Vitaminok vegánoknak
A vegán étrendben nemcsak a húst és a halat hagyják el, hanem minden állati eredetű élelmiszert. Bizonyos mikrotápanyagok, amelyek általában állati eredetű termékekben fordulnak elő, nem kerülnek be oly mértékben a szervezetbe, mint vegyes táplálkozás esetén. Ez áthidalható: az alábbiakban elolvashatja, hogyan lehet biztosítani, illetve pótolni a vitaminokat a vegánok számára.

Mikrotápanyagok vegánoknak
Minden szervezetnek szüksége van meghatározott összetételű tápanyagokra, amelyekhez élelmiszerek fogyasztása révén jutunk hozzá. Ezek a makro- és mikrotápanyagok. A makrotápanyagok három kategóriája a zsírok, a proteinek (fehérjék) és a szénhidrátok. Ezek a szervezet energiaellátását szolgálják, és növényi eredetű élelmiszerekkel is fedezhetők. A mikroelemek és a vitaminok biztosítása azonban egy kicsit nagyobb kihívás a vegánoknak.
Milyen mikrotápanyagok léteznek?
A mikrotápanyagoknak önmagukban nincs tápértékük. Viszont a szervezet működéséhez elengedhetetlenek, például az anyagcsere-folyamatokhoz, a sejtek képződéséhez és a regenerációhoz.
- Vitaminok: Többek között az anyagcseréhez fontosak: az A-vitaminra például a szemnek és a bőrnek van szüksége, a D-vitamin támogatja a csontok anyagcseréjét, a B-vitamin pedig a vérképzést. Fontos: bizonyos vitaminokat a szervezet maga is képes előállítani, viszont nem az összeset.
- Ásványi anyagok: Kalcium, kálium, nátrium, magnézium, foszfor, klorid: olyan szervetlen anyagok, amelyek többek között fenntartják az idegek és izmok működését és amelyekből naponta szükséges bevinni a szervezetbe táplálék révén gramm-milligramm mennyiségben.
- Nyomelemek: A nyomelemek közé tartozik például a vas, a jód, a réz, a szelén, a cink és a fluor. Milligrammtól a mikrogrammig terjedő mennyiségben (nyomokban) van rájuk szükség a szervezetben zajló különféle folyamatokhoz. A jódra például a pajzsmirigyhormon termeléséhez, a fluorra pedig a csontok és a fogak keménységéhez van szükség.
Vitaminfedezet vegán étrend esetén
A kiegyensúlyozott, vegyes, valamint a vegetáriánus étrend esetén tejtermékekkel és tojással a mikrotápanyag-ellátás általában megfelelően biztosított. A vegán étrend esetén bizonyos mikrotápanyag-források nem állnak rendelkezésre. Így a hús jelentős B-vitamin-forrás, a tejtermékek pedig kalciumot, foszfátot és magnéziumot tartalmaznak. Ha az állati eredetű összetevőket kompenzálás nélkül elhagyják, hiánytünetek alakulhatnak ki.
Honnan juthatnak hozzá a vegánok a vitaminokhoz?
Gyakran állítják, hogy a vegán étrend elkerülhetetlenül egészségügyi hiányállapotokhoz vezethet. Ez azonban nem egészen van így. Valójában a legfontosabb vitaminokat növényi étrenddel is biztosítani lehet a vegánok számára – a B12-vitamin kivételével. Alapvetően a vitaminellátás a vegánok számára egy kis know-how-val biztosítható. Táplálékkiegészítők vagy megfelelően dúsított élelmiszerek nélkül azonban ez nem valósítható meg teljes mértékben.
Mely vitaminokat pótolják a vegánok?
Valójában bármilyen étkezési forma esetén előfordulhat, hogy a mikrotápanyagok bevitelének mértéke az egészségügyi ajánlások alatt marad. Ennek különféle okai lehetnek, például az adott tápanyagok nehezen hozzáférhetők, bizonyos élelmiszereket nem fogyasztanak kellő mennyiségben vagy hiányoznak a szezonális ellátottság miatt. A vegánoknak különös figyelmet kell fordítaniuk az alábbi kritikus tápanyagokra.
Kritikus vitaminok vegánoknak
Mely vitaminok hiányoznak a vegán étrendből?
