FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Ötletek a karácsonyi menühöz, hogy mennyei legyen az ünnep

Minden évben ugyanazok az ételek szerepelnek a menüben. A hagyományos ételekkel is kerülhetnek karácsonyi ízek az asztalra, viszont kevésbé kreatívak. Ha valami újat szeretne kipróbálni, és a családját, valamint a barátait egy különleges fogással szeretné megörvendeztetni, próbálja ki az alábbi egyszerű receptek egyikét a karácsonyi menüben. 

A karamellizált diós, krémes tahinilevestől a vendégei garantáltan el fognak olvadni. A szezámos bundában sült feta – vörös káposztával és friss fűszernövényekből készült zöld öntettel – csodálatos karácsonyi étel, amely különleges ízvilággal lepi meg a vendégeket. Rétegről rétegre élvezetet nyújt a forralt boros szilva és a mézeskalácspuding, a tetején édes tejszínhabbal megkoronázva. Jó szórakozást kívánunk a kipróbáláshoz!

Krémes karfiolleves tahinivel és karamellizált dióval

dm-drogeriemarkt

dm Kft.

2023. 12. 20.

Krémes karfiolleves tahinivel és karamellizált dióval

Karácsony

Leves

ünnepi

Hozzávalók

Hozzávalók a leveshez

  • 1 karfiol

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 hagyma

  • 3 evőkanál szezámolaj

  • BIO zöldségleveskocka

  • 4-5 evőkanál tahini

  • 200 ml zabtejszín

  • só, bors

  • 1/2 citrom leve

Hozzávalók a feltéthez

  • ½ teáskanál fahéj

  • 100 g dióbél

  • 50 ml víz

  • 50 gramm cukor

  • 4 tk gránátalmamag

Elkészítés

Főzésre fel!

  1. lépés

    Mossa meg, darabolja fel és ossza kis rózsákra a karfiolt.

  2. lépés

    Hámozza meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágja apróra.

  3. lépés

    Forrósítsa fel a szezámolajat egy nagy serpenyőben, majd párolja üvegesre benne a hagymát, adja hozzá a fokhagymát és a karfiolt, s locsolja meg 300 ml zöldségalaplével.

  4. lépés

    Főzze közepes lángon kb. 10–15 percig.

  5. lépés

    Pürésítse botmixerrel, majd keverje hozzá a zabtejszínt és a szezámkrémet. Ízesítse sóval, borssal és citromlével.

  6. lépés

    A diót vágja durvára az öntethez. Ezután forralja fel a vizet a cukorral és a fahéjjal egy serpenyőben, amíg a cukor karamellizálódni nem kezd. Közben kevergesse gyakran, hogy a cukor ne égjen le. Amint a cukor világosbarnává válik, mérsékelje a hőmérsékletet, majd tegye hozzá a diót folyamatos keverés mellett, egészen addig, amíg a karamellel teljesen be nem vonja

  7. lépés

    Ezután a diókat oszlassa el egy sütőpapíron, majd hagyja kihűlni.

  8. lépés

    Díszítse a karfiollevest a karamellizált dióval és a gránátalmamaggal, majd tálalja azonnal.

Panírozott feta ropogós szezámos bundában vörös káposztán zöld öntettel

dm Kft.

2023. 12. 20.

Főétel

Karácsony

ünnepi

Vegetáriánus

Hozzávalók

A panírhoz

  • 400 g feta

  • 50 g liszt

  • 2 tojás

  • 100 g világos szezámmag

  • szezámolaj

A vörös káposztához

  • 400 g vörös káposzta

  • 2 hagyma

  • 1 alma

  • 100 ml almalé

  • 1 babérlevél

  • só, bors

A zöld öntethez

  • ½ csokor petrezselyem

  • ½ csokor bazsalikom

  • marék kapor

  • 1 fokhagymagerezd

  • 3 ek. olívaolaj

  • só, bors

  • citromlé

Elkészítés

Főzésre fel!

  1. lépés

    Tisztítsa meg a vörös káposztát, vágja vékony csíkokra vagy reszelje le és sózza.

  2. lépés

    Hámozza meg a hagymát, majd vágja apróra.

  3. lépés

    Mossa meg az almát, és szintén vágja apró kockákra.

  4. lépés

    Forrósítson fel olajat egy serpenyőben, párolja üvegesre benne a hagymát, majd adja hozzá a vöröskáposzta-csíkokat. Körülbelül 5 perc után rakja bele az almalevet és a babérlevelet, majd főzze legalább fél órán át.

  5. lépés

    Ezután tegye hozzá az almakockákat is, főzze további 45–60 percen át, amíg a vörös káposzta szépen megpuhul. Ízesítse sóval és borssal.

  6. lépés

    Alaposan szűrje le a fetát, és vágja egyforma nagyságú háromszögekre.

  7. lépés

    Készítsen elő három tányért liszttel, felvert, megsózott tojással és szezámmagokkal. A fetaháromszögeket először forgassa meg a lisztben, majd a tojásban, végül a szezámmagokban.

  8. lépés

    Mossa meg a petrezselymet, a bazsalikomot és a kaprot, majd rázza ki belőlük a vizet, és vágja apróra.

  9. lépés

    Hámozza meg a fokhagymát, aprítsa fel, majd keverje el a fűszernövényekkel, az olívaolajjal és a citromlével. Ízesítse sóval és borssal.

