Borsmenta – a nyárias, frissítő multitalentum
dm Kft.
Olvasási idő 4 perc
•
2023. 03. 10.
A borsmenta több, mint egy egyszerű gyógynövény: a konyhában, a fürdőszobában és a gyógyszeres szekrényben is ott a helye!
Hihetetlen, hogy mennyi benyomást kapcsolunk össze a csodálatosan friss mentolos illattal vagy ízzel. Különösen nyáron értékeljük nagyra a hűsítő hatását: serkentő illata segít felébredni, s a belső és külső frissesség és könnyedség hosszan tartó érzését nyújtja – egész nap.
Aki ezt a nyárias, sokoldalú növényt haza szeretné vinni az otthonába, manapság már egész évben megvásárolhatja a konyhájába, erkélyére vagy kertjébe.
A kertben termesztve a mentát, tavasztól az első fagyokig lehet szüretelni. A legideálisabb ehhez a virágzás előtti időszak (júniusban/júliusban). Ilyenkor tartalmazzák a levelek a legtöbb illóolajat.
Kulináris fénypont a fűszeres konyhában
Több mint 30 mentafaj létezik, melyek nevei gyakran jellegzetes ízükre utalnak, pl. almamenta, narancsmenta, ananászmenta vagy csokoládémenta. A legismertebb a borsmenta. A nevét enyhén borsos ízének köszönheti, melynek oka magas mentoltartalma.
Az illóolaj, amely a levelek alatt található, már akkor felszabadul, amikor az ujjunk között összemorzsoljuk.
Néhány levél elegendő tehát, hogy a salátáknak és a zöldséges ételeknek friss, izgalmas ízjegyet kölcsönözzön.
A zöldfűszeres, friss sajtos szendvicskrémekben vagy a pesztóban a gyors tészta- és zoodle (cukkinitészta) variációknál ugyanúgy maradandó ízélményt nyújt.
Maximális élvezetről gondoskodik mennyei desszertek dekoratív és ehető kiegészítőjeként, valamint a finom koktélok esetében – mint pl. a Mojito vagy a Hugo – már rég megvan a fix helye.
Aki ezenkívül a zöld smoothie-jához mentát kever, számos létfontosságú anyaghoz hozzájut, amelyek különösen a turmixolás folyamán szabadulnak fel. És ne feledkezzünk meg a jó öreg borsmentateáról sem.
Több mint csupán egy tea…
Az egészségtudatos emberek a borsmentát leginkább egy nyugtató tea összetevőjének tekintik. Ugyanakkor az egyik legismertebb, széleskörűen alkalmazott, terápiás hatással rendelkező gyógynövény. Segít a gyomor-bél panaszok esetén, csökkenti a hasfájást, szabaddá teszi a légutakat megfázásos betegségek esetén és fejfájás kezelése során is sikeresen alkalmazzák.
A borsmenta oldja a feszültséget és csillapítja a fejfájást
A borsmentaolajban található mentol javítja a vérkeringést, és a test számára hűsítő érzést nyújt. Ezért a menta illóolaja fejfájás esetén – például a homlokra vagy halántékra téve – fájdalomcsillapító hatású. Tea formájában a menta nyugtató és fejfájás-csillapító hatású.
Élénkítő hatás a bőrnek és a hajnak
Csodálatos, nyári időjárás csábít a szabadba – a biciklizés, kirándulás, korcsolyázás vagy kocogás dupla élvezetet jelent. Az intenzív edzés és az izzasztó hőmérsékletek rekordsebességgel forrósítják fel a bőrt. A frissítő tusfürdők, testápolók, dezodorok vagy a hűsítő hatású frissítő spray-k igazi megkönnyebbülést jelentenek ilyenkor és megelőzik a zavaró izzadságszagot.
Leheletnyi menta számos parfüm kedvelt összetevője.
A borsmenta felfrissíti és új energiával látja el a bőrt.
Gyakran bőrproblémák esetén alkalmazzák, mindenekelőtt pattanásos bőr esetén. Számos bőrápoló termék tartalmaz mentakivonatot. Ez nemcsak hűsítő és tisztító hatású, de fertőtlenít is – optimális tehát gyulladt pattanások esetén.
A samponokban lévő mentakivonat helyreállítja a fejbőr faggyútermelésének egyensúlyát és így megelőzi a haj zsírosodását.
A menta illóolaja mindenekelőtt fogkrémekben és szájvízben biztosítja az ismert friss ízt.
Recept: Mentás-diós pesztó
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 csokor menta
- 150 g parmezán
- 70 g dióféle tetszés szerint (alkalmas a fenyőmag, a mandula, a dió, a napraforgómag, a kesudió, a mogyoró vagy a pisztácia is)
- Egy kevés lime vagy citromlé
- 75 ml olívaolaj
- Só/fűszersó és bors ízlés szerint
Elkészítés
- Először rövid ideig pirítsa a kiválasztott diófélét közepes lángon, zsiradék nélkül egy serpenyőben.
- A mentaleveleket szedje le a száráról és mossa meg.
- Egy tálban keverje össze a dióféléket, a mentaleveleket, a sajtot és az olívaolajat, majd botmixerrel pürésítse. Végül keverjen hozzá citromlevet és fűszerezze.
- Tároláshoz töltse a pesztót üvegekbe és a tetejét fedje le olajjal. Hűtőszekrényben 3-4 napig eltartható.
- A pesztó nagyszerűen illik kenyerekhez, zöldségköretekhez vagy klasszikus tésztákhoz, zöldség zoodle-hoz.
Rólam:
Holisztikus táplálkozási és mentális trénerként különösen nagyra értékelem a sokoldalú segítőket a természet patikájából.
Újra meg újra lenyűgöz, hogy a testi és lelki panaszok milyen célzottan enyhíthetők.
Hűen egy régi szóláshoz: Minden bajra nő egy orvosság a természetben.
Karin Ferentinos
táplálkozási & mentális tréner
Tel.: +43676-3110619
E-mail: office@karin-ferentinos.com
Web: www.karin-ferentinos.com