- B12-vitamin: Ezt a vitamint mikroorganizmusok (baktériumok) állítják elő, és az egyetlen vitamin, amely nem pótolható növényi tápanyagokkal. Nagyobb mennyiségben állati eredetű élelmiszerekben, például húsban, halban, tojásban és tejtermékekben található. A szigorúan vegán életmódot folytatóknak mindenképpen pótolniuk kell a B12-vitamint táplálékkiegészítő formájában. A hiány kezdetben fáradtságban és gyengeségben nyilvánul meg, és izomvesztéshez, vérképzési zavarhoz, idegkárosodáshoz, valamint pszichés tünetekhez, akár hallucinációkhoz és memóriazavarokhoz vezethet.
- B2-vitamin (riboflavin): A B2-vitamin szintén főként a húsban és a tejtermékekben található meg. Ezek a tápanyagforrások nem szerepelnek a vegán étrendben. A riboflavin könnyen pótolható a megfelelő élelmiszerekkel. Tökéletes B2-vitamin-források a diófélék, a tökmagok, a gombák, az avokádó, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák. A riboflavin elégtelen mértéke növekedési zavarokat, bőrbetegségeket és nyálkahártya-gyulladást idézhet elő.
- D-vitamin: Ezt a vitamint a szervezet maga is elő tudja állítani, ha elegendő napfény áll rendelkezésre. A sötét évszakban és ha napközben a legtöbb időt zárt térben tölti, érdemes pótolni a D-vitamint. Hiánya gyengíti a csontokat, és hajhullást, szív- és érrendszeri betegségeket, valamint bőrbetegségeket okozhat.
Kritikus mikrotápanyagok vegánoknak
Az említett vitaminokon kívül további mikrotápanyagok kritikusak vegán étrend esetén. Az étlapján szerepeljenek a szükséges tápanyagforrások vagy fogyasszon táplálékkiegészítőket. Ebben a komplex témában ajánlott egy táplálkozási tanácsadó felkeresése. Az alábbiakban egy rövid áttekintést adunk a kritikus ásványi anyagokról és nyomelemekről, valamint a lehetséges beviteli forrásokról:
- Jód: jódozott konyhasó, nori- és wakame-alga.
- Omega-2-zsírsavak: étolajok és olajos magok (lenmag, chiamag, kendermag), repceolaj, dió, valamint mikroalgaolajok (kiegészítő cseppek formájában).
- Vas és cink: hüvelyesek, szója, teljes kiőrlésű gabona, diófélék, magok (tökmag, szezámmag, lenmag); a vashoz további álmagvak (amaránt, quinoa), valamint aszalt gyümölcsök (sárgabarack, szilva) és zöldségek, mint a káposzta, cékla és rukkola.
- Szelén: vargánya, brazil dió.
- Kalcium: szezám- és chiamag, mandula, káposzta, tofu és kalciumban gazdag ásványvíz.
- Információ: A növényi élelmiszerek eltérő koncentrációban tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint az állati eredetű termékek. Erre oda kell figyelni az arányok meghatározásakor.
Vitaminok vegánoknak – legyen képben!
A vegánok könnyen pótolhatják a vitaminokat az állati eredetű ételeket mellőző étrend során bizonyos növényi tápanyagok fogyasztásával. Tisztában kell lenni azonban azzal, hogy milyen étellel vihetőek be a szervezetbe és milyen mennyiségben kell pótolni őket. A kritikus tápanyagokhoz megfelelő táplálékkiegészítőket és vegán termékeket talál a dm kínálatában.
GYIK
A D-vitamin vegán?
A D-vitamin vegán?
Míg a D2-vitamin a táplálékkiegészítőkben alapvetően vegán, a vegánoknak alaposan utána kell nézniük a D3-vitamint tartalmazó kiegészítőknek: ezt gyapjúviaszból (nem vegán) vagy zuzmóból (vegán) lehet kinyerni.
Lehet vegán a B12-vitamin?
Lehet vegán a B12-vitamin?
A B12-vitamint mikroorganizmusok állítják elő és a tápláléklánc során az állati eredetű termékekben halmozódik fel: a húsban, a belsőségekben. Kiegészítők esetében e közbenső lépés nélkül, ellenőrzött körülmények mellett állítják elő élesztő vagy baktériumok segítségével. Mivel az egysejtűek a legtöbb vegán számára nem állatok, a B12-vitamin vegánnak minősül.