Kulináris utazásra fel!
Az utazás a hobbija és kalandra vágyik? Az őszi hideg és a csapadékos időjárás sajnos nem a legkedvezőbb időszak erre. Ilyenkor az ember nosztalgikusan gondol vissza a legutóbbi nyári nyaralásra, a felfedezett tájakra, az újonnan megismert kultúrára. Most egy kulináris utazásra invitáljuk olvasóinkat – a cikk azoknak szól, akik a különféle tájegységek fogásaival és fűszereivel szeretnek kísérletezni.

Az indiai estek elengedhetetlen hozzávalói a színes, gazdagon díszített kelmék, az aranyozott étkészlet és evőeszközök, a gyertyák, valamint az asztalról nem elhagyható virágdekoráció. Ami az ételeket illeti elmondható, hogy az indiai lakosság nagyrésze főként a vegetáriánus táplálkozás híve, azonban a konyhaművészetben számtalanszor találkozunk csirke, hal, valamint bárány felhasználásával készült szaftos curryvel.
A menü általában 3-4 fogásból áll, ügyelve arra, hogy az ételben felhasznált fűszerek és színek tökéletesen harmonizáljanak egymással. Fontos, hogy a tányérra mindig annyit szedjünk, amennyit meg is tudunk enni, ugyanis a megmaradt ételt a tiszteletlenség jelének veszik.
A masala keverékek közül a tikka, valamint a garam a legismertebb. Jellegzetes aromájuk nem hiányozhat az indiai ételekből - elkészítésükhöz körülbelül 10-25 féle különböző fűszert használnak. Ilyenek lehetnek például a kurkuma, a római kömény, a fahéj, a csillagánizs, a mustármag, a gyömbér, a chili vagy akár a gyömbér.
Tudta?
1. Rengeteg fogáshoz használnak vajat: maga a ghí egy ’indiai találmány’, amelyet annak érdekében fejlesztettek ki, hogy az ne romoljon el az ottani hőmérsékleten. Az ún. tisztított vaj egy hagyományos ájurvéda módszerrel gyártott bio tejzsírkészítmény, amely magas fokon hevíthető, így optimális főzéshez és sütéshez egyaránt.
2. A főként vegetáriánus ételek fő összetevői a zöldségek, a rizs, a csicseri, a lencse, a burgonya és a különféle kenyerek. Apropó kenyér: az indiai lepényeket a különféle raguk és curryk szaftjának tunkolására használják, de megkenve, sőt töltve is találkozhatunk velük. Az olyan autentikus kenyérlepények, mint a chapati vagy a naan is lisztből, sóból, olajból és vízből készülnek.
3. Rágcsálnivalók és mártogatósok: A dió nemcsak szív- és érrendszerünkre van pozitív hatással, hanem energiával lát el bennünket, és tele van egészséges zsírokkal és tápanyagokkal. Étkezések közötti uzsonnaként vagy desszertként a fűszerezett dió kiváló kiegészítője lehet a menünek.
4. Desszert: Hallott már a mangó lassi-ről? Ennek a gyümölcsös finomságnak a fő összetevői a mangó, a joghurt, méz és a víz. Ízlés szerint egy csipet kurkumával vagy kardamommal díszíthetjük.
Serpenyőben sült indiai lepény
Akkor lesz igazán finom, ha kívül ropogós, ám belül pedig puha, foszlós a végeredmény.
Hozzávalók
- 1 tk dmBio sütőélesztő
- ½ tk cukor
- 100 ml növényi tej
- 100 g natúr görögjoghurt
- ½ tk dmBio borkő sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés
Minden összetevőt – a növényi tej kivételével – öntsünk egy mély tálba és keverjük össze azokat. A tejet fokozatosan adagoljuk a száraz összetevőkhöz, majd kézzel alaposan dolgozzuk össze a tésztát és hagyjuk kb. 1 órára lefedve pihenni. Amikor megkelt, osszuk a tésztát hat egyenlő részre és nyújtsuk mindegyiket laposra. A serpenyőt melegítsük nagyon forróra, majd egyenként süssük ki a tésztákat hozzáadott zsiradék nélkül. Amikor kész, vékonyan kenjük meg őket vajjal és már fogyasztható is!
Ajánlott termékek
A lista vége