Viszlát, ventilátor és társai: Hűsítsük a testünket belülről!
Eláruljuk Önnek, hogyan frissítheti fel a testét a megfelelő táplálkozással.

Nyáron a kevesebb néha több. A hőség megterhelést jelent a szervezetünk számára – ezért ilyenkor különösen kímélnünk kell. Többek között a táplálkozás során követünk el gyakran számtalan hibát a forró napokon. A megfelelő élelmiszerekkel és néhány ötlet segítségével élvezetessé tehetjük a forró nyarat.
Kis étkezések
Napi öt kisebb étkezés sokkal előnyösebb, mint három kiadós fogás, mert a testünknek a kisebb adagok megemésztéséhez kevesebb energiára van szüksége, mint három nehéz étel esetében, így nem kell keményen dolgoznia. A könnyű, mediterrán ételek, mint a tenger gyümölcsei és a friss zöldségek, könnyen emészthetőek, így ideálisak a forró nyári napokon!
Mit szólna egy vegetáriánus grillezéshez? Fedezze fel vegetáriánus grillreceptjeinket!
Kerülje a zsíros ételeket!
Figyeljen oda az egészséges ételekre és készítse el őket zsírszegényen. Kerülje a nehéz fogásokat, amelyek emésztése időigényes. Jobbak a friss, ropogós saláták, a grillezett hal vagy egy könnyű zöldségleves.
Hűsítő élelmiszerek
A tradicionális kínai orvoslás a forró napokon a hűsítő élelmiszereket javasolja. Ezek közé tartoznak: a görögdinnye, a spárga, az uborka, a paradicsom, a sárgarépa, a zeller, a spenót, a tofu, a padlizsán, a retek, a körte, a szilva, az eper, a barack, a banán vagy a főtt hús.
Csípős ételek
A csípős ételek szabályozzák a testhőmérsékletet. A csípősség fokozza a verejtékezést, ezáltal a felesleges hő távozik a szervezetből, és csökken a testhőmérséklet. Aki nem bírja a csípőset, olyan fűszereket válasszon, mint a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring vagy a petrezselyem. Úgy hírlik, frissítő hatásúak.
Langyos víz
Még akkor is, ha csábítóan hangzik – a forró napokon ne igyon hideg italokat. Ilyenkor a test ugyanis megpróbálja kiegyenlíteni a hőmérséklet-különbséget, és ezáltal még jobban fog izzadni. Jobb ilyenkor egy langyos tea. Különösen frissítő hatású a borsmentatea.
Igyon elegendő mennyiségű folyadékot
A forró napokon igyon bőségesen – de ne csak vizet. Az izzadás miatt nyáron a test sok ásványi anyagot veszít. A gyümölcs- és zöldséglevekkel pótolható az ásványianyag-veszteség. Ha a víz íze hosszú távon egyhangú, feldobhatja egy kevés citromlével vagy néhány mentalevéllel. Frissítő hatása miatt ideális nyáron.
Őrizze meg a hidegvérét – az alábbi nyári receptekkel
A forró napokon nem kívánjuk a meleg ételeket. Legyenek könnyűek és hidegek a fogások. Aki ehhez tartja magát, garantáltan felfrissülve vészeli át a nyári napokat. Kerestünk kicsit más nyári recepteket – és találtunk is. Olvassa el a három nyári kedvencünket – egy hideg leves, egy saláta, egy smoothie – és próbálja is ki őket!
1. nyári recept – Dinnyés-paradicsomos gazpacho
Bárki tud gazpachót készíteni. De ez a gazpacho különösen gyümölcsös és így ideális a forró napokra.
Hozzávalók négy adaghoz:
- 2 szelet toastkenyér
- 5 ek. olívaolaj
- 3 ek. fehérborecet
- 0,5 kg érett paradicsom
- 100 g salátauborka
- 0,5 kg görögdinnye
- bazsalikom, tengeri só, bors, fokhagyma
- 100 g vöröshagyma
- egy fél lime leve és reszelt héja
- 1 kevés csilipaprika
Elkészítés:
Kockázza fel a toastkenyeret, majd mártsa be olívaolajba és ecetbe. Mossa meg a bazsalikomot és a paradicsomot, hámozza meg az uborkát. Kockázza fel a paradicsomot és a görögdinnyét. Pürésítse a toastkenyér-, paradicsom-, dinnye- és uborkakockákat, a bazsalikomot, a lime levét és reszelt héját, valamint a vöröshagymát és a fokhagymát, és hűtse egy órán át. Ezután vágja apróra a csilipaprikát, és magok nélkül adja a gazpachóhoz. Végül ízesítse sóval és borssal.
2. nyári recept – Nyári saláta sült csicseriborsóval
Ez a saláta nem terheli a szervezetet, viszont – a csicseriborsónak köszönhetően – jóllakottá tesz.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- vegyes saláta 2 személyre
- 1-2 marék koktélparadicsom
- 1 avokádó
- 1 fél uborka
- Öntet:
- 3 ek. olívaolaj
- 2 ek. fehérborecet
- 1 tk. só
- 1 tk. agávészirup
- bors ízlés szerint
Köret:
- Kb. 0,5 kg üveges csicseriborsó
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tk. só
- 1 tk. fokhagymapor
- 1 tk. paprikapor
Elkészítés:
Először csepegtesse le a csicseriborsót, majd mossa meg és keverje össze a köret hozzávalóival, utána süsse sütőben 200 fokon kb. 20 percig, amíg barna és ropogós nem lesz.
Vágja fel a salátát, vágja félbe a koktélparadicsomokat és az uborkát, és szeletelje fel az uborkát. Kockázza fel az avokádót. Keverje össze az öntetet és forgassa össze a salátával. Végezetül szórja rá a csicseriborsót a salátára.
3. nyári recept – Görögdinnyés-kefires smoothie
Ez a smoothie telitalálat! Gyümölcsös-savanykás, és alig tartalmaz cukrot, ez jólesik a forró napokon.
Hozzávalók két adaghoz:
- 200 g görögdinnye
- 200 g kefir
- cukor vagy agávészirup igény szerint
Elkészítés:
A görögdinnyét pürésítse krémesre a kefirrel, ízlés szerint ízesítse cukorral vagy agávésziruppal. Aki szeretné, néhány jégkockát is hozzákeverhet. Díszítse friss bazsalikommal vagy mentalevelekkel.
Jó étvágyat kívánunk – és vészelje át könnyedén a nyarat ezekkel a nyári receptekkel!