FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Viszlát, ventilátor és társai: Hűsítsük a testünket belülről!

Eláruljuk Önnek, hogyan frissítheti fel a testét a megfelelő táplálkozással.

Hűsítsük a testünket belülről!

Nyáron a kevesebb néha több. A hőség megterhelést jelent a szervezetünk számára – ezért ilyenkor különösen kímélnünk kell. Többek között a táplálkozás során követünk el gyakran számtalan hibát a forró napokon. A megfelelő élelmiszerekkel és néhány ötlet segítségével élvezetessé tehetjük a forró nyarat.

Kis étkezések 

Napi öt kisebb étkezés sokkal előnyösebb, mint három kiadós fogás, mert a testünknek a kisebb adagok megemésztéséhez kevesebb energiára van szüksége, mint három nehéz étel esetében, így nem kell keményen dolgoznia. A könnyű, mediterrán ételek, mint a tenger gyümölcsei és a friss zöldségek, könnyen emészthetőek, így ideálisak a forró nyári napokon!

Mit szólna egy vegetáriánus grillezéshez? Fedezze fel vegetáriánus grillreceptjeinket!

Kerülje a zsíros ételeket!

Figyeljen oda az egészséges ételekre és készítse el őket zsírszegényen. Kerülje a nehéz fogásokat, amelyek emésztése időigényes. Jobbak a friss, ropogós saláták, a grillezett hal vagy egy könnyű zöldségleves.

Hűsítő élelmiszerek

A tradicionális kínai orvoslás a forró napokon a hűsítő élelmiszereket javasolja. Ezek közé tartoznak: a görögdinnye, a spárga, az uborka, a paradicsom, a sárgarépa, a zeller, a spenót, a tofu, a padlizsán, a retek, a körte, a szilva, az eper, a barack, a banán vagy a főtt hús. 

Csípős ételek

A csípős ételek szabályozzák a testhőmérsékletet. A csípősség fokozza a verejtékezést, ezáltal a felesleges hő távozik a szervezetből, és csökken a testhőmérséklet. Aki nem bírja a csípőset, olyan fűszereket válasszon, mint a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring vagy a petrezselyem. Úgy hírlik, frissítő hatásúak.

Langyos víz

Még akkor is, ha csábítóan hangzik – a forró napokon ne igyon hideg italokat. Ilyenkor a test ugyanis megpróbálja kiegyenlíteni a hőmérséklet-különbséget, és ezáltal még jobban fog izzadni. Jobb ilyenkor egy langyos tea. Különösen frissítő hatású a borsmentatea.

Igyon elegendő mennyiségű folyadékot

A forró napokon igyon bőségesen – de ne csak vizet. Az izzadás miatt nyáron a test sok ásványi anyagot veszít. A gyümölcs- és zöldséglevekkel pótolható az ásványianyag-veszteség. Ha a víz íze hosszú távon egyhangú, feldobhatja egy kevés citromlével vagy néhány mentalevéllel. Frissítő hatása miatt ideális nyáron. 

Őrizze meg a hidegvérét – az alábbi nyári receptekkel 

A forró napokon nem kívánjuk a meleg ételeket. Legyenek könnyűek és hidegek a fogások. Aki ehhez tartja magát, garantáltan felfrissülve vészeli át a nyári napokat. Kerestünk kicsit más nyári recepteket – és találtunk is. Olvassa el a három nyári kedvencünket – egy hideg leves, egy saláta, egy smoothie – és próbálja is ki őket!

1. nyári recept – Dinnyés-paradicsomos gazpacho

Bárki tud gazpachót készíteni. De ez a gazpacho különösen gyümölcsös és így ideális a forró napokra.

Hozzávalók négy adaghoz: 

  • 2 szelet toastkenyér
  • 5 ek. olívaolaj
  • 3 ek. fehérborecet
  • 0,5 kg érett paradicsom 
  • 100 g salátauborka
  • 0,5 kg görögdinnye
  • bazsalikom, tengeri só, bors, fokhagyma
  • 100 g vöröshagyma
  • egy fél lime leve és reszelt héja 
  • 1 kevés csilipaprika 

Elkészítés:

Kockázza fel a toastkenyeret, majd mártsa be olívaolajba és ecetbe. Mossa meg a bazsalikomot és a paradicsomot, hámozza meg az uborkát. Kockázza fel a paradicsomot és a görögdinnyét. Pürésítse a toastkenyér-, paradicsom-, dinnye- és uborkakockákat, a bazsalikomot, a lime levét és reszelt héját, valamint a vöröshagymát és a fokhagymát, és hűtse egy órán át. Ezután vágja apróra a csilipaprikát, és magok nélkül adja a gazpachóhoz. Végül ízesítse sóval és borssal. 

2. nyári recept – Nyári saláta sült csicseriborsóval 

Ez a saláta nem terheli a szervezetet, viszont – a csicseriborsónak köszönhetően – jóllakottá tesz.

Hozzávalók 2 adaghoz: 

  • vegyes saláta 2 személyre
  • 1-2 marék koktélparadicsom 
  • 1 avokádó
  • 1 fél uborka
  • Öntet:
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 ek. fehérborecet
  • 1 tk. só
  • 1 tk. agávészirup
  • bors ízlés szerint 

Köret:

  • Kb. 0,5 kg üveges csicseriborsó
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. só
  • 1 tk. fokhagymapor
  • 1 tk. paprikapor

Elkészítés:

Először csepegtesse le a csicseriborsót, majd mossa meg és keverje össze a köret hozzávalóival, utána süsse sütőben 200 fokon kb. 20 percig, amíg barna és ropogós nem lesz.
Vágja fel a salátát, vágja félbe a koktélparadicsomokat és az uborkát, és szeletelje fel az uborkát. Kockázza fel az avokádót. Keverje össze az öntetet és forgassa össze a salátával. Végezetül szórja rá a csicseriborsót a salátára.

3. nyári recept – Görögdinnyés-kefires smoothie

Ez a smoothie telitalálat! Gyümölcsös-savanykás, és alig tartalmaz cukrot, ez jólesik a forró napokon.

Hozzávalók két adaghoz: 

  • 200 g görögdinnye
  • 200 g kefir
  • cukor vagy agávészirup igény szerint 

Elkészítés:

A görögdinnyét pürésítse krémesre a kefirrel, ízlés szerint ízesítse cukorral vagy agávésziruppal. Aki szeretné, néhány jégkockát is hozzákeverhet. Díszítse friss bazsalikommal vagy mentalevelekkel. 

Jó étvágyat kívánunk – és vészelje át könnyedén a nyarat ezekkel a nyári receptekkel! 
 

Ajánlott termékek

  1. Márka: dmBio; Terméknév: Bio csípős zöld pepperoni paprika, 170 g; Ár: 1 099 Ft; Alapár: 0,34 kg (3 233 Ft / 1 kg); dm márka logó; 3,988 5 csillagból 83 értékelés alapján; Elérhetőség: Állapot zöld Rendelhető, Állapot szürke dm üzlet kiválasztásaBio csípős zöld pepperoni paprika dmBio
    dm márka logó
    1 099 Ft
    0,34 kg (3 233 Ft / 1 kg)
    Rendelhető

A lista vége

Ha tovább olvasnál a témában, ajánljuk olvasd el ezt a cikket is:

Nyárias reggeli bowl érett eperrel

Ide illő termékkategória