Ketchup készítése házilag

Előkészítés: 15 perc
Elkészítés: 40 perc
Összesen: 55 perc
Mennyiség: kb. 1 liter
Kalória: kb. 500
Hozzávalók a ketchuphoz
- 2 kg paradicsom (a legjobb a jó érett)
- 2 nagy hagyma
- 2 fokhagyma (vagy több, ízlés szerint)
- 50 g cukor (vagy 50 ml méz)
- 100 ml vörösborecet (vagy almaecet)
- 2 ek olívaolaj
- 1-2 ek só
- fűszerek ízlés szerint: mustár vagy mustárpor (1 tk), paprikapor (1 tk), borsszemek (1/2 tk), szegfűbors (1/2 tk), gyömbér, szegfűszeg
- opcionálisan a ketchupváltozatokhoz: csili, oregánó, bazsalikom, currypor, szerecsendió, kardamom, koriander, kurkuma stb.
Elkészítés
Így készíthet házi ketchupot:
- Mossa meg alaposan a paradicsomokat, majd pucolja meg és kockázza fel.
- Hámozza meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágja durvára.
- Tegye a zöldséget egy edénybe, majd keverje el olívaolajjal, adja hozzá a fűszereket és a finomra vágott gyömbért.
- Forralja a keveréket rövid ideig, majd hagyja főni kb. 30 percig állandó keverés mellett.
- Vegye le az edényt a tűzhelyről, majd pürésítse a keveréket (pl. egy botmixerrel).
- Passzírozza át a pürét (pl. egy szitán átnyomva).
- Az átpasszírozott pürét ismét forralja fel, majd hagyja főni kb. 30 percig, lehetőleg fedő nélkül. Keverje folyamatosan, amíg el nem éri a kívánt állagot.
- Adjon hozzá ecetet és cukrot (vagy mézet), végül fűszerezze ízlés szerint.
- Hagyja kihűlni, és fogyassza el néhány napon belül, vagy forrón öntse sterilizált befőttesüvegekbe vagy üvegpalackokba.
Tippek a recepthez:
- Szükség szerint használhat friss paradicsom helyett konzerv paradicsomot – ez még gyorsabb, és az íze is kiváló.
- Amennyiben a ketchupja túl híg lenne, sűrítheti kukoricakeményítővel.
Házi készítésű ketchup – egy valódi ízbomba
A ketchup hosszú évtizedek óta rendkívüli népszerűségnek örvend kicsik és nagyok körében egyaránt. Grillezéshez, sült krumplihoz vagy hamburgerhez – a pikáns paradicsomszósz nem hiányozhat egy konyhából sem. Azonban számtalan ipari élelmiszerhez hasonlóan, a kész ketchup termékek is egyre rosszabb hírnévre tettek szert. Annak érdekében, hogy elkerülhessük az olyan egészségtelen összetevőket, mint a cukor, a tartósítószerek és az ízfokozók, ám ne kelljen nélkülözni a fűszeres élvezetet, azt ajánljuk, hogy készítsen ketchupot házilag.
Egy egyszerű ketchuprecept
A legtöbb, kereskedelemben kapható ketchup termék paradicsompüréből készül. A házi ketchup elkészítéséhez viszont valódi paradicsomot kell használni – kb. 2 kilogrammra van szükség 1 liter szószhoz. Nagyjából másfél órát érdemes szánnunk az előkészítésre, valamint az elkészítésre, és nem kell konyhatündérnek lenni hozzá.
Tippek a hosszabb eltarthatósághoz
Mivel a házi készítésű ketchup kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, eltarthatósága lényegesen rövidebb, mint a késztermékek esetében. Egy nyitott edényben vagy egy megkezdett üvegben a ketchup csak néhány napig áll el folyamatosan hűtőszekrényben tárolva. Az eltarthatóság azonban több hónapra meghosszabbítható, amennyiben a házi ketchupot forrón sterilizált befőttesüvegekbe vagy üvegpalackokba tölti, majd légmentesen lezárja. Azt javasoljuk, hogy kisebb üvegeket használjon azokhoz a mennyiségekhez, amelyeket rövid időn belül szeretne elfogyasztani. A kész ketchupot hűvös helyen és fénytől védve tároljuk.
Miért érdemes a ketchupot házilag elkészíteni?
Szinte hihetetlen, de igaz: a világ legrégebbi ketchupreceptje a 18. századból származik. Ez ismét bizonyítja, hogy a fűszeres szósz szerves része a világ konyháinak. Népszerűsége ellenére a ketchup újra meg újra a kritikák kereszttüzébe kerül – ennek okai az egészségtelen összetevők, amelyek számtalan késztermékben megtalálhatóak. Ezek közé tartoznak különösen a cukor vagy az édesítőszerek, az ízfokozók, valamint a sűrítő- és tartósítószerek. Sok egészségtudatos ember számára a bolti ketchup tiltólistára került. Az ízletes alternatíva: megragadni a főzőkanalat, és házilag elkészíteni a ketchupot.
