FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Növényi alapú táplálkozás

A környezettudatos életmód Földünk jövőjének egyik alapköve, ugyanis minél kevesebb állati eredetű terméket fogyasztunk, annál fenntarthatóbb lehet a táplálkozásunk. Plant based vagy vegán – évről évre egyre többen döntenek a főként növényi alapú étrend mellett. Vajon melyik irányzat mit jelent és miben különböznek egymástól?

Zöldségszeletelés: fehér retek, sárgarépa és fokhagyma egy vágódeszkán

Mi is az a plant based életmód?

A vegán táplálkozással ellentétben a növényi alapú étrend nem követeli meg, hogy teljesen lemondjuk a húsról, tojásról, a tejtermékekről vagy a halról. A cél, hogy ezen forrásokból a lehető legkevesebbet fogyasszuk, és hogy mi kerülhet tányérra? Íme néhány példa: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek (rizs, tészta, kenyér, quinoa, kuszkusz, köles), hüvelyesek (bab, lencse, csicseri), diófélék, magvak és algák.

Ez az irányvonal a feldolgozatlan és finomítatlan élelmiszereket helyezi a középpontba. A cél, hogy a szóban forgó alapanyagokat abban a formában fogyasszuk, ahogy azok a természetben is megtalálhatók - Ugyanis a feldolgozás során az élelmiszerek veszítenek ásványianyag, rost- év vitamintartalmukból. Így amiket érdemes kerülni, azok az E-számokkal dúsított élelmiszerek vagy épp az olaj, a cukor vagy a finomliszt.

A lista vége

Növényi alapú étrend a vegánság kiegészítéseként

Azok, akik a veganizumus mellett döntenek, gyakran etikai okokból teszik ezt. Míg számukra tiltólistásak a tejtermékek, húsok, tojás tengeri herkentyűk és a méz, addig a növényi alapú étrendben ezek inkább csak kerülendőnek számítanak, mintsem tilosnak.

Sok vegán nem csupán az étkezés során kerüli az állati eredetű termékeket, hanem az élet más területein is, mint például a lakberendezésben, a ruházatban, a kozmetikumokban vagy épp a szabadidős tevékenységeikben.

Fontos kiemelnünk azonban, hogy a vegán étrend önmagában nem egyenlő az egészségessel: ma már például számos kész vegán terméket kínálnak a hús- és kolbásztermékek alternatívájaként. Bár húst nem tartalmaznak, de az erőteljesen feldolgozott kategóriába tartoznak. A növényi alapú táplálkozás ezzel szemben elsősorban az egészséges, friss és feldolgozatlan növényi élelmiszerek élvezetéről szól.

A sorsunk a kezünkben van

Bolygónk védelme érdekében a legfontosabb teendőnk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Ahhoz, hogy a táplálkozásunk hosszútávon is fenntartható legyen, az embereknek legalább kétszer annyi növényi alapú élelmiszert kellene fogyasztaniuk, valamint felére kellene csökkenteniük a húsfogyasztást.

A fenntartható fejlődés szem előtt tartásához szükség lenne a hagyományos mezőgazdasági tevékenységek átalakítása, a körforgásos gazdálkodásra való átállásra, illetve, ha már a táplálkozásról esett szó, az élelmiszerpazarlás csökkentése is ide sorolandó.

Tudta, hogy az EU-ban minden évben közel 59 millió tonna élelmiszer válik hulladékká? Ez persze nem csupán a háztartásokban keletkezett felesleget takarja, ide tartozik a hosszú ellátási lánc és szállítmányozás okozta veszteség is.

Nincs is jobb a saját kertből szüretelt gyümölcsöknél és zöldségeknél. A lédús paradicsom, a zamatos zöldbab és burgonya csak néhány a legjobb zöldségek közül, amelyeket szinte bármilyen méretű kertben megtermeszthet.

A kis lépések is számítanak

A plant based étkezés a rostban gazdag, alacsony zsírtartamú, főként növényi eredetű élelmiszerekre fókuszál. Ilyen lehet például a nyers hallal és zöldségekkel készülő poke bowl, hüvelyesekkel készült fogások, pho leves, kókusztejjel sűrített curry, saláták, zöldségkrémek.

Tippek

  • Nem szükséges azonnal gyökeresen felforgatnia az étrendjét, első körben elég, ha heti pár alkalommal tart húsmentes és szénhidrátmentes napokat.
  • Kerülje a sót, helyette friss fűszernövényeket használjon az ízesítésre!
  • Cukor helyett válassza a természetes édesítőket, mint például a rizsszirup vagy az agavé.
  • Kekszek és chipsek helyett válassza a dióféléket!

A lista vége