FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Krisztuskalács, avagy Christstollen

Krisztuskalács

Két kalácshoz

Előző este teendői:

Áztasson be 400 g dmBio mazsolát 75 ml rumba vagy dmBio almalébe.

Az élesztős tésztához:

  • 60 g friss élesztő
  • 190 ml szobahőmérsékletű tej
  • 320 g dmBio 405-ös búzaliszt
  • 1,5 ek. nyírfacukor
  • 10 g só

A vajas tésztához:

  • 280 g dm Bio 405-ös búzaliszt
  • 300 g szobahőmérsékletű vaj
  • 80 g dmBio mandula (házilag őrölve)
  • 100 g dmBio nádcukor
  • 1 csomag dmBio Bourbon vaníliás cukor
  • 1 tk. citromhéj
  • 35 g kandírozott citrom
  • 35 g narancshéj

A mázhoz:

  • 100 g olvasztott vaj
  • 80 g nyírfacukor
  • 80 g porcukor

Elkészítés:

  1. Előző este öntsön rumot vagy almalevet a mazsolára, majd hagyja lefedve ázni.
  2. Az élesztős előtésztához futtassa fel az élesztőt langyos tejben, majd keverje el egy villával. Tegyen egy tálba lisztet, nyírfacukrot és sót, majd adja hozzá kb. 10 perc után a felfuttatott élesztőt és az egészet alaposan dolgozza össze. Addig gyúrja, amíg a tészta fényes nem lesz és elválik a tál oldaláról.
  3. Hagyja a tésztát lefedve kelni egy meleg helyen két órán át. A tészta akkor jó, ha duplájára kelt és rugalmas.
  4. Tegye a mandulát aprítógépbe, és darálja finomra. Vágja durvára a kandírozott citromot és a narancshéjat, csepegtesse le a mazsolát.
  5. Körülbelül két óra után a maradék lisztet dolgozza össze a puha vajjal a vajastésztához. Adja hozzá az előtésztát, és alaposan gyúrja át. Tegye hozzá a darált mandulát, a cukrot, a vaníliás cukrot, végezetül pedig a kandírozott citromot, a narancshéjat, valamint a mazsolát, majd az egészet alaposan, de óvatosan gyúrja össze. Hagyja a tésztát ismét lefedve kb.1-2 órán át szobahőmérsékleten kelni. Melegítse elő a sütőt 220 fokra légkeveréssel.
  6. A kelesztési idő után a tésztát ismét gyúrja át alaposan és formázzon belőle egy hosszúkás cipót, hosszában metssze be egy kissé, majd helyezze sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, enyhén lisztezett tepsire. Miután a krisztuskalácsot betette a sütőbe, kapcsolja vissza a légkeveréses sütő hőmérsékletét 160 fokra. Süsse a kalácsot előmelegített sütőben kb. 50-60 percig. Ha a kalács túl sötét lenne, takarja le fóliával, amíg el nem készül. Ezután hagyja kihűlni kissé a kalácsot, hogy ne törjön össze.
  7. A mázhoz a még forró kalácsot kétszer kenje be olvasztott vajjal, és szórja meg nyírfacukorral. Miután kihűlt a kalács, szitáljon rá vastagon porcukrot (mintegy lezáró rétegként). Tekerje a krisztuskalácsot szorosan alufóliába és hagyja 3 hétig egy hűvös helyen összeérni (nem hűtőszekrényben!).

Légmentesen záródó edényben, és hűvös helyen tárolva a krisztuskalács még legalább két hétig eláll.

  1. Márka: dmBio; Terméknév: Bio sütőélesztő, 7 g; Ár: 629 Ft; Alapár: 0,014 kg (44 929 Ft / 1 kg); dm márka logó; 3,658 5 csillagból 117 értékelés alapján; Elérhetőség: Állapot zöld Rendelhető, Állapot szürke dm üzlet kiválasztásaBio sütőélesztő dmBio
    dm márka logó
    629 Ft
    0,014 kg (44 929 Ft / 1 kg)
    Rendelhető
  2. Márka: Biopont; Terméknév: Bio teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 kg; Ár: 799 Ft; Alapár: 1 kg (799 Ft / 1 kg); 5 5 csillagból 1 értékelés alapján; Elérhetőség: Állapot zöld Rendelhető, Állapot szürke dm üzlet kiválasztásaBio teljes kiőrlésű búzaliszt Biopont
    799 Ft
    1 kg (799 Ft / 1 kg)
    Rendelhető

A lista vége