultabb: amikor a testvérek élvezettel eszik a tejcsokoládét vagy falják a vaníliafagyit, a tejérzékeny gyermekeknek nagyon erősnek kell lenniük. Könnyebb, ha az egész család átáll a laktózmentes nassolnivalókra. Számtalan fagylaltozó és pékség kínál már laktózmentes finomságokat.
7. tipp: Óvodai és iskolai étkezés
7. tipp: Óvodai és iskolai étkezés
Természetesen az óvodát és az iskolát tájékoztatni kell a gyermek laktózintoleranciájáról. Sok esetben van lehetőség laktózmentes étkezésre. Mivel az olyan ételintoleranciák, mint a laktózintolerancia vagy a lisztérzékenység, már nem számítanak ritkaságnak a gyermekeknél, számtalan iskolai menza alkalmazkodik a különféle étkezési igényekhez. Amennyiben nem, gyermeke étkezéséről Önnek kell gondoskodnia.
8. tipp: Laktáztabletták
8. tipp: Laktáztabletták
Gyermeke tanítás után átmegy a barátaihoz, meg van hívva szülinapra vagy síoktatásra megy? Stresszes megszervezni a laktózmentes étkezést minden kirándulás vagy találkozó előtt. De e vészhelyzetek esetére léteznek a laktáztabletták. A tejes étkezés során kell bevenni őket, s így a természetes úton előállított enzimekhez hasonlóan lehetővé teszik a laktóz megemésztését. A gyermek által naponta bevehető laktáztabletták száma a készítménytől és a gyermek életkorától függ. Gyermekorvosa részletes információval szolgálhat.