Vegán kovászos tönkölybúzakenyér

dm Kft.
2025. 12. 15.

Elkészítési idő: 75 perc
Előkészítési idő: 15 perc
•
Főzési/sütési idő: 60 perc
236 kcal/adag
Gyors & egyszerű
•
Vegán
•
Kenyér & péksütemény
Hozzávalók
Adag: 15 Adag (1 kovászos kenyér, kb. 1,5 kg)
a vegán kovászos tönkölybúzakenyérhez
1 csomag szárított tönkölykovász
1 kg 1050-es tönkölyliszt
2 csomag dmBio sütőélesztő
2 tk. só (kb. 15 g)
550 ml langyos víz
Elkészítés
Vegán kovászos tönkölybúzakenyér
lépés
Először keverje össze egy tálban a szárított tönkölykovászt, a lisztet, a sütőélesztőt és a sót.
lépés
Ezt követően öntse hozzá a langyos vizet, és egy gyúrópálcás robotgéppel kb. 5 percig gyúrja a tésztát. Ezután takarja le egy nedves konyharuhával a tésztát, és tegye egy meleg helyre.
lépés
Szórjon némi lisztet a tésztára, enyhén gyúrja át, formázzon belőle egy cipót, tegye egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és letakarva hagyja további 30 percig pihenni.
lépés
A tésztát vagdossa be kb. 2 cm mélyen, majd tegye be az előmelegített sütőbe, és légkeverésen 190 fokon, alsó és felső fokozaton pedig 210 fokon süsse készre kb. 60 perc alatt. Ezután óvatosan vegye ki a sütőből és a rácson hagyja kihűlni. Figyelem: Ha másik fajta lisztet használ (például: teljes kiőrlésű tönkölylisztet), akkor más lehet a tészta állaga.




