FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Vegán receptek

Színes, változatos és ízletes – soha nem volt a vegán receptek választéka olyan széles, mint manapság; vegán receptek és összetevők sora vár felfedezésre! A növényi alapanyagok között válogatva az édesszájúak és az igazi ínyencek is megtalálhatják a számításukat. Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!

Ízletek vegán fogások

A vegán konyhát kevésbé ismerők gyakran azt gondolják, hogy ezek az ételek unalmasak. De akárcsak a hagyományos konyhában, itt is jellemző, hogy a siker nem csak az alapanyagok minőségén múlik, hanem azon is, ki mennyire mozog otthonosan a konyhaművészetben. Mint ahogyan a fűszerekkel való bánásmódot is meg kell tanulni, a vegán konyha alapfogásait ugyancsak el kell sajátítani. Ez még gyakorlott konyhatündéreknek is okozhat kisebb nehézségeket, hiszen minden állati eredetű összetevőről le kell mondani, de az alapvető rutin megszerzése után igazán örömteli lesz a folytatás. Valóban igaz a mondás: gyakorlat teszi a mestert. A következőkben néhány hasznos tippet osztunk meg Önökkel, amelyek segíthetnek a vegán receptek elkészítésében.

Recept alapján főzni

Sokan azt gondolják, hogy egy adag hús vagy hal mindenképpen a fogás legfontosabb eleme, és a tányéron levő zöldségeknek csak a mellékszerep juthat. Ez azonban nincs így: a zöldségekből és egyéb növényi alapanyagokból igazán varázslatos ételek készülhetnek a vegán konyhában. Az ízletes ételhez nagyon fontos eltalálni a só és bors, zöldfűszerek és egyéb ízesítők helyes adagolását. Ez a vegán ételeknél ugyanúgy lényeges, mint a hús vagy halételeknél. A megfelelő páccal egy semleges ízű tofut is remekül megfűszerezhetünk. Kísérletezzen az aromákkal! A vegán ételek elkészítése ma már azért sem óriási kihívás, mert nagyon sokféle húspótló készítmény a rendelkezésünkre áll.
Ezek segítségével a hagyományos, húsos ételek receptjeit is könnyen átalakíthatjuk.

Természetesen vegán

A modern receptkönyvekben nagyon sokféle vegán receptet találunk különféle keleti és egzotikus összetevőkkel. Gyakran elfelejtjük, hogy saját hagyományos receptjeinket is elkészíthetjük húsmentes verzióban, vagy átalakíthatjuk őket egy kis módosítással. Egy hagyományos gulyás például átlényegíthető úgy, hogy a marhahúsból készült alaplevet zöldséglevessel helyettesítjük. Egyes fogásoknál elég lehet annyit tennünk, hogy például vaj helyett növényi olajokat használunk.

Kísérletező kedvűeknek – vegán sütés

Hogyan süssünk tojás nélkül? Még a főzésnél is komplikált feladatnak tűnik, hogy megoldjuk a fogásokat vegán módon, a sütésnél még nehezebbnek tűnik mindez, hiszen olyan alapanyagokra van szükség, amelyekkel kiváltható a tojás, amely alapvetően kötőanyagként funkcionál a süteményekben. Ha ismerjük a megfelelő módszereket, akkor azonban állati alapanyagok nélkül is könnyen elkészíthetjük a vegán ínyencségeket.

Mutatunk néhány olyan alapanyagot, amelyekkel a tojás a vegán süteményeknél helyettesíthető:

• Zabpehely

• Őrölt lenmag és chia mag

• Tojáspótló por

• Különféle pürék, például almaszósz, banánpüré vagy diópüré, mandulapüré

Vegán fingerfood

Sütés és főzés nélkül, könnyen és gyorsan elkészíthető fogásokat a vegán étkezésben is találunk. A zabkása recepteknél például a tejet növényi italra cserélhetjük, salátáknál a joghurtos dresszinget lecserélhetjük vegán alternatívára, a vendégeknek pedig megkínálhatjuk egy zöldséges gyógynövényes mártogatós snack-kel.

Nagyon sok összetevő áll rendelkezésünkre a vegán receptekhez, ha érdeklődünk a növényi étkezés iránt. Böngésszen receptjeink között, és alkosson vegán ételkülönlegességeket Ön is!