FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Növényi alapú helyettesítők – a legjobb alternatívák

Ön is azok közé tartozik, akik úgy döntöttek, hogy lemondanak a tyúktojás fogyasztásáról? Vagy legalábbis szeretné lényegesen csökkenteni a tyúktojás felhasználását bizonyos helyettesítők segítségével? Ehhez nem kell feltétlenül vegánnak lennie.

Növényi alapú tojáshelyettesítő

Előfordulhat, hogy megtetszik Önnek a főleg növényi alapú étrend, esetleg kedvet kap a kísérletezéshez a tojáshelyettesítővel vagy kritikusan vélekedik a hagyományos tyúktojástermelésről. Bármi is legyen az oka annak, hogy tojáshelyettesítővel kíván főzni-sütni, csodálkozni fog, mennyire egyszerűen és hatékonyan lehet helyettesíteni a tojást.

Miért van szükség tojáshelyettesítőre?

Legyen szó süteményekről, kekszekről, krémekről, szószokról vagy tojásételekről – úgy tűnhet, hogy ezek elkészítése tojás nélkül nem működik. Kötőanyagként funkcionál és a süteményeket, krémeket habossá teszi. De ez valóban esélytelen tojás nélkül? Semmi és senki sem pótolhatatlan – a tojás sem. Hiszen igenis vannak olyan élelmiszerek, amelyek ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a tyúktojás, vagyis gond nélkül használhatóak tojáshelyettesítőként. Aki egy kicsit utánaolvas a témában, hamar rájön, hogy számtalan érdekes alternatívája létezik a tyúktojásnak. Néhány trükkel ízben és színben is meg lehet közelíteni az eredetit.

Vegán tojáshelyettesítő – a végeredménytől függ

A tojásnak nem csupán egyetlen helyettesítője létezik. A végeredménytől és a recepttől függően egy kicsit rugalmasnak kell lennie. De mindig megéri. Összefoglaltuk Önnek a leggyakoribb alkalmazási területeket.

Tojáshelyettesítő süteményekhez és társaikhoz: gyümölcspüré, útifűmaghéjpor, szójatermékek

Célszerű a receptnek és az ízlésnek megfelelő tojáshelyettesítőt használni. A klasszikus az édes süteményekhez és a muffinhoz ezért a gyümölcspüré

  • almából (1 evőkanál 1 tojás helyett)
  • banánból (érett, fél 1 tojás helyett)
  • avokádóból (fél 1 tojás helyett)

Alternatívaként használhat útifűmaghéjport: 1,5 evőkanál útifűmaghéjport keverjen el 200 ml hideg vízzel egy botmixer segítségével, hagyja pihenni 10 percig. Adjon a keverékhez egy kevés almapürét, így elegendő tojáshelyettesítőt kap egy kisebb süteményhez.

Csodálatosan szaftos és puha lesz a sütemény szójatermékekkel is, amelyek még lecitinben is gazdagok. Tojáshelyettesítőnek főleg az alábbiak alkalmasak:

  • szójaliszt (1–3 tojás helyett: 1 evőkanálnyit keverjen el 2 evőkanál vízzel)
  • selyemtofu (1 tojás 50 g kevert selyemtofunak felel meg – tökéletes krémekhez és töltelékekhez)
  • szójatej (125 ml szójatejet keverjen el 1 teáskanál ecettel. Az ecet felerősíti a sütőpor és a szódabikarbóna hatását)
  • szójajoghurt

Tojáshelyettesítő szószokhoz, levesekhez, gluténmentes kenyérhez: nyílgyökér liszt/keményítő

A semleges ízű alternatíva a nyílgyökérliszt, illetve a nyílgyökér-keményítő. Minden helyettesíteni kívánt tojáshoz vegyen 3 ek. nyílgyökér-keményítőt és keverje el egy evőkanál vízzel. A gluténmentes kenyérben 40 g nyílgyökér-keményítő helyettesíti az 1 kg lisztnek megfelelő, hiányzó glutént.

Tojáshelyettesítő tésztabevonatok készítéséhez: csicseriborsóliszt

Szereti a tésztában sült zöldségeket? Akkor válassza a csicseriborsólisztet tojáshelyettesítőnek. Fehérjében gazdag, és kötő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy tojáshoz vegyen 1 evőkanál csicseriborsólisztet és keverje el 2 evőkanál vízzel. Tipp: Ez a tojáshelyettesítő keksztésztához is ideális!

Tojáshelyettesítő ízletes péksüteményekhez, mint a kenyér, a teljes kiőrlésű kréker, a nyers keksz: a lenmag

A lenmag olcsó, otthon is egyszerűen elkészíthető és egy kiváló tojáshelyettesítő. Használjon tojásonként 1 evőkanál frissen őrölt lenmagot és 3 evőkanál vizet. Hagyja 10 percig állni és máris használatra kész a tojáshelyettesítő!

Tojáshelyettesítő desszertek, krémek, pudingok, szószok stb. sűrítéséhez: szentjánoskenyérmag-liszt

Amikor egy folyékony állagot krémessé szeretne varázsolni, használjon szentjánoskenyérmag-lisztet! Egy tojásnak 1 teáskanál szentjánoskenyérmag-liszt felel meg 40 ml vízzel elkeverve. Ez a tojáshelyettesítő különösen hideg ételek esetén előnyös, mivel anélkül hat, hogy fel kellene melegíteni. Tipp: A változatosság kedvéért próbálja ki a szentjánoskenyérmag-liszt és a kukoricadara keverékét.

Mi az a tojáshelyettesítő por?

A tojáshelyettesítő por különböző lisztek, például csillagfürtliszt, kukoricakeményítő és szentjánoskenyérmag-liszt keveréke. Kötő és lazító tulajdonságokkal rendelkezik, édes és sós ételekhez egyaránt alkalmas.

Egészséges a tojáshelyettesítő por?

A fogyasztói tesztek kifogásolják, hogy egyes tojáshelyettesítő porok alig tartalmaznak tápanyagot, viszont néha pálmaolajat, sűrítőt, emulgeáló- és savanyítószert. Amennyiben tojáshelyettesítő port használna, válasszon bio minőségűt.

Ajánlott termékek