FőnavigációKategória navigációFőtartalom
Egészséges zöldségek egyenesen a kertből!
dm-drogeriemarkt

dm Kft.

Olvasási idő 3 perc

2023. 02. 17.

Zöldségek elrakása: Egészséges zöldségek egyenesen a kertből!

A nyár rengeteg zöldségfélével ajándékoz meg minket: a konyhakerti betakarítás után répával, cukkinivel, uborkával,  paprikával tölthetjük meg a befőttes üvegeket, hogy megőrizzük a nyár ízeit – így a finomságokat a tartósításnak köszönhetően a téli időszak alatt is évezhetjük. Megmutatjuk, hogyan érdemes eltenni ezeket a zöldségeket, s kedvenc receptjeinket is megosztjuk Önökkel!

Többféle lehetőség is adódik, ha a friss zöldségeket tartósítani szeretnénk. Akik balkonjukon vagy konyhakertjükben maguk termelik a zöldségeket, biztosan kitapasztalták már, hogy hogyan tudják a leginkább konzerválni a vitaminokat és kedvenc ízeiket. Szerencsére szinte minden zöldségféle alkalmas arra, hogy eltegyük télire, sőt akár vegyes összetételben is üvegbe kerülhetnek. Amire viszont fontos odafigyelni: a zöldségek legyenek frissek és sérülésmentesek, az üvegek pedig tiszták és sterilek.

Milyen tartósítási módok jöhetnek szóba?

Az egyik ismert eljárás során a megtisztított, nyers vagy enyhén előfőzött zöldséget sós ecetes lével öntjük le, és zárjuk levegőmentesen üvegekbe, megakadályozva, hogy mikroorganizmusok által a zöldség megromoljon. A másik gyakori megoldás, hogy a főtt/sült zöldségeket  üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk és száraz dunsztba tesszük. Mialatt kihűlnek, konzerválódik az üvegek tartalma.

Segítünk üvegbe zárni a nyár ízeit! Recept vegyes zöldségek eltevéséhez

Ha felkeltettük az érdeklődését, és kedvet kapott a befőzéshez, akkor irány a konyha! Mert nincs is örömtelibb, mint a hideg téli napokon felbontani egy színes, zöldségekkel teli üveget. Az összetevők és fűszerek terén bátran kísérletezhetünk.  

Hozzávalók 2 nagyobb üveg esetén:

  • 3 répa – megtisztítva és hosszú csíkokra vágva
  • 2 paprika  - kimagozva és szeletekbe vágva
  • 1 cukkini – ujjnyi vastagságúra karikázva
  • 150 g zöldbab – megtisztítva
  • 1 hagyma – félbe vágva
  • 3 kisebb fokhagyma  - nagyobb draabokra vágva
  • 0,5 l fehérborecet/balzsamecet
  • 110 g só

Elkészítés:

Főzzünk fel egy nagyobb lábosban 2 liter vizet, ízesítsük 100 g sóval, tegyük bele a felszeletelt zöldségeket. (Amint ezzel elkészültünk távolítsuk el a zöldségek héját.) Szűrjük le a zöldségeket, és helyezzük steril üvegekbe. A fűszerekből és a fokhagymából ízlés szerint tegyünk az üvegekbe. Főzzünk 3 deci vízből, fél liter fehérborecetből 10 g só hozzáadásával levet, majd öntsük a zöldségre, végül légmentesen zárjuk le az üvegeket. Hűvös, fényvédett helyen tároljuk! A helyes tárolás esetén a zöldség hónapokig eltartható így.

Újdonságaink

  1. Márka: NATURMIND; Terméknév: Himalaya kristálysó, finom szemcséjű, rózsaszín, 1 000 g; Ár: 829 Ft; Alapár: 1 kg (829 Ft / 1 kg); 5 5 csillagból 4 értékelés alapjánHimalaya kristálysó, finom szemcséjű, rózsaszín NATURMIND

A lista vége

Ide illő termékkategória