dm Kft.
Olvasási idő 3 perc
•
2023. 02. 09.
Csonthéjas magvak - kemény külső, ízletes belső
A dió és a mandula magjai nem csak arra jók, hogy színesebbé tegyék az étkezést. Az emberiség legősibb táplálékai közé tartoznak ezek a ropogós finomságok.
Származzanak bár a trópusokról, a Fekete-tenger vidékéről vagy Ausztráliából, a mogyoró, a kesudió és társaik egészen eltérő éghajlati viszonyok között teremnek, és más-más növényfajhoz tartoznak. A mandula és a kesudió magvas gyümölcsnek számít, a paradió pedig toktermés, míg a földimogyoró a hüvelyesek családjába tartozik.
Bio csonthéjas magvak
A bio csonthéjas magvak úgy teremnek, hogy kizárólag termőhelyük természetes erőforrásait használják. Nem permetezik őket, és a szüret után sem kezelik őket gázzal, tartósítószerrel vagy fehérítővel.
A csonthéjas magvak eltarthatósága
Zsírtartalmuk miatt a csonthéjas magvak viszonylag gyorsan romlanak. Hűvös, sötét helyen legfeljebb egy évig tartható el egészben a dió, a mogyoró két évig, a mandula pedig legfeljebb kilenc hónapig. Nagyon fontos: ha a penész legkisebb nyomát látjuk a magvakon, már ne fogyasszunk belőlük, mert olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek ártalmasak az egészségre. A biogazdaságból származó csonthéjas magvakat rendszeresen ellenőrzik erre vonatkozóan.
A legnépszerűbb magvak gyors feltörése
- A dió eredetileg Perzsiából származik, ma Kalifornia, Chile és Franciaország számít a fő termővidéknek. A kezeletlen gyümölcsöket leginkább arról lehet megismerni, hogy sötét a héjuk. Salátában vagy sajttal csodálatosan finomak. Ha egy éjszakára tejbe áztatjuk a diót, visszanyeri friss aromáját.
- Bio minőségű mogyoró ma elsősorban Törökországból érkezik hozzánk. Pörkölve különösen intenzív a török mogyoró íze, amely a kőkorszak óta része az ember táplálkozásának. Nyers ételek és müzlik hozzávalója, pikáns ízt kölcsönöz a szószoknak, és sütemények fontos alkotórésze.
- A paradió az Amazonas vidékén, hatalmas fákon terem a vadonban. A magvaknak enyhén diószerű íze van.
- A kesudiót, az ún. “kesualma” magját először héjastól megpörkölik, majd kizárólag hámozott állapotban kerülhet kereskedelmi forgalomba, hiszen a magok csontos héja mérgező olajat tartalmaz. Az édeskés, mandulára emlékeztető ízű magot elsősorban Indiában és Délkelet-Ázsiában termesztik, ahol curry típusú ételek kedvelt alapanyaga.
- A földimogyoró olyan hüvelyes termés, ami föld alatt terem. Ha pörkölve kerül kereskedelmi forgalomba, hosszabban eltartható, másrészt elillannak belőle a keserű anyagok. Fűszeres ízének köszönhetően számos zamatos ételt tehetünk vele még finomabbá.
- A mandula egy, a rózsafélék családjába tartozó növény gyümölcse, amely szereti az olyan enyhe éghajlatot, mint amilyen például Spanyolországra vagy Olaszországra jellemző. A szüret után a napon szárítják a mandulát, és csak közvetlenül a szállítás előtt távolítják el a héját. Az édes mandula enyhe íze ellenállhatatlanná teszi a pudingokat és tortákat.
Hogyan használhatóak fel a csonthéjas magvak?
Keverhetjük őket müzlikbe, díszíthetünk, ízesíthetünk velük édes, sós süteményeket. Darálva keverhetjük őket szendvicskrémekbe. Kis mennyiségben, egészben, vagy felaprózva a panírozáshoz használt zsemlemorzsát is megbolondíthatjuk velük, de természetesen önmagukban is fogyaszthatók.