

dm Kft.
Olvasási idő 2 perc
•
2023. 02. 09.
Szüret után: üvegbe velük!
Reneszánszát élik a sajátkészítésű befőttek, lekvárok, savanyúságok. Szívesen zárjuk üvegekbe a magunk által megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket, hogy aztán télen elővegyük őket, hisz így a zamatos ízek mellett a nyár emlékei is előlopakodnak olyankor.
A nyári hónapokban az idehaza megtermő gyümölcsök szezonja véges, akárcsak az egyes zöldségféléké. Gyakran több a termés, mint amit frissen el tudunk fogyasztani. Szánjon időt arra, hogy a nyáron megtermelt finomságokat eltegye télire, így a zordabb hónapokban is élvezheti a kert terméseit.
Mire van szüksége a befőzéshez?
- dmBio nádcukor: A nádcukrot a cukornád levéből készítik, melyet felfőznek, szárítanak, majd kristályosítanak. A végső centrifugálási folyamat során a szirupot a cukorkristályoktól elválasztják, ezáltal nyeri el a nádcukor kellemes ízét és világos színét.
- dmBio repceolaj: A repceolajat a repce magjából sajtolják. Magas Omega-3-zsírsav tartalom jellemzi, diós ízének köszönhetően saláták, zöldségételek, szószok és marinádok ízesítésére is alkalmas, de felhasználhatjuk főzéshez és pároláshoz is.
- Tartósítócukor, napraforgóolaj, Condimento ecet, 50 ml-es üvegek
Így kezdjünk neki a befőzésnek!
- Találjuk meg a megfelelő üveget! Keressünk olyan tárolókat, amelyek a csavarzárnak köszönhetően biztonságosan lezárhatók.
- Figyeljünk a tisztaságra! Az üvegeket mindenképpen mossuk ki alaposan, és néhány percre tegyük 160 fokos sütőbe. A befőzéshez használt egyéb eszközöket, kupakokat forró vízben sterilizáljuk.
- Édes konzerválás: a dmBio nádcukor vagy befőzőcukor is segít, hogy a nyár ízeit újra felidézhessük. Ha nádcukrot használunk, akkor érdemes zselatint, pektint is használni a megfelelő állag eléréséhez.
- Zöldségek konzerválása: a Condimento ecet alkalmas az édes-savanyú tartósításhoz. Az olasz ecet különlegessége a fehérborecet és a szőlőmust találkozása. Aki szereti a különleges aromákat, annak ajánlatos fűszerekkel, chilivel vagy szárított paradicsommal kísérletezne. Helyezze a megfőtt zöldségeket dmBio extra szűz repceolajba.
- Jól zárja le! Fontos, hogy az üvegek megtöltésénél az üveg széle tiszta maradjon. Érdemes minél inkább tele tölteni az üvegeket - hűtésnél így vákuum képződik, ez segíti a konzerválást.
- Tárolás: a savanyúságokat és befőtteket sötét, hűvös helyre pakoljuk. Az üvegre írjuk rá az elrakás dátumát, így nyomon tudjuk követni, hogy melyiket érdemes előbb elfogyasztanunk.
- A sajátkészítésű befőttek, lekvárok akár ajándéknak is kiválóak.
A lista vége