FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Ínycsiklandó kreációk aszalt gyümölcsökkel: Kreatív ötletek sütéshez és főzéshez

Gyümölcsösek és ízekben gazdagok: az aszalt gyümölcsök különleges ízt jelenítenek meg a tányéron és az ételeknek természetesen édes aromát kölcsönöznek – és mindezt teljes egészében hozzáadott cukor nélkül. Az áfonya, a mazsola, az almadarabok vagy a málna felhasználhatóak sütemények, kekszek stb. sütéséhez, valamint pikáns ételekhez is, például currykhez vagy salátákhoz.

Ínycsiklandó kreációk aszalt gyümölcsökkel

Sütés aszalt gyümölcsökkel

A cukrásztermékeknek, mint a sütemények és a muffinok, az aszalt gyümölcsök természetes édes ízt kölcsönöznek. Az aszalt gyümölcsök értékes tápanyagaikkal teszik fel az i-re a pontot. Az alma- és kókuszcsipszeket, valamint a szárított bogyókat, a meggyet vagy az áfonyát könnyen belekeverhatjük a tésztába, de feltétnek is kiválóan alkalmasak. Mit szólna alternatív megoldásként a zabpelyhes-áfonyás kekszhez vagy a banáncsipszes müzliszelethez, amely egészséges snack lehet két étkezés között? Ezenkívül jól ismert a klasszikus gyümölcs- vagy almakenyér, amely különösen télen kerül gyakran a tányérra. Ha kenyérről van szó, bátran kísérletezhetünk aszalt gyümölcsökkel – például az aszalt barack vagy a mazsola igazán ízletes a kovászos kenyérben.

Ínycsiklandó ételek aszalt gyümölcsökkel

Az aszalt gyümölcsök nemcsak édes ételek készítéséhez alkalmasak, hanem a pikáns fogásoknak is egyedi ízt kölcsönöznek. A szárított barack vagy szilva kiegészítik az olyan ételeket, mint a kuszkusz- vagy a tésztasaláta. Aki a meleg ételeket részesíti előnyben, legközelebb ízesítheti a curryt például fügével. Az áfonya és a sárgabarack édeskés-fanyar íze nagyszerűen illik pörköltekhez, tüzes levesekhez vagy serpenyős rizses, kuszkuszos és bulguros ételekhez, s cukkinitölteléknek is alkalmas.

Recept

Serpenyős kuszkuszos zöldség aszalt áfonyával

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 200 g kuszkusz
  • 500 g zöldség, például sárgarépa, cukkini, paprika, padlizsán
  • 100 g aszalt áfonya
  • 5 ek. olaj
  • 200 ml narancslé
  • 200 ml zöldségalaplé
  • ízlés szerint só, bors és rozmaring

Elkészítés

A csomagoláson lévő útmutató alapján öntsön forró vizet a kuszkuszra és hagyja kb. 5 percig állni. Ezután keverje át egy villával, majd ízesítse sóval és borssal. Vágja fel a zöldségeket,  pirítsa néhány percig az áfonyával együtt forró olajon, utána fűszerezze és öntse le narancslével és zöldségalaplével. Ezután főzze annyi ideig, amíg a zöldségek ropogósak lesznek, de már nem kemények (kb. 15–20 percig). Ezután adja hozzá a kuszkuszt, forralja fel, fűszerezze és már élvezheti is az ízletes fogást. Jó étvágyat kívánunk!