FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Így készíthet ízletes tofut

dm Kft.

Olvasási idő 6 perc

2025. 08. 22.

A tofu alapvetően íztelen, éppen ezért jól illik minden ételhez. Az alábbiakban tippeket és trükköket talál a tofu elkészítéséhez, pácolásához, valamint sütéséhez vagy füstöléséhez.

A tofu elkészítésének titka

Mi a tofu?

A tofu egy Kínából származó babtúró vagy babsajt, amely egyre népszerűbb a nyugati országokban, különösen a vegánok körében. A tofu egyfajta szójatúró, amelyet szójatejből nyernek. A szójatejet ugyanakkor szójababból állítják elő. A tejből történő sajtgyártáshoz hasonlóan a szójatúróból kivonják a nedvességet, majd tömbökké sajtolják.

A tofu semmiképp sem új keletű köret – amennyire nyomon követhető, a tofu előállítása és fogyasztása már az ókorból ismert. Számtalan elmélet létezik, de a pontos eredete nem ismert. A legújabb ismeretek egy 965-ös írásos forrásból származnak, Kínából. Kínában, Koreában, Japánban, Vietnámban és Thaiföldön a tofut mindig is alapvető élelmiszerként tartották számon, és rizzsel szolgálták fel.

Milyen típusú tofuk léteznek?

A tofu nem szimplán tofu – vannak különbségek az állag és az aroma tekintetében is.

Selyemtofu 

Puha állagú, pudingszerű, lágy, sima felülettel. Kiválóan alkalmas pürékhez vagy dresszingekhez, levesekhez, dipekhez, smoothie-khoz, desszertekhez vagy szószokhoz. 

Természetes tofu

A természetes tofu kissé egyenetlen állagú, apró lyukakkal – hasonlít a juhsajthoz. A természetes tofu tömbökben kapható, és könnyedén lehet csíkokra vagy kockákra vágni, vagy salátákra morzsolni. Lehet fűszerezni, panírozni vagy pácolni, de grillezhető vagy süthető is. 

Füstölt tofu

A füstölt tofu már pácolt, füstös, fűszeres aromájú. Kiválóan alkalmas serpenyős ételekhez, currykhez vagy szendvicsekbe. A füstölt tofu elkészítése megy a leggyorsabban, mivel már saját fűszerezéssel rendelkezik. 

Mindegy, hogy melyik típusú tofu mellett teszi le a voksát, a megfelelően elkészített tofu alkalmas reggelihez, ebédhez vagy vacsorához, de akár nassolnivalónak is két étkezés között. 

  1. Márka: dmBio; Terméknév: Natúr tofu, 200 g; Ár: 829 Ft; Alapár: 0,2 kg (4 145 Ft / 1 kg); dm márka logó; 4,587 5 csillagból 126 értékelés alapjánNatúr tofu dmBio
    dm márka logó
    829 Ft
    0,2 kg (4 145 Ft / 1 kg)

A lista vége

Finom a tofu?

Mivel a tofu meglehetősen semleges ízű, a végső íz az elkészítés módjától függ. Fűszerezve, pácolva vagy grillezve, olajban sütve – az ízélmény igen változatos lehet. Az is fontos, melyik tofutípust választja. Valószínűleg a saját ízlése egy bizonyos állag iránt lesz a döntő: aki nem tud megbarátkozni a természetes tofu darabosságával vagy a selymes tofu kocsonyás állagával, valószínűleg nem fog tofut készíteni. Mint ahogyan bizonyos sajt- vagy túrófélék esetében, mint a juhsajt vagy a mozzarella, a fűszerektől és az ételekben történő felhasználástól függ a választás. 

A tofu elkészítése 

A tofuval kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szeretik és szinte mindenhez fogyasztanak tofut: dresszingekhez és dipekhez, sütéshez, serpenyős zöldségekhez, szendvicsekbe vagy akár levesekhez, mások viszont nem tudnak mit kezdeni vele. A tofu semleges ízű, viszont nem jellegtelen. Amennyiben a tofu megfelelően van elkészítve, igazán ízletes, és egy csodálatos, fehérjében gazdag köret. 

Elkészítés

Aki a tofut serpenyőben szeretné grillezni vagy olajban sütni, előtte – amennyire csak lehet – mindenképpen el kell távolítania belőle a nedvességet, hogy a tofu megfelelően ropogós legyen, és a fűszereket magába tudja szívni. Ehhez helyezze a tofut két konyharuha közé, vagy pamutkendőbe, majd tegyen rá nehezékként egy vastag könyvet vagy nehéz tárgyat. Hagyja jó 10 percig préselődni. 

Tofu grillezése vagy olajban sütése 

Mindegy, hogy grillezni vagy olajban szeretné sütni a tofut, a legfontosabb a fűszerezés. Az olyan határozott ízek, mint a gyömbér, a curry, a fokhagyma – kókusztejjel, citromlével vagy szójaszósszal kombinálva –, ízletes pácot eredményeznek, és intenzív ízélményt nyújtanak. A tofuval jól lehet kísérletezni: használja bátran a kedvenc fűszereit. 

