Panírozás tojás nélkül – a legjobb alternatívák

dm Kft.
Olvasási idő 5 perc
•
2024. 12. 18.
A panírozás nem csak tojással lehetséges – más alternatívák is léteznek a ropogós bunda elkészítésére tojás nélkül. Aki a panírozás során nem tud vagy nem szeretne tojást használni, az alábbiakban megtalálja a válaszokat.

Miért panírozzunk?
Mindannyian szeretjük a panírozott ételeket. Mindegy, hogy hal, hús, zöldség vagy tofu – az élelmiszerek panírozása népszerű, és nem véletlenül: nemcsak a ropogós bunda ízletes, de a panírozás megakadályozza, hogy a főzés során távozzon a nedvesség az ételből. A panír megőrzi az étel ízeit. A tojás a panírozás során kötőanyagként szolgál, és biztosítja a panír tapadását. Aki vegán életmódot folytat, vagy más okból kifolyólag nem szeretne tojást használni, annak sem kell lemondania a ropogós bundáról. A zöldség- vagy karfiolszeletek tojás nélküli bundában is lehetnek ropogósak. A tojás nélküli panírozásnál viszont pótolni kell a krémes állagú tojást, s a pótléknak minél viszkózusabbnak kell lennie a megfelelő tapadás érdekében.
Ropogós bunda tojás nélkül
Hmmm, ez finom! Legyen szó rántott szeletről, halról vagy házi készítésű chicken nuggetsről, a bunda fontos része az ételnek. A klasszikus panírozás általában úgy működik, hogy egy szelet húst megforgatunk lisztben, majd felvert tojásba mártjuk, végezetül pedig zsemlemorzsába forgatjuk. És már mehet is a serpenyőbe. Aki vegán életmódot folytat vagy tojásallergiája van, felteheti a kérdést, hogyan lehet tojás nélkül panírozni? Lehetséges egyáltalán? A rövid válasz: igen! Az alábbi alternatívákkal a ropogós bunda tojás nélkül is tapadni fog:
Tojás helyett használhat:
- sózott tejet
- tejszínt vagy sűrített tejet
- joghurtot
- mustárt
- vizet
- növényi tejet
TIPP: Ha a panírnak ezenfelül gluténmentesnek kell lennie, liszt helyett használhat kukoricalisztet, zsemlemorzsa helyett pedig őrölt diót, zabpelyhet vagy kukoricapelyhet.
Panírozás tojás nélkül, tejtermékekkel
Csodálatos panírt lehet készíteni tojás nélkül is tejtermékekkel, mint a joghurt, a tej, a sűrített tej vagy a tejszín. A tojás nélküli panírhoz a legjobb, ha sóval ízesíti a folyadékot, mielőtt a sütni való élelmiszert belemártja. Ezután járjon el a szokásos módon: Először forgassa meg lisztben, majd mártsa bele a tejbe, végül pedig forgassa meg zsemlemorzsában. A folyamatot meg lehet ismételni, ha vastagabb panírt szeretne.
Ahhoz, hogy a folyadék krémes legyen, megspórolhat egy lépést: tegyen tejet a liszthez, fűszerezze és keverje el alaposan, amíg az anyag krémes állagú nem lesz. A sütni való ételt egyszerűen mártsa bele, amíg alaposan be nem fedi, ezután forgassa meg zsemlemorzsában, majd süsse mindkét oldalát ropogósra.
TIPP: Ha még ropogósabbá szeretné tenni a bundát, tehet egy kevés kemény sajtot a zsemlemorzsába. Miért ne lehetne játszani a különféle lisztekkel és kipróbálni a kókuszlisztet vagy a csicseriborsóliszet?
Vegán panírozás tojás nélkül
A vegán változatnál el kell tekintenie a tejtermékektől, és helyettük vizet, mustárt vagy növényi tejet használhat. Aki a mustárt választja, annak nem kell túlzottan fűszereznie a zöldséget, tofut stb. Aki pedig növényi tejet vagy vizet használ a tojás nélküli panírozáshoz, a következőképpen járjon el:
- Keverjen el egy púpozott evőkanál lisztet 3 evőkanál vízzel vagy növényi tejjel. Tegyen hozzá egy csipet sót és egyéb fűszereket ízlés szerint. Alaposan keverje össze.
- Készítsen elő egy tányér zsemlemorzsát.
- Mártsa bele a zöldségszeleteket vagy más vegán sütnivalót a masszába, hogy minden oldalról befedje.
- Ezután forgassa bele a zsemlemorzsába.
- (Ismételje meg a 3. és 4. lépést, hogy egy vastagabb, tojás nélküli panírt kapjon.)
- Süsse meg és már élvezheti is!
Az olyan fűszerek, mint a bors vagy a paprika, különösen alkalmasak a tojással vagy anélkül történő panírozásra.
MEGJEGYZÉS: Tudta, hogy létezik rizsliszt, szójaliszt, de még mandulaliszt is? Aki szeretne a hagyományos liszt helyett másik alternatívát kipróbálni, a dm kínálatában megtalálja a megfelelőt.
Hogyan lehet elkerülni a panírozási hibákat?
A panír maga egy bunda, amely a húst, a halat vagy a zöldséget stb. megvédi a sütés során, gondoskodik arról, hogy ne vesszen el az ételből a nedvesség. A klasszikus panírozás vagy a tojás nélküli panírozás során is gyakori hiba, hogy távozik a nedvesség, aminek következtében az étel nemcsak kiszárad, hanem a panír leválik a felületéről. A bunda egyszerűen elveszíti a tartását és leesik. Az alábbi titkos tippekkel a tojás nélküli panír jól fog tartani és ropogós lesz.
5 tipp a (tojás nélküli) panírozáshoz
- Törölje szárazra a húst vagy az egyéb, sütésre szánt élelmiszereket, mielőtt hozzákezdene a panírozáshoz. A húst például érdemes kiklopfolni, mivel így több fehérje lesz a hús felszínén, s ez segít a tapadásnál. A csirkemellet be is lehet irdalni.
- Ügyeljen a sorrendre: a liszt felszívja a felesleges nedvességet. A tojás nélküli panírozás során használhat liszt-víz vagy liszt-tej keveréket.
- Hagyja a panírt kissé megszáradni, mielőtt tovább dolgozna.
- A tojás nélküli panírozás során írót is használhat tojás helyett, valamint kukoricakeményítőt liszt helyett: a végeredmény egy levegős, könnyű, tojás nélküli bunda lesz. A kukoricakeményítő rövid idő alatt egy ropogós panírt képez, és jobban tapad a húshoz, mint a szokványos liszt.
TIPP: Adjon az íróhoz egy kevés fokhagymát és dijoni mustárt, ez különleges ízt eredményez. - Pankót is használhat zsemlemorzsa helyett: ettől még ropogósabb lesz a schnitzel. A panko a japán konyhából származó panírliszt, amely kenyérmorzsából készül.