Ötletek a karácsonyi menühöz, hogy mennyei legyen az ünnep
Minden évben ugyanazok az ételek szerepelnek a menüben. A hagyományos ételekkel is kerülhetnek karácsonyi ízek az asztalra, viszont kevésbé kreatívak. Ha valami újat szeretne kipróbálni, és a családját, valamint a barátait egy különleges fogással szeretné megörvendeztetni, próbálja ki az alábbi egyszerű receptek egyikét a karácsonyi menüben.
A karamellizált diós, krémes tahinilevestől a vendégei garantáltan el fognak olvadni. A szezámos bundában sült feta – vörös káposztával és friss fűszernövényekből készült zöld öntettel – csodálatos karácsonyi étel, amely különleges ízvilággal lepi meg a vendégeket. Rétegről rétegre élvezetet nyújt a forralt boros szilva és a mézeskalácspuding, a tetején édes tejszínhabbal megkoronázva. Jó szórakozást kívánunk a kipróbáláshoz!
Krémes karfiolleves tahinivel és karamellizált dióval

dm Kft.
2023. 12. 20.

Karácsony
•
Leves
•
ünnepi
Hozzávalók
Hozzávalók a leveshez
1 karfiol
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
3 evőkanál szezámolaj
BIO zöldségleveskocka
4-5 evőkanál tahini
200 ml zabtejszín
só, bors
1/2 citrom leve
Hozzávalók a feltéthez
½ teáskanál fahéj
100 g dióbél
50 ml víz
50 gramm cukor
4 tk gránátalmamag
Elkészítés
Főzésre fel!
lépés
Mossa meg, darabolja fel és ossza kis rózsákra a karfiolt.
lépés
Hámozza meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágja apróra.
lépés
Forrósítsa fel a szezámolajat egy nagy serpenyőben, majd párolja üvegesre benne a hagymát, adja hozzá a fokhagymát és a karfiolt, s locsolja meg 300 ml zöldségalaplével.
lépés
Főzze közepes lángon kb. 10–15 percig.
lépés
Pürésítse botmixerrel, majd keverje hozzá a zabtejszínt és a szezámkrémet. Ízesítse sóval, borssal és citromlével.
lépés
A diót vágja durvára az öntethez. Ezután forralja fel a vizet a cukorral és a fahéjjal egy serpenyőben, amíg a cukor karamellizálódni nem kezd. Közben kevergesse gyakran, hogy a cukor ne égjen le. Amint a cukor világosbarnává válik, mérsékelje a hőmérsékletet, majd tegye hozzá a diót folyamatos keverés mellett, egészen addig, amíg a karamellel teljesen be nem vonja
lépés
Ezután a diókat oszlassa el egy sütőpapíron, majd hagyja kihűlni.
lépés
Díszítse a karfiollevest a karamellizált dióval és a gránátalmamaggal, majd tálalja azonnal.
Panírozott feta ropogós szezámos bundában vörös káposztán zöld öntettel
dm Kft.
2023. 12. 20.
Főétel
•
Karácsony
•
ünnepi
•
Vegetáriánus
Hozzávalók
A panírhoz
400 g feta
50 g liszt
2 tojás
100 g világos szezámmag
szezámolaj
A vörös káposztához
400 g vörös káposzta
2 hagyma
1 alma
100 ml almalé
1 babérlevél
só, bors
A zöld öntethez
½ csokor petrezselyem
½ csokor bazsalikom
marék kapor
1 fokhagymagerezd
3 ek. olívaolaj
só, bors
citromlé
Elkészítés
Főzésre fel!
lépés
Tisztítsa meg a vörös káposztát, vágja vékony csíkokra vagy reszelje le és sózza.
lépés
Hámozza meg a hagymát, majd vágja apróra.
lépés
Mossa meg az almát, és szintén vágja apró kockákra.
lépés
Forrósítson fel olajat egy serpenyőben, párolja üvegesre benne a hagymát, majd adja hozzá a vöröskáposzta-csíkokat. Körülbelül 5 perc után rakja bele az almalevet és a babérlevelet, majd főzze legalább fél órán át.
lépés
Ezután tegye hozzá az almakockákat is, főzze további 45–60 percen át, amíg a vörös káposzta szépen megpuhul. Ízesítse sóval és borssal.
lépés
Alaposan szűrje le a fetát, és vágja egyforma nagyságú háromszögekre.
lépés
Készítsen elő három tányért liszttel, felvert, megsózott tojással és szezámmagokkal. A fetaháromszögeket először forgassa meg a lisztben, majd a tojásban, végül a szezámmagokban.
lépés
Mossa meg a petrezselymet, a bazsalikomot és a kaprot, majd rázza ki belőlük a vizet, és vágja apróra.
lépés
Hámozza meg a fokhagymát, aprítsa fel, majd keverje el a fűszernövényekkel, az olívaolajjal és a citromlével. Ízesítse sóval és borssal.
lépés
Tegye a vörös káposztát tányérokra, helyezze rá a fetaháromszögeket, majd tegyen rá két evőkanál öntetet.
Karácsonyi trifle mézeskalácspudinggal, forralt boros szilvával és tejszínes joghurttal
dm Kft.
2023. 12. 20.
Desszert
•
Karácsony
•
ünnepi
Hozzávalók
A forralt boros szilvához:
200 ml forralt bor (esetleg alkoholmentes forralt bor)
600 g szilva
2 ek. étkezési keményítő
1 tk. fahéj
A mézeskalácspudinghoz:
1 liter tej
4 tojássárgája
40 g étkezési keményítő
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 tk. fahéj
3 ek. kakaó
4 ek. méz
40 g cukor
1 csipet só
A tejszínes joghurtkrémhez:
200 g hideg habtejszín
100 g joghurt
1 ek. vaníliás cukor
1 ek. cukor
Elkészítés
Sütésre fel!
lépés
Mossa meg, magozza ki és felezze vagy negyedelje a szilvát.
lépés
Lassan melegítse fel a forralt bort egy edényben. Tegye hozzá a szilvákat és a fahéjat, majd közepes hőfokon főzze puhára.
lépés
Az étkezési keményítőt keverje el egy kevés forralt borral, és keverés közben adja a szilvához. Ezután egyharmad részig öntse desszertespoharakba, és hagyja kihűlni.
lépés
A pudinghoz keverje simára az étkezési keményítőt a cukorral és kb. 40 ml tejjel.
lépés
Válassza szét a tojásokat, és a tojássárgáját keverje bele a keményítő-cukor keverékbe.
lépés
A maradék tejet forralja fel fahéjjal, kakaóval, mézzel és a mézeskalács fűszerkeverékkel.
lépés
Húzza le a fazekat a tűzhelyről, majd a keményítő-cukor-tojás keveréket állandó keverés mellett adja hozzá és főzze még 2-3 percig. A mézeskalácspudingot öntse a kihűlt szilvára a poharakba, majd hűtse le.
lépés
Verje fel a tejszínhabot kissé a kézi robotgép habverőjével.
lépés
Keverje hozzá a joghurtot, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd rétegezze a lehűtött puding tetejére.
lépés
Tálalás előtt szórja meg a tetejét egy kevés fahéjjal.
Ajánlott termékek
A lista vége