MEGJEGYZÉS: A tofu elkészítéséhez a legjobb, ha nem használ olajat. Az olaj filmréteget képez a tofun és megakadályozza a fűszerek felszívódását. Citromlé helyett használhat lime-levet vagy egy kevés fehérbor- vagy balzsamecetet. 

Öt tipp a tofu sütéséhez:

  1. A pácnak jó négy órán keresztül kell beszívódnia, majd fel lehet használni szószokhoz stb. 
  2. A tofut sütés előtt ajánlatos burgonya-, búza- vagy kukoricakeményítőben megforgatni, és csak ezután serpenyőbe tenni. Ettől lesz a tofu ropogós és szép barna. 
  3. Használjon elegendő olajat, pl. kókuszolajat vagy szezámolajat, valamint forró serpenyőt a tofu sütéséhez. 
  4. Ezután a pácból olaj és friss fűszernövények hozzáadásával pestót lehet készíteni, amely remek kiegészítője lehet a serpenyős tofusnacknek. 
  5. A natúr- és a füstölt tofut egyaránt lehet használni grillezéshez vagy olajban sütéshez. Az egyetlen különbség adott esetben a pác: a füstölt tofu már eleve fűszeres, de még fel lehet dobni pl. füstölt paprikaporral vagy füstölt sóval. 

Tofu mártogatósokhoz & desszertekhez

Mártogatósokhoz, desszertekhez vagy dresszingekhez és szószokhoz a selyemtofut – a lágyabb tofuverziót – használja. A tofu elkészítése: Használja a selyemtofut egyszerűen ugyanúgy, mint a túrót, a joghurtot vagy a creme fraîche-t! 

Mártogatósok és szószok

Ha a selyemtofut krémesre keverjük, fűszerezhetjük úgy, mint a joghurtot vagy a túrót, így kiváló mártogatós lehet. A tofut vegán tejfölként vagy amerikai öntetként is el lehet készíteni.

A tofu mint tejszínpótló 

Legyen szó levesekről vagy más kiadós ételekről: a selyemtofu a creme fraîche vagy a tejszín helyettesítőjeként is a legkülönfélébb ételekben használható. 

Tofu tojás helyett

Ha a selyemtofut felforrósítjuk, ugyanúgy megszilárdul, mint a tojás. Így az olyan vegán ételek sütéséhez is használhatjuk, mint a quiche, a felfújt vagy a vegán rántotta.  

Tofu desszertekben 

A krémes süteményeket és tortákat is gazdagíthatjuk selyemtofuval. Így például vegán sajt- vagy túrótortákat is készíthetünk, vagy egyéb tortákat és süteményeket, amelyek eredetileg sajtot, túrót vagy krémeket tartalmaznak. Készítsen tofut desszertként: az olyan édességeket, mint a crème brûlée, mousse au chocolat, mango lassi stb. el lehet készíteni selyemtofuból is.

A tofu fogyasztása nyersen

A tofut lehet főzni, grillezni, párolni, sütni, olajban sütni, de fogyaszthatja nyersen és hidegen is. A tofu valójában nem teljesen nyers, mivel felforrósított szójatejből készül. Aki hidegen szeretné fogyasztani, elkészítheti így is és ízlés szerint ízesítheti sósan vagy édesen. 

Hideg tofus ötletek:

Krémes fogásként kakaóporral, citromlével vagy vaníliával és fahéjjal ízesítve. Aki inkább a fűszeres ételeket szereti, a tofut elkészítheti paprikával, borssal, sóval és fokhagymával, és például a túró helyettesítőjeként is tálalhatja tepsis burgonyával. 
   

  1. Márka: dmBio; Terméknév: Bio barista borsóital, 1 l; Ár: 719 Ft; Alapár: 1 l (719 Ft / 1 l); dm márka logó; 3,42 5 csillagból 250 értékelés alapjánBio barista borsóital   dmBio
    dm márka logó
    719 Ft
    1 l (719 Ft / 1 l)

A lista vége

Összefoglalva

A tofu semleges ízű, viszont hihetetlenül sokféle módon és ízletesen elkészíthető. Az elkészített tofu ezenkívül rendkívül egészséges: számos tanulmány kimutatta, hogy a tofu egészséges fehérjeforrás. Nem számít, hogy vegetáriánus, vegán vagy korlátozás nélküli étrendet követ-e – a tofu minden esetben gazdagítja az ételeket. Számtalan tofurecept változatos ötleteket kínál a tofu elkészítéséhez, függetlenül attól, hogy sütni, hidegen fogyasztani, vagy inkább grillezni vagy olajban sütni szeretné-e. 

Ide illő termékkategória