FőnavigációKategória navigációFőtartalom
első 1000 nap
dm-drogeriemarkt

dm Kft.

Olvasási idő 4 perc

2023. 02. 02.

“A szoptatás védelme közös felelősségünk” – a szoptatás augusztusi világhete alkalmából azoknak az édesanyáknak szeretnénk segíteni a megfelelő étrend kialakításában, akik anyatejjel táplálják kisbabájukat.

Az anyatej 6 hónapos korig a kicsik legideálisabb tápláléka, hiszen tökéletes arányban tartalmazza a szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket, vitaminokat, ásványi és egyéb anyagokat, biztosítva az optimális fejlődést és növekedést. De vajon mi kerüljön az édesanya tányérjára a zavartalan szoptatáshoz?

Kiegyensúlyozott, változatos étrend

Tévhit, hogy a szoptatás alatt szigorú étrendi megkötéseket kell betartani, mert különben nem lesz megfelelő az anyatej minősége. A szervezet csodálatos módon gondoskodik arról, hogy az anyatej tápanyag-összetétele a csecsemő számára mindig ideális maradjon. A kiegyensúlyozott és változatos étrendre azért érdemes odafigyelni, mert ha az édesanya nem fogyaszt megfelelő mennyiségű és összetételű táplálékot, akkor a szervezet a saját tartalékait használja fel az anyatej előállításakor. Egyél teljes értékű fehérjében gazdag élelmiszereket, például fehér húsokat, halat, tejtermékeket, tojást, sok friss, szezonális zöldséget és gyümölcsöt. Válassz magas rosttartalmú, B-vitaminban gazdag teljes kiőrlésű gabonaféléket, főzésnél használj növényi zsiradékokat, ízesítésnek pedig zöldfűszereket és jódozott sót!

Több kalória

Kizárólagos szoptatás idején az energiaszükséglet 600-700 kalóriával növekszik, ha pedig pótlás vagy hozzátáplálás mellett szoptatod a kicsit, naponta körülbelül 500 kalória többlettel számolhatsz. Próbálj naponta 4-5 alkalommal étkezni! Szoptatás idején ne kezdj drasztikus fogyókúrába! Napi 1 800 kalóriánál kevesebb energiabevitel, és heti fél kg-nál jelentősebb fogyás már negatív hatással lehet a tejtermelésre. A gyors súlyvesztés miatt a zsírszövetekben tárolt méreganyagok felszabadulnak, és koncentrációjuk megnő az anyatejben.

Több folyadék

Ahogyan kalóriából, folyadékból is több szükségeltetik szoptatás idején. Az ajánlott mennyiség 2-3 liter, ami lehet csap- vagy ásványvíz, gyümölcstea, frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglé, de egy tál zöldségleves is lehet kiváló folyadékpótlás. Szoptatás alatt ajánlott elkerülni az alkoholt, a pasztörizálatlan tejet. De érdemes visszafogni a kávézást is, hiszen koffeinből az elfogyasztott mennyiség 0,5%-a jut át az anyatejbe. Napi 1-2 csésze kávé általában nem okoz gondot, de vedd figyelembe, hogy a kávén kívül más ételek, italok – például a csokoládé, a kóla, a fekete tea - is tartalmaznak koffeint.

Több vitamin és ásványi anyag

Az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) ajánlásai szerint néhány vitaminból és ásványi anyagból akár 30-100%-kal többre is igényt tart a szervezeted a szoptatás időszakában. Emelkedik az A-, a C-, a D-vitamin- és folsav-szükséglet, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium, a magnézium, a foszfor, a jód és a cink igény is. Az anyatejben található DHA (omega-3 zsírsav) kiemelten fontos a baba agyának intenzív fejlődéséhez. Érdemes tudni, hogy a szervezetünk nem képes omega-3 zsírsavat előállítani, így kívülről javasolt pótolni azt. Kiváló omega-3 zsírsav forrás például a lazac, a hering, a chia mag vagy a spenót.

Kevesebb hasfájás

Az elfogyasztott élelmiszerek egy bizonyos része az anyatejen keresztül a kisbaba szervezetébe is bekerül. Hogy gondot okoz-e valamilyen étel vagy ital a babánál, kizárólag egyéni érzékenységtől függ, de ha valamiben nem vagy biztos, kérdezd meg egy szakember véleményét. Nem érdemes semmilyen élelmiszert egyből tiltólistára tenni, legyen szó tejről, fokhagymáról, gombáról, brokkoliról, a „k” betűs zöldségekről - káposzta, karfiol, kelbimbó -, vagy az értékes, fehérjében gazdag hüvelyesekről. Az általad elfogyasztott étel 4-12 óra alatt jut az anyatejbe, ha a picinél hasfájást, bőrelváltozást vagy allergiás reakciót tapasztalsz, akkor érdemes étkezési naplót vezetned, hogy kiderüljön, mi okozhatja a problémát! Ha megtaláltad a gyanús alapanyagot vagy összetevőt, akkor iktasd ki az étrendedből legalább 14-21 napra, és nézd meg, tapasztalsz-e javulást! Az érzékenység néhány hónap alatt általában csökken, ezért fél év múlva érdemes újra tesztelned a kivezetett élelmiszert, orvosoddal konzultálva.