Grill-receptek: Vegetáriánus grill ételek
A teljesen húsmentes grillezés sokak számára tabu. Pedig a grillezés jóval többet jelent annál, minthogy steaket, sülthúst vagy a csirkenyársat sütünk. A vegetáriánus grillételek elkészítése igazán izgalmas, főleg az alábbi kreatív receptekkel. A grillezett padlizsán, a tofu banánlevélben és a burger óriásgombákkal igazi változatosságot jelentenek a grillrácson. Próbálja ki és élvezze!

Tofu banánlevélben 3-4 személyre
Hozzávalók:
- 1 nyári póréhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 paprika
- 1 kis zeller
- 150 g cukorborsó-hüvely
- 1 lilahagyma
- 4 ek. szezámolaj
- 2 ek. szőlőmagolaj
- 1 lime leve
- 8 ek. szójaszósz
- 1 ek. koriandermag
- 1 ek. méz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szelet gyömbér
- 1 kaffir lime levél
- 250 g tofu
- néhány banánlevél (jól felszerelt ázsiai boltokban kapható)
Elkészítés
- Hámozza meg a zöldségeket, és vágja őket vékony szeletekre. Pirítsa meg a koriandermagokat, nyomja szét a fokhagymagerezdet. Keverjen össze egy tálban szezám-, illetve szőlőmagolajat, lime-levet és szójaszószt. Adja hozzá a koriandermagokat. Tegye hozzá a fokhagymát, a gyömbért, a lime levelet és a zöldséget.
- Vágja fel a tofut 2 cm vastag szeletekre, és hagyja állni 3-5 órán át a pácban.
- Vágja a banánleveleket téglalap alakúra (25 x 15 cm), és egy kissé melegítse meg egy serpenyőben. Ezáltal a levelek rugalmasabbak lesznek.
- Oszlassa el a zöldségpácot a leveleken, helyezze rájuk a tofut, majd tegye rá a zöldségeket. Csomagolja össze a banánleveleket, és tűzálló madzaggal kösse át. Grillezze egy kis ideig mindkét oldalát.
Grillezett mini-Burger óriás gombákkal
Hozzávalók 8 mini burgerhez
A zsömlékhez:
- 250 g liszt (405)
- 5 g cukor
- 5 g só
- 1 tk. friss élesztő (vagy ½ csomag száraz élesztő)
- 150 ml víz (35°)
- 1 tojás
- 2 ek. szezámmag
- liszt az eldolgozáshoz
A páchoz:
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 fokhagymagerezd
- 1 kis chilipaprika
- 4 ek. olívaolaj
- durva tengeri só
- 1 késhegynyi paprikapor
Ezenkívül:
- 4 óriásgomba (csiperke, vargánya, laskagomba)
- 250 ml paradicsomszósz
- 8 paradicsomszelet
- 8 uborkaszelet
- 4 szelet cheddar sajt (érett)
Elkészítés
- A zsemléhez egy dagasztógéppel keverje sima tésztává a szobahőmérsékletű lisztet, cukrot, sót, élesztőt és vizet. Kelessze meleg helyen lefedve 1 órán át.
- Melegítse elő a sütőt 210 Celsius-fokra. Verje fel a tojást. Válassza ketté a tésztát, és egy lisztezett felületen formázzon 8 golyót. Lapítsa le, és hagyja lefedve ismét kelni kb. 20 percen át. Kenje meg tojással, szórja meg a tetejét szezámmaggal, és forró sütőben süsse 7-10 percen át. Hagyja a sütőrácson kihűlni. A páchoz vágja durvára a petrezselymet és a fokhagymát, a chilit pedig szeletelje vékony karikákra. Keverje el az összes hozzávalót, és tegye félre a pácot.
- Mossa meg a gombákat, majd hámozza meg és vágja 1 cm vastagságú szeletekre. Locsolja meg a páccal és hagyja 10 percig pácolódni. Grillezés előtt a pácot és a gombát keverje össze ó vatosan, nehogy eltörjenek a gombaszeletek. Grillezze meg őket egy rácson vagy alufólián.
- Vágja ketté a zsömléket, és pirítsa ropogósra a rácson. Tegyen a zsemlékre 1 ek. paradicsomszószt, 1 szelet paradicsomot, 1 szelet uborkát, 2-3 gombaszeletet és egy fél szelet sajtot. Tegye rá a zsemle forró tetejét. Tálalja hamar még egy kevés paradicsomszósszal.
Ciabatta grillezett padlizsánnal (Melanzani)
Hozzávalók 4 személyre
- 250 g padlizsán
- 2 ek. balzsamecet
- 2 tk. barnacukor
- 600 g bivalymozzarella
- 3 ek. kapribogyó
- 2 db kis Ciabatta
- 7 ek. olivaolaj
- 1 db piros kimagozott paprika
- 1 db lilahagyma
- 1 db paradicsom
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- liszt a forgatáshoz
- apróra vágott lilahagyma a tálaláshoz
- turbolya a tálaláshoz
Elkészítés
- Tisztítsa meg a paprikát, majd negyedelje. Vágja félbe a hagymát. Mindkettőt szeletelje vékony csíkokra. Párolja 5 percig a zöldséget 3 ek. olajban. Negyedelje a paradicsomot és adja a paprikához 100 ml vízzel, ízesítse sóval, borssal és cukorral. Főzze 20 percig. Adja hozzá a kapribogyót és az ecetet. Langyosan pürésítse és hagyja kihűlni.
- Vágja a padlizsánt vékony szeletekre. Sózza be, és 30 percig egy rácson vagy papíron hagyja alaposan lecsepegni. Forgassa bele egy kevés lisztbe, és grillezze a maradék olívaolajjal, amíg szép színt nem kap.
- Vágja szeletekre a mozzarellát. Tépkedjen le néhány bazsalikomlevelet. Vágja hosszában ketté a ciabattát, és pirítsa 2-3 percig a grillen.
- A kettévágott ciabatta feleket kenje be a paprikakrémmel és tegyen rájuk mozzarellát, grillezett padlizsánt, hagymát és turbolyát.
Tippek: Elkészíthető ciabatta zsemlékkel is!
Vegetáriánus nyári ételek – Paul Ivic
Ha egy vegetáriánus szakács grillezik, az nem feltétlenül nyűgözi le a grillmestereket. Ebben az esetben viszont Paul Ivicről van szó, aki három szakácssapkás séf létére hús nélkül dolgozik. És mint ilyen, igazán érti a mesterségét.
Fotók: Eisenhut & Mayer/Brandstätter kiadó
Ajánlott termékek
A lista vége