A házi készítésű egyszerűen jobb
A házi ketchup nagy előnye természetesen az, hogy készítője tisztában van vele, mivel turbózza fel az ételét, és mit fogyaszt el. A fent bemutatott ketchuprecept energiatartalma kb. 500 kcal, s kb. 100 g szénhidrát, 21 g fehérje és 7 g zsír van benne. A cukortartalma kb. 60 g, amely változhat viszont, ha mézet használ vagy gyümölcsöt ad hozzá. A friss összetevőknek köszönhetően a házi szósz A-vitamint, C-vitamint, káliumot, kalciumot és vasat is tartalmaz. Természetesen használhat bioösszetevőket is, ha fontos Önnek a biominőség.
A kreativitásnak semmi sem szabhat határt
Aki házilag szeretne ketchupot készíteni, kedvére kísérletezhet a különféle fűszerekkel és ízekkel. A csili vagy a curry rajongói egyszerűen hozzákeverhetik kedvenc fűszerüket. A kardamom, fahéj, kömény, bazsalikom, oregánó, rozmaring, boróka, kurkuma vagy koriander szintén nagyszerűen használhatók a fűszeres ketchuphoz. A BBQ-ketchuphoz érdemes füstöltpaprika-port használni, amely ízletes füstös aromát biztosít. És aki különösen pikánsan szereti, feldobhatja ketchupreceptjét még több gerezd fokhagymával – a mennyiség kizárólag az Ön ízlésétől függ.
Ketchup gyerekeknek – kevés cukor, még több íz
Mivel a gyerekeknek a lehető legkevesebb cukrot kellene fogyasztaniuk, a késztermékek nem mindig a megfelelő választást jelentik. A fent bemutatott ketchupreceptünk is tartalmaz cukrot – ez részben, de akár teljes mértékben helyettesíthető. Alternatívaként, a cukor mennyiségét ízlés szerint csökkentve, főzhet bele alma- vagy szilvadarabokat. A gyümölcscukor természetesen édes ízt kölcsönöz, ezenkívül a szószt is sűríti. Aki szeretné teljesen mellőzni a cukrot, édesítheti mézzel vagy agávésziruppal. Az édesítőszer-mentes ketchuphoz használhat aszalt sárgabarackot vagy datolyát – az íze csodálatosan gyümölcsös és fűszeres.
A tökéletes ketchup az édes, a savanyú és a fűszeres íz kombinációja. Ahelyett, hogy késztermékeket vásárolna, házilag is elkészítheti a ketchupot – különösebb erőfeszítés nélkül, viszont az egyéni ízlés preferenciáinak gazdag választéka mellett. Sok sikert és jó étvágyat!
GYIK
Készíthetünk ketchupot házilag?
Készíthetünk ketchupot házilag?
Igen! A kedvelt fűszeres szószt könnyedén elkészíthetjük otthon is. Ízlés szerint használhatunk hozzá friss, érett paradicsomokat vagy konzerv darabolt paradicsomot is. A különféle fűszerkeverékekkel és receptváltozatokkal elkészítheti kedvenc ketchupját. A házi szósz akár több hónapig is eláll sterilizált üvegedénybe forrón beletöltve.
Mi minden van a ketchupban?
Mi minden van a ketchupban?
Az iparilag előállított ketchup hagyományosan paradicsompüréből, cukorból, ecetből, sóból és különféle fűszerekből, valamint adalékanyagokból és hozzáadott aromákból áll. A késztermékeket gyakran kritizálják sűrítőanyagok, valamint ízfokozók hozzáadása, illetve magas cukortartalmuk miatt. Egy nagyszerű módja annak, hogy ezt a problémát megkerülje, ha házilag készít ketchupot. Ehhez friss paradicsomra lesz szükség.
Hogyan készíthetünk ketchupot?
Hogyan készíthetünk ketchupot?
A házi készítésű ketchuphoz érett paradicsomokra (vagy konzerv darabolt paradicsomra), hagymára, fokhagymára, olívaolajra, ecetre, cukorra (alternatívaként mézre vagy agávészirupra), sóra, valamint különféle fűszerekre (pl. mustárra, paprikaőrleményre, gyömbérre, borsra vagy ízlés szerint curryre, csilire, pizzafűszerre, kardamomra, szerecsendióra) lesz szüksége. Az elkészítéshez darabolja fel apróra a zöldségeket, keverje el olívaolajjal és fűszerekkel, majd forralja fel. 30 perc rotyogás után kis lángon pürésítse a keveréket, s passzírozza át. Az átpasszírozott masszát forralja fel újra, majd 30 perc főzés után keverje hozzá a cukrot és az ecetet, fűszerezze, majd még forrón öntse sterilizált üvegekbe.
Mennyi paradicsomra van szükség a ketchuphoz?
Mennyi paradicsomra van szükség a ketchuphoz?
Számtalan különféle recept létezik a házi ketchup elkészítéséhez. Ennek megfelelően változik a szükséges paradicsom mennyisége. Alapszabályként elmondható, hogy 2 kilogramm jó érett paradicsomból 1 liter ketchupot lehet készíteni.