  10. lépés

    Tegye a vörös káposztát tányérokra, helyezze rá a fetaháromszögeket, majd tegyen rá két evőkanál öntetet.

Karácsonyi trifle mézeskalácspudinggal, forralt boros szilvával és tejszínes joghurttal

dm Kft.

2023. 12. 20.

Desszert

Karácsony

ünnepi

Hozzávalók

A forralt boros szilvához:

  • 200 ml forralt bor (esetleg alkoholmentes forralt bor)

  • 600 g szilva

  • 2 ek. étkezési keményítő

  • 1 tk. fahéj

A mézeskalácspudinghoz:

  • 1 liter tej

  • 4 tojássárgája

  • 40 g étkezési keményítő

  • 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék

  • 1 tk. fahéj

  • 3 ek. kakaó

  • 4 ek. méz

  • 40 g cukor

  • 1 csipet só

A tejszínes joghurtkrémhez:

  • 200 g hideg habtejszín

  • 100 g joghurt

  • 1 ek. vaníliás cukor

  • 1 ek. cukor

Elkészítés

Sütésre fel!

  1. lépés

    Mossa meg, magozza ki és felezze vagy negyedelje a szilvát.

  2. lépés

    Lassan melegítse fel a forralt bort egy edényben. Tegye hozzá a szilvákat és a fahéjat, majd közepes hőfokon főzze puhára.

  3. lépés

    Az étkezési keményítőt keverje el egy kevés forralt borral, és keverés közben adja a szilvához. Ezután egyharmad részig öntse desszertespoharakba, és hagyja kihűlni.

  4. lépés

    A pudinghoz keverje simára az étkezési keményítőt a cukorral és kb. 40 ml tejjel.

  5. lépés

    Válassza szét a tojásokat, és a tojássárgáját keverje bele a keményítő-cukor keverékbe.

  6. lépés

    A maradék tejet forralja fel fahéjjal, kakaóval, mézzel és a mézeskalács fűszerkeverékkel.

  7. lépés

    Húzza le a fazekat a tűzhelyről, majd a keményítő-cukor-tojás keveréket állandó keverés mellett adja hozzá és főzze még 2-3 percig. A mézeskalácspudingot öntse a kihűlt szilvára a poharakba, majd hűtse le.

  8. lépés

    Verje fel a tejszínhabot kissé a kézi robotgép habverőjével.

  9. lépés

    Keverje hozzá a joghurtot, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd rétegezze a lehűtött puding tetejére.

  10. lépés

    Tálalás előtt szórja meg a tetejét egy kevés fahéjjal.

Ajánlott termékek

  1. Márka: dmBio; Terméknév: Bio sütőolaj, 750 ml; Ár: 2 199 Ft; Alapár: 0,75 l (2 932 Ft / 1 l); dm márka logó; 4,273 5 csillagból 11 értékelés alapján; Elérhetőség: Állapot zöld Rendelhető, Állapot szürke dm üzlet kiválasztásaBio sütőolaj dmBio
    dm márka logó
    2 199 Ft
    0,75 l (2 932 Ft / 1 l)
    Rendelhető
  2. Márka: dmBio; Terméknév: Borkő sütőpor, 68 g; Ár: 429 Ft; Alapár: 0,068 kg (6 309 Ft / 1 kg); dm márka logó; 5 5 csillagból 6 értékelés alapján; Elérhetőség: Állapot zöld Rendelhető, Állapot szürke dm üzlet kiválasztásaBorkő sütőpor dmBio
    dm márka logó
    429 Ft
    0,068 kg (6 309 Ft / 1 kg)
    Rendelhető
  3. Márka: dmBio; Terméknév: Bio szárított paradicsom, 180 g; Ár: 2 199 Ft; Alapár: 0,18 kg (12 217 Ft / 1 kg); dm márka logó; 0 5 csillagból 0 értékelés alapján; Elérhetőség: Állapot zöld Rendelhető, Állapot szürke dm üzlet kiválasztásaBio szárított paradicsom dmBio
    dm márka logó
    2 199 Ft
    0,18 kg (12 217 Ft / 1 kg)
    Rendelhető
  4. Márka: dmBio; Terméknév: Bio toszkán kenyérfeltét, 180 g; Ár: 999 Ft; Alapár: 0,18 kg (5 550 Ft / 1 kg); dm márka logó; 4,612 5 csillagból 160 értékelés alapján; Elérhetőség: Állapot zöld Rendelhető, Állapot szürke dm üzlet kiválasztásaBio toszkán kenyérfeltét dmBio
    dm márka logó
    999 Ft
    0,18 kg (5 550 Ft / 1 kg)
    Rendelhető
  5. Márka: dmBio; Terméknév: Bio quinoa, trikolor, 500 g; Ár: 2 699 Ft; Alapár: 0,5 kg (5 398 Ft / 1 kg); dm márka logó; 4,854 5 csillagból 137 értékelés alapján; Elérhetőség: Állapot zöld Rendelhető, Állapot szürke dm üzlet kiválasztásaBio quinoa, trikolor dmBio
    dm márka logó
    2 699 Ft
    0,5 kg (5 398 Ft / 1 kg)
    Rendelhető

A lista vége