Az alábbi gyógynövények fontosak számunkra

dm Kft.
Olvasási idő 3 perc
•
2023. 03. 10.

Mire van feltétlenül szükségünk minden életkorban? Hát, persze! Arra, hogy az agyunk jól működjön. A megfelelő táplálkozás segít abban, hogy szellemileg fittek maradjunk. Néhányan a gingkora vagy ginsengre esküsznek, mások pedig az avokádóra. Holott a legkönnyebben elérhető agyturbók, a fűszeres polcon sorakoznak: a gyógynövények , mint a zsálya, kakukkfű, rozmaring, valamint a fűszerek, mint a fokhagyma, kurkuma vagy a fahéj nemcsak azt a célt szolgálják, hogy általuk az ételek a lelkünk mélyéig hatoljanak, hanem az agy különböző területeit is serkentik – és mindezt teljesen természetesen.
Hogyan hatnak a gyógynövények az agyban?
A gyógynövények és fűszerek már másodpercek után kifejtik hatásukat, az illóolajaik belégzése révén. Az orrban lévő szagló receptorokon át jutnak el közvetlenül az érzőközpontba. A levendulaolaj ily módon oldja a stresszt, valamint segítséget jelent mentális blokkok esetén is. A bélnyálkahártyán keresztül a hatóanyagok a vérbe kerülnek. A kurkumával végzett teszt során a figyelem és a munkamemória már egy óra után mérhetően javultak.
De mindez tényleg működik csipetnyi mennyiségekkel, amelyeket általában a fűszerezés során használunk? Tanulmányok támasztják alá, hogy igen. Fűszerkutatások bizonyítják, hogy a görögszénával, gyömbérrel és borssal a többi fűszer hatása is erősíthető, és még ízletessé is varázsolják ételeinket.
Az alábbi gyógynövények hozzájárulnak a szürkeállomány megfelelő működéséhez
1. A könnyed tanulásért
Görögszéna, édeskömény, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, fokhagyma, koriander, kömény, kurkuma, szerecsendió, bors, szegfűbors, sáfrány, kakukkfű, vanília, fahéj, hagyma
2. Az emlékezetért
Chili, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, fokhagyma, koriander, kömény, kurkuma, szerecsendió, paprika, bors, rozmaring, sáfrány, zsálya, mustármag, kakukkfű, vanília, fahéj, hagyma
3. A koncentrációért
Görögszéna, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, fokhagyma, szerecsendió, oregánó, bors, rozmaring, sáfrány, zsálya, kakukkfű, vanília, fahéj, hagyma
4. Stressz ellen
Chili, édeskömény, szegfűszeg, kömény, levendula, szegfűbors, sáfrány, mustármag, vanília, fahéj
Jobb teljesítmény fűszerek segítségével? 3 kérdés a szakértőhöz
Dr. Sabine Paul molekuláris-és evolúciós biológus, valamint a „Gehirndoping mit Gewürzen (Az agy doppingolása fűszerekkel) “ című kiadvány szerzője, elmagyarázza nekünk, miért van szükségünk a csodálatos fűszerekre.
1. Elég csak erősen fűszereznünk, máris jobban teljesít az agyunk?
Nem egészen. Az agyunk doppingolása a fűszerek segítségével csak akkor válik be, ha esszenciális tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe, amelyek az ingerület átvivő anyagok képzéséhez megfelelő alapot jelentenek. A legoptimálisabbak erre a magvak és a diófélék, a hús és a hal, a hüvelyesek, a kemény sajtok, a sötétzöld zöldségek, valamint a banán és a bogyós gyümölcsök.
2. Hogyan fokozhatjuk még az agyműködést?
Megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel ahhoz, hogy az idegsejtek a jeleket azonnal továbbítani tudják. Ezenkívül olyan élelmiszerekkel, amelyeknek magas az Omega-3 zsírsav tartalma, mint a szabadtartásos tojás, a mikroalgák vagy a legeltetett állatok húsa. Az agy öregedését antioxidánsokkal előzhetjük meg, amelyhez például színes gyümölcsökből és zöldségekből, vagy teából, kávéból és kakaóból juthatunk hozzá.
3. Enyhítik a következményeit annak, ha bűnözünk az evéssel és ivással?
Részben igen. Mivel az agyunk öregedésének jelentős tényezői a táplálkozásból fakadó gyulladások. A fűszerekben olyan anyagok találhatók, amelyek ezeket a gyulladásos reakciókat megállítják, sőt, a keletkezett sejtkárosodás mértékét is képesek csökkenteni.
Tippünk
Ha egy helyen szeretné beszerezni az egészséges gyógyteákat és gyógynövény készítményeket, válassza a dm Online Shopot!




