FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Matcha – kérdések és válaszok a távol-keleti teaporral kapcsolatban

dm-drogeriemarkt

dm Kft.

Olvasási idő 4 perc

2023. 02. 09.

Matcha

Intenzív zöld, édeskés vagy kesernyés ízű, vitaminban gazdag – ezzel a három tulajdonsággal lehet leginkább röviden és tömören jellemezni a matchát. Eláruljuk Önnek, honnan származik a matcha, mi is az tulajdonképpen és hogyan hat.  

Mi a matcha?

A japán matcha kifejezés szó szerinti fordításban őrölt teát jelent – és pontosan erről is van szó. Az előállításhoz a tencha teanövény leveleit szüret után párolják, szárítják, és finom porrá őrlik. Tradicionálisan ennek során kizárólag a finom levélszövetet dolgozzák fel, a szárak, ágacskák és levélerek nélkül – ezért az előállítás rendkívül gondos, sőt művészi: nem sok gazdálkodó rendelkezik ezzel a tudással. Eredetileg Kínából származik ez a nemes teafajta, ahonnan megtalálta az utat Japánba. Mialatt a matcha Kínában feledésbe merült, az ital Japánban a teázási szertartás szerves részévé vált. 

A matcha és a teapor ugyanaz?

Mivel a matcha világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a feldolgozása viszont körülményes és drága, néhány gyártó egy olcsóbb zöldtea-port kínál. Az „igazi” matchával ellentétben ebben az esetben a teljes levelet megőrlik, így egy fanyarabb íz jön létre. Ezenkívül a gyártási folyamatot sokszor egyszerűsítik, ezért jelentős minőségbeli eltérések alakulhatnak ki. Gyakran ezeket a kevésbé nemes zöldtea-porokat főzőmatcha néven forgalmazzák vagy matcha termékekben, például kekszekben vagy shake-ekben kerülnek feldolgozásra. A dm Online Shopban kapható, bio minőségű japán matcha viszont méltó a nevéhez.

Mi teszi a matchát ennyire egészségessé?

A hagyományos teával ellentétben a matcha tea – és a belőle készült ételek és italok – esetében a leveleket teljesen elfogyasztjuk. Ennek az az előnye, hogy több összetevő kerül a szervezetbe, mint a forrázott italok esetében, amikor csak a vízben oldódó összetevőket tudjuk szervezetünkbe juttatni. Állítólag egy csésze matcha teában annyi hatóanyag van, mint 1,5 liter zöld teában. Tudományosan még nem alátámasztott, hogy a matcha egészségesebb-e, mint a zöld tea. Ellenben bizonyított, hogy a matcha különféle egészségtámogató összetevőket tartalmaz, többek között A-, B-, C- és E-vitamint, valamint aminosavakat és antioxidánsokat (mint az EGCG: epigallokatechin-gallát). Ez az anyag gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással rendelkezik. 

Tartalmaz a matcha koffeint?

Igen, és ráadásul meglehetősen sokat. Viszont a matchánál a hatás más, mint a kávé esetében. Amíg a koffein a kávéban gyorsan és erősen hat, a zöldtea-porban a hatás csak fokozatosan alakul ki, és hosszabb ideig tart. Ennek oka az alkaloidok különböző felszabadulása. Ezenkívül a matcha a koffein mellett aminosavakat is tartalmaz, amelyek nyugtató hatásúak, mint az L-theanin, amely elősegíti a megfelelő koncentrációt. A lényeg tehát az, hogy a matcha stimuláló és energetizáló hatású, viszont szemben a kávéval, nem okoz idegességet. 

Hogyan kell elkészíteni a matchát?

Tradicionálisan a matchát (kb. 1-2 grammot) egy arra alkalmas tálban („chawan”) forró vízzel (kb. 80 fokossal) leöntik, majd habosra pépesítik. Ehhez egy speciális, finom, bambuszból készült seprűt használnak („chasen”). A hagyományos teával szemben itt nem kell megvárni, amíg az egész por feloldódik és fogyasztható lesz. A matcha port nemcsak vízbe, hanem gyümölcslevekbe, tejbe és tejet helyettesítő italokba is lehet keverni. Egy igazi trendi ital a matcha latte – egyfajta tejshake matcha porral, amely egyébként szója-vagy mandulatejjel is kitűnő. Japánban a zöldtea-port már régóta alkalmazzák különféle termékekben – a joghurttól és a jégkrémtől kezdve a csokoládén át a kekszekig és a müzliig. A matcha értékes összetevőként más teafüvek gazdagítására is szolgál. 

Mire érdemes még odafigyelni?

A matcha nem egy levédett fogalom, ami miatt a megvásárolható termékek között minőségbeli eltérések lehetnek. Ezek főleg az ízben nyilvánulnak meg. A matcha teaport felbontás után a lehető leghamarabb kell elfogyasztani, mert hamar veszít a minőségéből. Ezért megéri az adagokban csomagolt Matcha-Sticket választani, amely a dm Online Shopban is megtalálható. Ezenkívül lényeges megjegyezni, hogy a matcha teát nem étkezésekhez kell fogyasztani, a benne lévő oxán-savak ugyanis gátolják a nyomelemek és az ásványi anyagok felszívódását. Fontos alapszabály: fogyasztása legkorábban étkezés után 1 órával javasolt.

Ide illő termékkategória