Krisztuskalács, avagy Christstollen

Két kalácshoz
Előző este teendői:
Áztasson be 400 g dmBio mazsolát 75 ml rumba vagy dmBio almalébe.
Az élesztős tésztához:
- 60 g friss élesztő
- 190 ml szobahőmérsékletű tej
- 320 g dmBio 405-ös búzaliszt
- 1,5 ek. nyírfacukor
- 10 g só
A vajas tésztához:
- 280 g dm Bio 405-ös búzaliszt
- 300 g szobahőmérsékletű vaj
- 80 g dmBio mandula (házilag őrölve)
- 100 g dmBio nádcukor
- 1 csomag dmBio Bourbon vaníliás cukor
- 1 tk. citromhéj
- 35 g kandírozott citrom
- 35 g narancshéj
A mázhoz:
- 100 g olvasztott vaj
- 80 g nyírfacukor
- 80 g porcukor
Elkészítés:
- Előző este öntsön rumot vagy almalevet a mazsolára, majd hagyja lefedve ázni.
- Az élesztős előtésztához futtassa fel az élesztőt langyos tejben, majd keverje el egy villával. Tegyen egy tálba lisztet, nyírfacukrot és sót, majd adja hozzá kb. 10 perc után a felfuttatott élesztőt és az egészet alaposan dolgozza össze. Addig gyúrja, amíg a tészta fényes nem lesz és elválik a tál oldaláról.
- Hagyja a tésztát lefedve kelni egy meleg helyen két órán át. A tészta akkor jó, ha duplájára kelt és rugalmas.
- Tegye a mandulát aprítógépbe, és darálja finomra. Vágja durvára a kandírozott citromot és a narancshéjat, csepegtesse le a mazsolát.
- Körülbelül két óra után a maradék lisztet dolgozza össze a puha vajjal a vajastésztához. Adja hozzá az előtésztát, és alaposan gyúrja át. Tegye hozzá a darált mandulát, a cukrot, a vaníliás cukrot, végezetül pedig a kandírozott citromot, a narancshéjat, valamint a mazsolát, majd az egészet alaposan, de óvatosan gyúrja össze. Hagyja a tésztát ismét lefedve kb.1-2 órán át szobahőmérsékleten kelni. Melegítse elő a sütőt 220 fokra légkeveréssel.
- A kelesztési idő után a tésztát ismét gyúrja át alaposan és formázzon belőle egy hosszúkás cipót, hosszában metssze be egy kissé, majd helyezze sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, enyhén lisztezett tepsire. Miután a krisztuskalácsot betette a sütőbe, kapcsolja vissza a légkeveréses sütő hőmérsékletét 160 fokra. Süsse a kalácsot előmelegített sütőben kb. 50-60 percig. Ha a kalács túl sötét lenne, takarja le fóliával, amíg el nem készül. Ezután hagyja kihűlni kissé a kalácsot, hogy ne törjön össze.
- A mázhoz a még forró kalácsot kétszer kenje be olvasztott vajjal, és szórja meg nyírfacukorral. Miután kihűlt a kalács, szitáljon rá vastagon porcukrot (mintegy lezáró rétegként). Tekerje a krisztuskalácsot szorosan alufóliába és hagyja 3 hétig egy hűvös helyen összeérni (nem hűtőszekrényben!).
Légmentesen záródó edényben, és hűvös helyen tárolva a krisztuskalács még legalább két hétig eláll.