Cukor
Cukor: Az édes extra
Akár kávéban, teában vagy édes ételekben – a cukor egyszerűen megédesíti az életünket. Ma már persze nem titok, hogy a túl sok belőle árt az egészségünknek, de nélküle sem működik a szervezet. Fontos energiaforrás, amelyre a testünknek nagy szüksége van. Számos élelmiszer tartalmaz fontos vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat, valamint különböző cukorfajtákat és szénhidrátokat, amelyekből a számunkra létfontosságú glükóz keletkezik. Ezenkívül a cukor fontos szerepet játszik az élelmiszerek tartósításában, például a lekvár befőzésénél is.
A dm Online Shopban ezért számos fajtáját megtalálhatja.
Milyen cukorfajtákat ismerünk?
A cukorról sokan azonnal a klasszikus porcukorra vagy kristálycukorra gondolnak, de a választék ennél sokkal bővebb. A legnépszerűbb cukor a háztartásokban a szacharóz. Leggyakrabban cukorrépából, cukornádból vagy kókuszvirágból készül. Az alábbiakban egy kis áttekintés a különböző fajtákról és azok felhasználásáról:
- Barna cukor: Ízében különbözik a fehér cukortól, és bizonyos süteményekben és desszertekben használják.
- Dekorcukor: Elsősorban torták, sütemények és más desszertek díszítésére használják.
- Befőzőcukor: Alkalmas gyümölcsök befőzésére.
- Gyümölcscukor: Számos gyümölcsfajtában megtalálható, fruktóznak is nevezik.
- Zselésítőcukor: Ugyanúgy használják, mint a befőzőcukrot, az élelmiszerek édesítésére.
- Jégcukor: A háztartási cukor egy különleges formája, amelyet gyakran használnak sütemények díszítésére.
- Kandiscukor: Szintén használható sütéshez, és gyakran teák édesítésére szolgál.
- Karamell: A cukor melegítésekor keletkezik.
- Malátacukor vagy maltóz: Tipikus karamellás íze van, ételekhez és italokhoz is adható.
- Tejcukor: Inkább laktózként ismert, a tej legfontosabb szénhidrátja.
- Szőlőcukor: Glükózként is ismert, értékes energiát biztosít a testnek.
Mik a különbségek?
A cukor különböző növényekből nyerhető ki, például cukornádból vagy cukorrépából. A cukornádból származó változatot már a 7. században sok arab országban használták, és a keresztes hadjáratok révén került Európába. Kezdetben nem édesítőszerként, hanem gyógyászati célokra alkalmazták.
A 18.századig főként a mézet használták az ételek édesítésére, amíg el nem kezdték cukorrépából előállítani a cukrot. Az Európában gyártott cukor többnyire cukorrépából származik. A barna nádcukor pedig cukornádból készül, amely főként Brazíliában vagy Dél-Afrikában terem. A finomítástól függően a következő változatok állnak elő:
A teljes nádcukrot főzik, szárítják majd megdarálják, viszont nem finomítják – így megmarad értékes vitamin és ásványi anyag tatalma. Nem tartalmaz adalékanyagokat, barna színű és enyhén karamellás ízű.
A nyers nádcukrot csak egyszer finomítják. Az eljárás során enyhe ízt és aranyszínű színt kap.
A kristálycukrot, ellentétben a többi fajtával, addig finomítják, amíg teljesen fehér nem lesz. Ekkor elveszíti az összes benne lévő értékes tápanyagot.
Mindegy, hogy tea vagy kávé édesítésére, vagy akár sütéshez – fedezze fel a dm különböző bio minőségű cukorfajtáit!
Mit használhatunk a finomított cukrok kiváltására?
Manapság nemcsak a klasszikus cukrot használjuk ételeink vagy italaink édesítésére. A különféle helyettesítő termékek is egyre népszerűbbek. A klasszikus nádból vagy cukorrépából készült fajták mellett ízletes alternatívákat is talál, mint például juharszirupot, mézet, agávé szirupot vagy akár édesítőszereket szilárd és folyékony formában is.
Édesítse meg napjait, és rendeljen még ma egyszerűen és kényelmesen a dm Online Shopban! Rendelését néhány munkanapon belül közvetlenül az otthonába szállítjuk.