

dm Kft.
Olvasási idő 3 perc
•
2023. 02. 17.
Zöldségek elrakása: Egészséges zöldségek egyenesen a kertből!
A nyár rengeteg zöldségfélével ajándékoz meg minket: a konyhakerti betakarítás után répával, cukkinivel, uborkával, paprikával tölthetjük meg a befőttes üvegeket, hogy megőrizzük a nyár ízeit – így a finomságokat a tartósításnak köszönhetően a téli időszak alatt is évezhetjük. Megmutatjuk, hogyan érdemes eltenni ezeket a zöldségeket, s kedvenc receptjeinket is megosztjuk Önökkel!
Többféle lehetőség is adódik, ha a friss zöldségeket tartósítani szeretnénk. Akik balkonjukon vagy konyhakertjükben maguk termelik a zöldségeket, biztosan kitapasztalták már, hogy hogyan tudják a leginkább konzerválni a vitaminokat és kedvenc ízeiket. Szerencsére szinte minden zöldségféle alkalmas arra, hogy eltegyük télire, sőt akár vegyes összetételben is üvegbe kerülhetnek. Amire viszont fontos odafigyelni: a zöldségek legyenek frissek és sérülésmentesek, az üvegek pedig tiszták és sterilek.
Milyen tartósítási módok jöhetnek szóba?
Az egyik ismert eljárás során a megtisztított, nyers vagy enyhén előfőzött zöldséget sós ecetes lével öntjük le, és zárjuk levegőmentesen üvegekbe, megakadályozva, hogy mikroorganizmusok által a zöldség megromoljon. A másik gyakori megoldás, hogy a főtt/sült zöldségeket üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk és száraz dunsztba tesszük. Mialatt kihűlnek, konzerválódik az üvegek tartalma.
Segítünk üvegbe zárni a nyár ízeit! Recept vegyes zöldségek eltevéséhez
Ha felkeltettük az érdeklődését, és kedvet kapott a befőzéshez, akkor irány a konyha! Mert nincs is örömtelibb, mint a hideg téli napokon felbontani egy színes, zöldségekkel teli üveget. Az összetevők és fűszerek terén bátran kísérletezhetünk.
Hozzávalók 2 nagyobb üveg esetén:
- 3 répa – megtisztítva és hosszú csíkokra vágva
- 2 paprika - kimagozva és szeletekbe vágva
- 1 cukkini – ujjnyi vastagságúra karikázva
- 150 g zöldbab – megtisztítva
- 1 hagyma – félbe vágva
- 3 kisebb fokhagyma - nagyobb draabokra vágva
- 0,5 l fehérborecet/balzsamecet
- 110 g só
Elkészítés:
Főzzünk fel egy nagyobb lábosban 2 liter vizet, ízesítsük 100 g sóval, tegyük bele a felszeletelt zöldségeket. (Amint ezzel elkészültünk távolítsuk el a zöldségek héját.) Szűrjük le a zöldségeket, és helyezzük steril üvegekbe. A fűszerekből és a fokhagymából ízlés szerint tegyünk az üvegekbe. Főzzünk 3 deci vízből, fél liter fehérborecetből 10 g só hozzáadásával levet, majd öntsük a zöldségre, végül légmentesen zárjuk le az üvegeket. Hűvös, fényvédett helyen tároljuk! A helyes tárolás esetén a zöldség hónapokig eltartható így.