Répa-praliné

dm Kft.
2023. 11. 16.

Desszert
•
Gyors & egyszerű
•
Karácsony
Hozzávalók
A répa-pralinéhoz
2 db nagyobb bio répa
40 g dmBio tökmag
60 g dmBio mandula
10 db dmBio aszalt datolya (kimagozva)
1 ek dmBio juharszirup vagy dmBio fahéjas agavészirup
2 ek dmBio cukrozatlan kakaópor
¼ tk dmBio őrölt Bourbon vanília
1 tk dmBio ceyloni fahéj
3 ek dmBio dióbél
A borításhoz
100 g dmBio tejcsokoládé vagy étcsokoládé
1 ek dmBio kókuszzsír
tetszés szerinti feltétek
Elkészítés
Répa-praliné
A datolyákat áztassuk 20-25 percig forró vízben és hagyjuk őket megpuhulni. A répákat mossuk és hámozzuk, majd egy reszeljük le egy tálba. Egy pamutruha vagy konyharuha segítségével facsarjuk ki belőle a felesleges folyadékot.
A tökmagokat egy száraz serpenyőben (hozzáadott zsiradék nélkül) pirítsuk meg, majd hagyjuk kihűlni.
Első körben az egész mandulát egy robotgép segítségével aprítsuk kisebb darabokra.
Egy törlőkendővel áztassuk fel a datolyáról a vizet, majd vágjuk apróra. Ezt követően adjuk a datolyát és a juharszirupot a mandulához, és konyhai robotgép segítségével dolgozzuk össze egy ragacsos masszává.
Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot is (a dió kivételével) és simára dolgozzuk. A diót apróra vágjuk, majd azt is keverjük hozzá a datolyás alaphoz.
A masszából körülbelül egy teáskanálnyi adagot (24 gramm) formázzunk golyóvá, majd az elkészült darabokat helyezzük egy tányérra. Tipp: ha esetleg túl száraznak tűnne, akkor önthetünk hozzá pluszban szirupot vagy akár egy kevés frissen préselt répalevet is. Ha pedig valamiért túl nedvesnek ítéljük a masszát, akkor még egy pici darált mandulával lehet orvosolni a problémát.
A kókuszzsírt adjuk hozzá a csokoládéhoz, majd vízgőz felett olvasszuk fel – ügyeljünk arra, hogy ne hevítsük túl a csokit! A pralinégolyókat egyesével mártsuk ki és ezt követően tetszés szerint megszórhatjuk például tört mogyoróval, zúzott liofilizált eperrel vagy serpenyőben pirított kókuszchips-szel!