Moringa: A hagyományokkal rendelkező szuperétel
Csípős ízű, tele van értékes tápanyagokkal és nagyon trendi: az itthon főként por formájában kapható moringa egy igazi szuperétel. Indiában az emberek évezredek óta esküsznek pozitív hatásaira, amelyeket az „élet fája” kínál a táplálkozás és az egészség terén. De mi az a moringa, és hogyan hat? Az alábbiakban érdekes tényeket tudhat meg a moringa termékekről és azok hatásairól.

Honnan származik a moringa?
A moringafa egy keresztesvirágú növény (magyarul lóretekfának vagy tormafának is nevezik), amelynek botanikai megnevezése Moringa oleifera, s a Himalája területéről terjedt el egész Indiában. Kultúrnövényként termesztik Délkelet-Ázsiában, Afrikában, Latin-Amerikában és az arab országokban. A fa gyorsan növő, igénytelen és alacsony vízigényű. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek jótékony összetételének, valamint a magas tápanyagsűrűségnek köszönhetően a moringa termékek egészségvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Röviden: a moringa egy „szuperétel”.
Milyen ízű a moringa?
A növény nagy arányban tartalmaz mustárolaj-glikozidokat, amelyek csípős, fűszeres ízt kölcsönöznek az elfogyasztható részeknek. A moringafának ezért alternatív elnevezései is léteznek, mint a már említett tormafa.
Hogyan alkalmazzák a moringát?
A moringanövény szinte minden része felhasználható.
- Gyümölcsök: a moringafa gyümölcseit éretlenül szüretelik. Ezek a zöldbabhoz hasonlítanak és édes-savanykás ízzel rendelkeznek. Nyersen vagy főzve fogyasztják és leveket készítenek belőle.
- Magok: a belőle préselt moringaolaj, más néven behen olaj hosszan eltartható, nem avasodik és étolajként tápláló kozmetikai összetevőként, bioüzemanyagként, valamint kenőolajként alkalmazható a finommechanikában. További alkalmazási területei még a víztisztítás és az ájurvédikus gyógyászat.
- Gyökerek: a fiatal növény gyökereit a tormához hasonlóan használják.
- Levelek: a leveleket leveles zöldségként is fel lehet használni. A levelekből nyert levet a dietetikában alkalmazzák az alultápláltság megelőzésére és leküzdésére. A levelekből ezenkívül moringatea készíthető, amely többek között megfázások, influenza és gyomor-bél rendszeri problémák esetén jelent enyhülést. A moringapor elterjedt Európában, és hozzávalóként belekeverhető ételekbe és smoothie-kba.
- Virágok: a moringavirágokat teaként is használják, amely kissé enyhébb ízű, mint a levelekből készült változat.
Mennyire egészséges a moringa?
A moringa gyümölcsei és levelei különösen táplálóak (100 gramm szárított levél 372 kalóriát tartalmaz) és hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak. Magas koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat , antioxidánsokat és esszenciális aminosavakat. Ez az összetevőkoktél a hatások széles skáláját fedi le és a moringát szinte univerzális szerré teszi, amely a legkülönfélébb alkalmazási területek és betegségek esetén hatékony:
- hiányos táplálkozás és alultápláltság esetén
- az immunrendszer erősítése esetén
- gyulladásoknál és fertőzéseknél
- sztrók, érelmeszesedés és szívinfarktus megelőzésére
- a szabad gyökök elleni védekezésben
- a sejtmegújulás felgyorsítása esetén
- a vérkeringés és az anyagcsere fokozása esetén
- az erő és a kitartás fokozására
- alvászavarokkal és vérszegénységgel szemben történő támogatás során
- a zsírégetés és emésztési folyamatok serkentése esetén
- puffadás, fejfájás és stressz enyhítésében
- afrodiziákumként
- a hormoningadozások stabilizálására
- az LDL-koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésére
- a rák és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.
A moringa tényleg olyan jó?
A moringát évezredek óta alkalmazzák az ájurvédikus gyógyászatban, és több mint háromszáz betegség esetén javasolják, a bőrproblémáktól és a fejfájástól a túlsúlyig. Az alkalmazás és a hatások tehát régre visszamenőleg dokumentálva vannak. Jelenleg azonban nincsenek tudományos kritériumokon alapuló klinikai tanulmányok, amelyek igazolnák számunkra a moringa előnyeit. Egyszerűen továbbra is hiányoznak a megbízható adatok. A növény magas tápanyag- és hatóanyag-tartalma azonban vitathatatlan.
