Kulináris utazás a tengerhez: Görög este
Hangulatos esték a hagyományos kis tavernákban kulináris menüsorral és görög népzenével – a turisták a helyiekhez hasonlóan szívesen fejezik be így a napot Görögországban. Ha borongós napokon előtörnek az emlékek a legutóbbi görögországi nyaralásról, itt az ideje egy görög estét csapni otthon a családdal és a barátokkal.

Kulinária
A közös étkezés a görög kultúra fontos eleme. A számtalan tradicionális taverna része a görög gasztronómiának és kellemes időtöltésre csábít. A görög konyhát gyakran kiadósnak írják le, amelyre a török és az arab kultúra egyaránt hatással van a sok hússal és hallal. De a vegetáriánusok és a vegánok is élvezhetik a görög specialitásokat egy kis kreativitással.
Élvezetes falatok
Görögországban hagyományosan sokféle előételt tálalnak, amelyeket szívesen megosztanak egymással az emberek. A mezének nevezett kis falatok végigkalauzolnak bennünket a görög ízvilág repertoárján. Mi az, ami semmi esetre sem hiányozhat? A pita, a görög saláta paradicsommal, paprikával, hagymával és fetával, valamint a tzatziki, egy joghurtos mártogatós reszelt uborkával, fokhagymával, olívaolajjal. A különféle salátavariációk esetében a választott olaj az étel sztárja, ezért vásárlás során különösen oda kell figyelni a jó minőségre. Népszerű snackek a zöld és a fekete olajbogyó, valamint a töltött paprika és a pepperoni. A töltelékhez alkalmanként rizs, zöldfűszerek és paprikaszósz keverékét használják.
Laktató ételek
Talán a legismertebb görög étel a muszaka. A kiadós fogás hagyományosan padlizsán, krumpli, darált hús és krémes besamel szósz rétegezéséből áll. A vegetáriánus változathoz a darált húst tofuval vagy aprított szójával helyettesítik. A darált hús helyett tofut morzsolnak össze, majd megsütik fokhagymával és fűszerekkel. Vegán pedig oly módon lesz az étel, hogy a tejet növényi itallal helyettesítik és vegán vajat használnak. A sajt a tetejéről teljesen elhagyható vagy növényi alapú alternatívára cserélhető.
A lasagnához hasonlóan egy zsírozott sütőedényben rétegezze felváltva a padlizsánt, a szeletekre vágott burgonyát, a tofut és a besamel szószt. Ezután szórja meg a tetejét reszelt sajttal, majd süsse 30–40 percig sütőben, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
Lencsefőzelék
Különösen télen népszerű: a görög lencsefőzelék. Főételként egy kiadós és tápláló étel, amely főleg lencséből, zöldségből és fűszerekből áll. Ugyanakkor ez a laktató étel kiváló forrása a növényi fehérjének. A főzelék elkészítéséhez először alaposan mossa meg a lencsét, majd főzze meg egy edényben. Amíg fő a lencse, pirítsa meg a hagymát, a fokhagymát és a répát olívaolajon, amíg megpuhulnak és kissé megbarnulnak. Ízesítheti az ételt egy kevés paradicsompürével és fűszerezheti oregánóval, illetve kakukkfűvel, valamint sóval és borssal. Amint megpuhult a lencse, keverje el a fűszeres zöldséggel és főzze 15 percig.
A görög lencsefőzeléket tálalhatja például egy szelet ropogós kenyérrel vagy egy adag rizzsel. A még intenzívebb íz érdekében csepegtessen az ételre vagy a kenyérre némi olívaolajat.
Mindig van hely az édesség számára
A görög desszertek erőteljes édes ízükről ismertek és gyakran dióval és mézzel gazdagítják őket. A klasszikusokhoz tartozik a baklava, amely leveles tésztából, apróra vágott diófélékből és mézből készül. A galaktoboureko, amely krémes grízfelfújt egy kevés citrom- vagy narancsaromával megbolondítva, az édes desszert könnyedebb változata Görögországban.
Jó étvágyat! - Καλή όρεξη