Az alábbi olajok alkalmasak a házilag készített bébiételekhez
Bébiétel házilag? Hát persze! A megfelelő olajjal a főzelék még táplálóbb lesz.

Gyermeke első életéve izgalmas időszak – elvégre az egész világot fel kell fedeznie. Minél mozgékonyabbá és érdeklődőbbé válik a baba, annál nagyobb lesz a tápanyagigénye. Amennyiben házilag készíti el az éhes kis felfedező bébiételét, némi jó minőségű olajat is hozzá kell tennie.
Melyik olaj megfelelő a baba számára?
Az első 12 hónapban van néhány olyan élelmiszer, amely a felnőttek és az idősebb gyermekek számára egészséges, viszont a babák még nem tolerálják. Ide tartoznak a mézen és a nyers tejen kívül a hidegen sajtolt olajok is, mint például az olívaolaj.
Ezek gyakran tartalmaznak nehézfémeket és káros anyagokat, amelyek a kicsik szervezetét szükségtelenül terhelik. Ezenkívül intenzív ízük van, amely nem igazán népszerű az apró ínyencek körében. Ezért a legjobb, ha jó minőségű, finomított olajokat használ.
A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a repceolaj a legjobb választás, ezt követi a napraforgóolaj, a lenmagolaj vagy a búzacsíraolaj. De használhat egy speciális, babák számára készült bébiételolajat is. A finomított olajok nagyrészt íztelenek és szagtalanok, így a kicsik általában könnyedén elfogadják őket.
Miért fontos az olaj a bébiételben?
Az anyatej, valamint az iparilag előállított tápszer ideális mennyiségű zsírt tartalmaz. Amikor elkezdődik a hozzátáplálás ideje és házilag készít főzeléket, érdemes a receptet egy kevés olajjal kiegészítenie.
A repceolaj például az omega–3 és omega–6 zsírsavak optimális arányát biztosítja, amely különösen fontos az agy, a szem és az idegrendszer fejlődése szempontjából. Ezenfelül az olaj gondoskodik arról, hogy a baba szervezete a zsírban oldódó vitaminokat – mint az A, D, E és K – jobban tudja hasznosítani.
Ezenkívül az emésztésnek is jót tesz egy kevés olaj a bébiételben – különösen akkor, amikor a babának nehezére esik a nagydolog elvégzése. Végül, de nem utolsósorban van némi igazság a zsír ízfokozó tulajdonságáról szóló közhelyben: élelmiszereink bizonyos ízei zsírban oldódnak. Egy kevés olajjal tehát még intenzívebb lesz az íze a bébiételnek.
Ennyi olajra van szüksége kisbabájának
100 gramm főzelékre 5 gramm olajat kell számolni, ez 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Attól függően, mennyi bébiételt eszik a baba, egy átlagos, 180–200 grammos mennyiséghez kb. 8–10 gramm zsírra lesz szükség. Amennyiben a bébiételt nem házilag készíti el, hanem üveges formában vásárolja meg, érdemes elolvasni a címkét: ha a főzelék túlságosan zsírszegény, felturbózhatja egy kevés olaj hozzáadásával.
Le lehet fagyasztani az olajat a bébiételben?
Mindig a kész ételhez adja az olajat. Nem szabad túlságosan felhevíteni, és lefagyasztani sem. Ez egyrészt károsítja az olaj értékes összetevőit, másrészt pedig az íz, valamint az állag kellemetlenné válhat a felengedés során.
Tehát a legfontosabb, hogy a bébiételeket mindig olyan frissen és kíméletesen készítse el, amennyire csak lehet. Így biztosan nagyon fog ízleni a kis örökmozgóknak.




