FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Fahéjas torta

Egy karácsonyi fahéjas torta mascarpone krémmel és datolyakaramellel kiválóan illik a hűvös téli időszakhoz. A puha és szaftos torta a karácsony aromáit árasztja magából. A mandulában gazdag tészta igazán ízletessé teszi a süteményt, a fahéj az egzotikus ízért felel, a datolyakaramell pedig kiváló alternatívája a csokoládémáznak.

Zimttorte mit Dattelkaramell

Hozzávalók a tésztához:

  • 6 db bio tojás (szobahőmérsékletű)
  • 200 g dmBio finomítatlan nádcukor
  • 200 g dmBio mandula
  • 180 g pirított és őrölt földi mandula
  • 100 g dmBio 630-as típusú tönkölyliszt
  • 100 g puha vaj
  • 100 ml dmBio natúr zabital
  • 3 teáskanál fahéj (további 2 teáskanál a fahéjas sütemény töltéséhez)
  • 2 teáskanál dmBio borkő sütőpor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a a mascarponekrémhez és a datolyakaramellhez:

Datolyakaramell:

  • 150 g dmBio kimagozott datolya
  • 150 ml forró víz
  • 50 ml dmBio „C”-minősítésű juharszirup
  • 30 g dmBio barna mandulakrém 100% mandulából
  • 1 csipet só

Mascarponekrém:

  • 250 g natúr krémsajt
  • 300 g mascarpone
  • 250 ml habtejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • 50 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliapor

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Kb. 21 cm átmérőjű tortaformát készítünk elő. A mandulát turmixgépben őröljük. Egy tálban összekeverjük a mandulát, a földi mandulát, a fahéjat, a tönkölylisztet és a sütőport.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét sóval habbá verjük. A vajat és a finomítatlan nádcukrot habosra keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá a tojássárgáját.
  3. Habverő segítségével felváltva keverjük a vajas keverékhez a tojásfehérjét, a mandulás keveréket és a zabitalt.
  4. A tésztát a tortaformába öntjük és 55-60 percig sütjük. Tűpróbát végzünk: ha a tészta már nem ragad, kivesszük a fahéjas süteményt a sütőből. Ellenkező esetben néhány perccel tovább sütjük. Az elkészült tortalapot hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A karamell elkészítéséhez a datolyát turmixgépbe tesszük és lassan tekerjük fel a fokozatot, amíg a datolya finom állagot nem kap. Ehhez hozzáadjuk a datolyakaramell többi hozzávalóját és az egészet krémes masszává keverjük. Adhatunk hozzá még egy kis vizet vagy juharszirupot, majd egy tálba öntjük a karamellt.
  6. A krémhez a habtejszínt kemény habbá verjük úgy, hogy közvetlenül a megszilárdulás előtt hozzáadjuk a habfixálót is és így fejezzük be a hab felverését. Egy tálban összekeverjük a mascarponét, a krémsajtot, a porcukrot és a vaníliaport, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
  7. A kihűlt tortalapot vízszintesen három részre vágjuk. Megkenjük az alsó részt mascarponés krémmel és rászitálunk kb. 1 teáskanál fahéjat. Ráhelyezzük a középső tortalapot, szintén megkenjük krémmel és megszórjuk a maradék fahéjjal. Ráhelyezzük az utolsó tortalapot is és az egész tortát körös-körül bekenjük krémmel.
  8. Hűtőben legalább 2 órát pihentetjük a tortát mielőtt a karamellt rákenjük. Fahéjas mandulával vagy más diófélékkel díszítjük.

A lista vége