Tészta határozó: Melyik tésztaféléhez, milyen szósz illik
Spagetti, tortellini, penne, linguini… Több mint 600 féle tésztát ismerünk világszerte, és a listát még sokáig lehetne bővíteni. Ahogy minden zsáknak megvan a foltja, úgy minden tésztaformának megvan a tökéletes szósza. Ez nem véletlen, hiszen a tészta is egy szerelem. A klasszikus természetesen a paradicsomszósz darált hússal, avagy anélkül, ez mindig tökéletes választás, de itt nem áll meg a tudomány!

dm Kft.
Olvasási idő 3 perc
•
2023. 11. 22.

A tökéletes párosítás
Mi jut eszünkbe elsőre, ha az olasz konyhaművészetre gondolunk? Persze, hogy a paradicsomos pasta. Legyen szó kézzel készített vagy akár bolti tésztáról, a gyors és egyszerű fogásokkal villámgyors vacsorát készíthetünk a családnak! Minden szósznak megvan a maga párja, ugyanis senki sem akar olyan tésztát, ami nem vesz fel elég mártást vagy épp átcsúszik a villán. Ehhez egy általános alapszabályt érdemes betartani: ahhoz, hogy a tésztát a szósz kellően bevonja, fontos, hogy ne mossuk át vízzel, hiszen akkor elveszíti a keményítőtartalmát.
A lyukacsos csőtészták, mint például a penne vagy a fusili a krémes, töményebb (tejszínes) szószokkal párosíthatók jól, ugyanis formájuk végett több mártást vesznek fel, mint hosszúkás társaik - minél töményebb a szósz, annál szélesebb legyen a tészta!
Formatészták: a játékos formákban könnyedén elbújhatnak a különféle alapanyagok, mint például a zöldségdarabkák. Ilyen lehet például a pipe, a campanelle vagy az orecchiette tésztaformák.
Tortellini, ravioli: a különféle töltelékkel megtöltött tészták szinte bármilyen szósszal elkészíthetők. Ügyeljünk arra, hogy a tésztába csomagolt zöldségek, húsok vagy épp sajtok ízvilágban passzoljanak a mártáshoz. Ha szeretnénk megkönnyíteni a munkánkat, akkor válasszuk a zsályás vajmártást.
Elkészítés: alacsony hőfokon, kb. 4-5 percig pároljuk serpenyőben a megmosott zsályaleveleket vajjal és a fokhagymával. Ha a tészta megfőtt, szűrjük le és adjuk a vajhoz, majd alaposan rázzuk össze és reszelt parmezánnal tálaljuk.
A könnyű szószokhoz, mint például a pesto-hoz a hosszúkás, vékony spagetti, tagliatelle és a linguini passzol. A legegyszerűbb tészták egyike, az „aglio e olio”, azaz az olívaolajos fokhagymás tészta, amely spagettivel készül. Bár elsőre furcsán hangzik, de a citromos tészta remek választás lehet a nyári hónapokban. Ebben a receptben a citrom mellett a vaj és a parmezán a főszereplő - ugye nem is hangzik rosszul!
Aglio e olio recept
Hozzávalók
- 250 g dmBio spagetti
- 1 db bio citrom héja és leve
- 90 g vaj
- 60 g parmezán
- 150-200 ml a tészta főzővízéből
- só, bors
Elkészítés
A pasta al limone elkészítéséhez a tésztát sós vízben al dentére főzzük – a főzővizet ne öntsük ki, tegyünk félre belőle. Egy nagyobb, magasabb falu serpenyőben olvasszuk fel a vajat, reszeljük bele a citrom héját és öntsük rá a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a főzővizet és forraljuk fel az egészet. Végül a leszűrt tésztát is belekeverjük, végül megszórjuk az egészet reszelt parmezánnal.