

dm Kft.
Olvasási idő 5 perc
•
2023. 02. 09.
Egy teaóra az igazikkal: zöld, fehér, fekete és Oolong teákkal
Egy növény, különféle színek, és számtalan lehetőség, hogy megünnepeljük az igazi teázás élvezetét. Igyunk meg közösen egy csésze teát és beszéljünk a világ egyik legkedveltebb élvezeti cikkéről.
A Camellia sinensis teanövény: hagyományokban gazdag, és számos kultúrában mélyen gyökerezik
Tudta, hogy a zöld, fehér, fekete és a hagyományos kínai Oolong tea ugyanarról a növényről származnak? Nevezetesen Camellia sinensis teacserjéről, amely a föld számos területén megtalálható. A növény akár 140 éves is lehet, és Kínában már több mint 5000 éve termesztik.
Az, hogy a végtermék színben és ízben különbözik, egyes egyedül a tealevelek feldolgozásától függ. Fehér tea esetében a leveleket például csak leszüretelik és szárítják. Amikor zöld teáról beszélünk, a leszüretelt növényrészeket felhevítik, de csak annyira, hogy a színe megmaradjon. A fekete teát ellenben a szüretelés után feltekerik és erjesztik. Az Oolong teát részben szintén erjesztik – az oxidációs szintje a zöld és a fekete tea között van.
Évente világszerte több mint 6 millió tonna teát szüretelnek. A legfontosabb teatermesztő területek közé tartoznak India, Sri Lanka, Kína, Indonézia és Kenya. Biztosan ismeri a Darjeeling, Ceylon vagy Assam teákat? Ezek és sok más teafajta rendszerint a termőhelyükről kapják a nevüket.
Az igazi teaszakértők tudják, hogy csak a Camellia sinensis teanövény leveleinek forrázata a valódi tea – a gyümölcs- és gyógynövény teákat ellenben teaszerű forrázott italnak nevezik. Országtól és kultúrától függően a tea kifejezést a köznyelvben egyedileg használják a különféle fajták esetében. Lehet arról vitatkozni, mely fajtákat nevezhetünk valóban teának – vagy inkább hagyjuk az egészet és egyszerűen csak öntsünk egy csészével a kedvenc forró italunkból. Viszont jó, ha tudjuk, így sikerülhet a tökéletes csésze tea: Vásárlásnál figyeljen oda a magas minőségre és mindig frissen készítse el a teát - így bármikor élvezheti a gazdag aromáját. Használjon friss, lágy csapvizet. A teakészítés során figyeljen oda a megfelelő adagolásra, az ideális vízhőmérsékletre és az ajánlott állási időre. A megfelelő végeredmény elérése érdekében ezenkívül érdemes a kancsót előmelegíteni.

Így készítheti el megfelelően a teáját:
Fehér, zöld és Oolong tea:
A fehér, zöld és Oolong tea esetében a víz már ne forrjon a felöntésnél, mert kiválasztódnak a keserű anyagok, valamint elvész a C-vitamin tartalom. A 60-80 °C-os vízhőmérséklet ideális – ezt úgy tudja elérni, hogy forralás után hagyja a vizet 1 percig hűlni. Két-három perc után élvezheti a fehér vagy zöld teáját. Az Oolong teát hagyja még további egy percig állni – tehát összesen 3-4 percig.
Fekete tea:
Egy testes fekete tea elkészítéséhez forrásban lévő vizet használjunk – a víznek a forrázás előtt 100 °C-osnak kellene lennie. Amennyiben a fekete teáját valamivel gyengébben szeretné, hagyja a vizet még egy-két percig hűlni. Az optimális végeredmény és az erőteljes aroma érdekében hagyja állni a teát 3-5 percig. Örök szabály: Minél rövidebb ideig hagyja állni a fekete teát, annál élénkítőbben hat a testre.
Jó közérzet tetőtől talpig: a valódi tea és pozitív tulajdonságai
A tea balzsam a test, a szellem és a lélek számára. Már a tea elkészítése önmagában csodálatosan nyugtatóan hat. Az ember időt szán magára, tart egy rövid szünetet, és örül a jóleső pillanatoknak. Örömmel osztunk meg Önnel néhány további, értékes információt az összetevőkről és azok hatásairól.
Koffein vagy tein?
Korábban a teint a tea, a koffeint a kávé összetevőjeként tartották számon. Amit sokan nem tudnak – a hatóanyag ugyanaz, viszont különböző módon hathat a testre. Amíg kávéból származó koffein reggelente beindítja a napunkat, a teában lévő koffein pedig élénkítő hatását jelentősen lassabban fejti ki, viszont hosszabban tart.
Csersav
A valódi tea nagy mennyiségű csersavat tartalmaz. Ez az oka annak, hogy a tea íze hosszabb állás után keserű. A csersav antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, különösen a gyomor-bél traktus gyulladása és puffadás esetén.
Illóolajok és vitaminok
A teaivás boldoggá tesz és szárnyakat ad az érzékeknek. Ezért az illóolajok felelősek és a teában lévő B1 vitamin. Amíg az illóolajok pozitívan hatnak a központi idegrendszerre, addig a B1 vitamin igazi boldogságérzetet nyújthat.
Flavonoidok & Polifenolok
Mindkét összetevőnek állítólag antibakteriális és antioxidáns hatása van. Flavonoidokat főleg a zöld tea tartalmaz és pozitívan hatnak a szív-érrendszerre. Ezenkívül védelmet nyújthatnak a szabad gyökök ellen és támogatják a test sejtjeiben zajló folyamatokat. Talán már ismertek a borban lévő polifenolok. Ezek az aromás építőelemek mind a négy említett teafajtában megtalálhatóak és antibakteriális hatásuk miatt pozitívan hatnak a száj egészségére, valamint semlegesítik az esetleges szájszagot.