Probiotikumok
Sok szó esik a probiotikumokról. De mik is ezek pontosan? És milyen hatással vannak a bélrendszerünkre és az immunrendszerünkre? Valóban erősíthetik őket? Tájékozódjon az alábbiakban a „csodabaktériumokat” tartalmazó élelmiszerekről.

dm Kft.
Olvasási idő 4 perc
•
2025. 09. 04.

Mik azok a probiotikumok?
A probiotikus élelmiszerek olyan termékek, amelyek baktériumkultúrákat tartalmaznak. Ezekhez az élelmiszerekhez olyan mikroorganizmusokat adnak, mint a tejsavbaktériumok, a bifidobaktériumok vagy bizonyos élesztőgombák. Mivel ezeket az életképes mikroorganizmusokat a gyomorsav nem bontja le, sértetlenül eljutnak a belekbe, ahol pozitív hatást fejtenek ki a bélflórára. A probiotikum kifejezés a latin „pro” (magyarul „valamiért”) és a görög „biosz” (magyarul „élet”) szavakból származik.
Azonban nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a probiotikus élelmiszerek vagy táplálékkiegészítők jótékony hatással lennének az egészségre. Ebből kifolyólag ezeknek az élelmiszereknek a gyártói nem reklámozhatják termékeiket pozitív egészségügyi hatásról szóló állításokkal. Egyetlen kivétel a tejsavbaktériumok három törzse, amelyek bizonyítottan pozitív hatással vannak a bélflórára.
Fontos:
A hozzáadott probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek gyártói az EU-n belül már nem reklámozhatják termékeiket egészségtámogató hatásukkal. Csak az a kijelentés megengedett, hogy „elősegítik a laktóz emésztését”.
Mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb probiotikumot?
Számtalan élelmiszer tartalmaz természetes módon probiotikumokat: A tejsavbaktériumok például az olyan tejtermékek összetevői, mint a kefir, a joghurt vagy az író. A forralt (pasztörizált) tejből készült termékek azonban már nem tartalmaznak probiotikumokat.
Az alábbi élelmiszerek gazdagok probiotikumokban:
- fermentált tejtermékek, mint a joghurt, a kefir, az ajran, a túró vagy az író
- a házi készítésű fermentált zöldségek, mint a savanyú káposzta, a kimcsi vagy a kovászos uborka
- a kovászolt pékáruk, mint a kenyér, a zsemlék, a sütemények vagy a pizza
- a hosszú érlelésű kemény sajtok, mint a parmezán, a gruyère vagy a cheddar
- a fermentált szójából készült termékek, mint a miszó vagy a tempeh
A probiotikumok hatása
Annak ellenére, hogy a probiotikumok hatásáról nem állnak rendelkezésre tudományos bizonyítékok, közismertek a mikroorganizmusok egészségjavító tulajdonságai. Ezek közé tartoznak például a következők:
- A probiotikumok potenciálisan hozzájárulhatnak a bélflóra természetes védelmi funkciójának erősítéséhez. Ezáltal javulhat a kórokozókkal szembeni védelem.
- A bélflóra felépülése jótékony hatással van az immunrendszerre és erősíti azt.
- Ezenkívül gyakran írnak fel probiotikumokat az emésztés támogatására és a rendszeres székletürítés biztosítására.
Hasznos a probiotikumok szedése?
Mivel nem áll rendelkezésre tudományos magyarázat a probiotikumok egészségjavító hatásairól, a szakértők nem javasolják egyes drága, mikroorganizmusokat tartalmazó élelmiszerek és táplálékkiegészítők fogyasztását. Ehelyett a kiegyensúlyozott és egészséges étrend javasolt, probiotikumokat tartalmazó élelmiszerekkel.
Kinek érdemes kerülnie a probiotikumokat?
A Német Gasztroenterológiai, Emésztőrendszeri és Anyagcsere-betegségek Társasága (DGVS) figyelmezteti az akut hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőket a probiotikumok szedésének mellőzéséről. A súlyos betegek vagy a legyengült immunrendszerrel rendelkezők is kerüljék a probiotikum-tartalmú táplálékkiegészítőket.
A bélrendszer egészségének elősegítése
Az egészséges bélflóra erősíti az immunrendszert és pozitívan hat az egészségünkre, valamint a közérzetünkre. A bélflóra felépítéséhez és formában tartásához ugyanakkor nincs szükség probiotikus termékek vásárlására, hanem egyszerűen az egészséges és változatos étrendet érdemes követni:
- A gyümölcsök és a zöldségek, a hüvelyesek, valamint a teljes kiőrlésű termékek gazdagok vitaminokban és rostokban. Ezek a prebiotikumoknak nevezett élelmi rostok emésztetlenül jutnak a vastagbélbe, és pozitívan hathatnak a bél működésére és aktivitására. Ezenkívül a rostok hosszabb ideig tartó teltségérzetről is gondoskodnak.
- A joghurt, az ajran, a kefir, az erjesztett zöldségek és a kovászos kenyér természetes módon tartalmaznak probiotikumokat, és hozzájárulhatnak az egészséges bélflórához, valamint erősíthetik a bélrendszert.
- A magas zsírtartalmú és a cukros élelmiszerek és ételek általában nehezen emészthetőek. Bizonyos esetekben még olyan bélproblémákhoz is vezethetnek, mint a székrekedés vagy a puffadás. Ezért érdemes inkább elkerülni a készételeket vagy az édességeket, vagy csökkenteni a fogyasztásukat.
- A megfelelő emésztés biztosítása érdekében naponta 1,5-2 liter vizet vagy cukrozatlan teát kell fogyasztani.
- Nem csak az emésztésnek van jelentősége a bélrendszer egészsége szempontjából: a rendszeres testmozgás is hozzájárul ennek a fontos szervnek a megfelelő működéséhez és a jó közérzethez.
Ajánlott termékek
- Márka: dmBio; Terméknév: Bio zöld tea gyömbérrel és citrommal, 20 filter, 40 g; Ár: 799 Ft; Alapár: 0,04 kg (19 975 Ft / 1 kg); dm márka logó; 4,672 5 csillagból 131 értékelés alapján; Elérhetőség: Állapot zöld Rendelhető, Állapot szürke dm üzlet kiválasztása799 Ft0,04 kg (19 975 Ft / 1 kg)Rendelhető
A lista vége