Milyen hatóanyagokat tartalmaz a moringa?
A moringa magas koncentrációban tartalmaz zeatin hormont, amely felelős a tormafa gyors növekedéséért és biztosítja, hogy a szervezetünk gyorsan fel tudja venni az összetevőket a levelekből, gyümölcsökből és gyökerekből. Ezenkívül a zeatin felgyorsítja a bőr regenerálódását és öregedésgátló hatóanyagként tartják számon. Számos antioxidáns (molekulák, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökökkel szemben), fehérjék és mikrotápanyagok találhatóak meg benne. Kb. kilencven különféle tápanyagot tartalmaz.
Vitaminok
A szárított levelek 100 grammjában 18,9 milligramm A-vitamin (béta-karotin) teszi ki a maringa vitamintartalmának legnagyobb részét. Központi szerepet játszik a látás, az immunrendszer és a sejtnövekedés szempontjából. A moringa többek között tartalmaz D-vitamint (támogatja az immunrendszert, a csontok egészségét és az izomfunkciókat), E-vitamint (antioxidáns és fontos a sejtek védelme, valamint a bőr egészsége szempontjából), valamint K-vitamint (a csontok és a szív- és érrendszer egészségéért, valamint a véralvadásért felel) és különféle B-vitaminokat (az immun- és idegrendszer működéséhez, energiatermeléshez szükséges).
Ásványi anyagok
Itt különösen figyelemre méltó a magas kalcium- és káliumtartalom (2000, illetve 1324 milligramm 100 grammonként). Mindkét ásványi anyag elengedhetetlen az izmok és idegek működéséhez, a kalcium ezenfelül a csontok egészségéhez, a kálium az izomműködéshez. Továbbá magnéziumot (izmok, idegek, energia-anyagcsere) is tartalmaz.
Nyomelemek
100 gramm moringában 28,2 milligramm vas található. A vas fontos a vérképzéshez és az oxigénszállításhoz. További nyomelemek:
- cink (Immunrendszer, sebgyógyulás, sejtnövekedés)
- 20-ból 18 esszenciális aminosav van benne (a fehérjék építőkövei; szabályozzák az energia-anyagcserét, a sejtnövekedést, a sejtjavítást és az immunfunkciókat)
- omega–3 zsírsavak (a sejtmembrán felépítéséhez, a szív- és érrendszer egészségéhez, az agyműködéshez, a látáshoz, gyulladáscsökkentéshez)
Egy további figyelemre méltó összetevő a klorofill: az erősen lúgos zöld növényi festékanyag ellensúlyozza a túlsavasodást.
Milyen moringa termékek léteznek?
Míg a moringa a termesztő országokban frissen kapható és használható, Európában főleg szárított formában juthat hozzá:
- levelek a moringateához
- moringapor mint dúsító összetevő italok és ételek készítéséhez
- moringatabletták (zúzott formában) levélporból
- moringakapszulák (porral töltve) étrend-kiegészítőként
- Moringamag (porított formában például konyhai összetevőként vagy pasztaként alkalmazható külső használatra) és moringaolaj szerepel a hazai kínálatban.
Hogyan kell alkalmazni és adagolni a moringát?
A moringaport használhatja a konyhában aromás, csípős fűszerként. Mivel a por erősen koncentrált, az ajánlott napi mennyiség kb. 6 gramm. Forró italként történő fogyasztásához forrázzon le 15 gramm moringateát (levelet), s hagyja állni 5–7 percig. A tea esetében ügyeljen arra, hogy a vitaminok hőre érzékenyek. A moringaolaj viszont használható főzéshez. Amennyiben a moringakapszulákat étrend-kiegészítőként használja, kövesse a gyártó utasításait.
Mikor érdemes bevenni a moringát?
A moringa kapszula formájában napszaktól függetlenül bevehető. Reggelente energiát biztosít, a napközben történő fogyasztással megelőzhetőek az emésztési zavarok.
Moringa: Mire kell figyelnem?
A moringa termékek tekintetében lehetőség szerint részesítse előnyben a biominőséget. Mint minden étrend-kiegészítő esetében: fennálló megbetegedések vagy a tolerálhatóság miatti bizonytalanság esetén alkalmazás előtt konzultáljon kezelőorvosával.
Fedezzen fel a moringa révén egy sokoldalú, tápanyagokban gazdag szuperételt!