Mézeskalács-fűszerkeverék házilag: elkészítés
Karácsonyi mézes puszedli, mézeskalács vagy mézeskalács szív: mindezek a finomságok a bennük lévő fűszerkeverék miatt kapják különleges, meleg, télies ízüket, amelyet könnyedén összeállíthat saját konyhájában: az alábbiakban megtudhatja, hogyan készítheti el a mézeskalács-fűszerkeveréket házilag.

dm Kft.
Olvasási idő 5 perc
•
2023. 12. 14.

Milyen összetevőkből áll a mézeskalács-fűszerkeverék?
Milyen fűszerek találhatóak meg legtöbbször a mézeskalács-fűszerkeverékben? Alapvetően az összetétel nincs kőbe vésve. Minden gyártó, minden pék saját receptúrával rendelkezik. Még regionális különbségek is lehetnek a hagyományos mézeskalács-fűszerkeverékben, de általában az alábbi fűszereket tartalmazza:
- fahéj
- csillagánizs vagy ánizs
- gyömbér
- kardamom
- koriander
- szegfűszeg
- szegfűbors
- szerecsendió
- gyömbér
Opcionálisan bizonyos fűszerkeverékek aromás összetevőket is tartalmaznak, például édesköményt, vaníliát, macist (szárított szerecsendiómag-héj), valamint citrusfélék héját.
Mi a fahéj szerepe?
Amikor fahéjat vásárol a mézeskalács-fűszerkeverék elkészítéséhez, két különféle minőség közül választhat. A fahéjat két fahéjfa ágának lefejtett, szárított kérgéből nyerik: ezek a ceyloni fahéjfa („igazi fahéj”) és a kassziafahéjfa („kassziafahéj”, „kínai fahéj”). Az utóbbi termék olcsóbb és az összetevői némileg eltérnek az „igazi fahéjtól”. Különösen a kumarin aránya magasabb a kassziafahéjban, egy olyan anyagé, amely túladagolás esetén károsíthatja a májat. Ha házilag készíti el a mézeskalácsfűszert, használjon jó minőségű ceyloni fahéjat.
Mézeskalács-változatok
Van-e különbség a mézeskalács-fűszerkeverékek között? Német nyelvterületen területenként eltérően nevezik a mézeskalácsot (Lebkuchen-Pfefferkuchen), de az összetevőiket tekintve ugyanazok. Viszont némelyik Pfefferkuchen-fűszerkeverék esetében az ánizstartalom magasabb. A valódi borshoz a „Pfefferkuchen” elnevezésnek semmi köze, a „bors” régen az egzotikus fűszerek gyűjtőfogalma volt.
Mézeskalács és spekulatius (mesekeksz): a különbségek
Van eltérés a mézeskalácsfűszer és a spekulatiusfűszer között? A spekulatiusfűszerben a fahéj még dominánsabban van jelen. Ellenben hiányzik belőle az ánizs és a koriander. Érdekesség: az úgynevezett spekulatiusfűszer esetében gyakran található fehérbors a kekszhez való fűszerkeverékben.
Saját készítésű mézeskalácsfűszer: útmutató
Milyen összetevőkre van szükség a házi készítésű mézeskalács-fűszerkeverékhez? Ahogyan korábban már említettük, nem létezik kőbe vésett alaprecept a mézeskalácsfűszerhez. Végső soron az Ön ízlésétől függ, hogy milyen ízárnyalat kerüljön előtérbe a saját készítésű mézeskalács-fűszerkeverékben és milyen egyéb ízekkel szeretné finomítani. Iránymutatást adhat az alapösszetevők alábbi súlyozása:
- 35 g fahéj
- 8 g szegfűszeg
- 8 g szerecsendió
- 8 g kardamom
- 4 g szegfűbors
- 4 g ánizs/csillagánizs
- 4 g koriander
- 2 g gyömbér
Tipp: Kísérletezzen az arányokkal, hogy megtalálja a kedvenc ízkombinációját. Csupán az a fontos, hogy a fahéj mint fő összetevő a többi fűszerhez képest mindig a legmagasabb arányban legyen jelen. Ezenkívül a többi fűszernél is alapvetően be kell tartani az arányok sorrendjét: a sok fahéjtól a kevés gyömbérig.
Hogyan készítsük el a mézeskalács-fűszerkeveréket házilag?
- A fűszerkeverék elkészítése roppant egyszerű. A következő útmutató alapján a házi mézeskalács-fűszerkeverék az Ön ízlésére szabva hamar összeállítható és pillanatok alatt üvegbe kerülhet:
- Mérje le a kiválasztott összetevőket.
- Törje durvára a fahéjrudat és a csillagánizst egy mozsárban. Figyelem: a csillagánizsnál nemcsak a magokat, hanem a „cikcakkos részét” is használja fel.
- Keverje el az összes hozzávalót.
- Ezután az egészet vagy egy kívánt mennyiséget igény szerint őröljön porrá. (lásd lent)
- Öntse át csavaros fedelű üvegbe és tárolja sötét, hűvös helyen.
Mekkora mennyiségre van szükség?
A megfelelő adag mézeskalácsfűszer ajánlott mennyisége a recepttől függően változik. A sütéshez a hozzávetőleges irányérték kb. húsz gramm fűszerkeverék egy kilogramm tésztához. Ha házilag készít mézeskalácsfűszert, óvatosan adagolja a megfelelő mennyiséget a mézeskalács sütése során.
Mire használhatjuk a mézeskalácsfűszert?
A keveréket használhatja a karácsonyi sütésen kívül is. De mikor lehet még bevetni a házi mézeskalácsfűszert? A sokoldalú fűszerkeverék nagyszerűen illik más pékárukhoz, például gyümölcskenyerekhez és süteményekhez, valamint egyéb péksüteményekhez:
- Édes ételek: tejberizst, rizsfelfújtat, fagylaltot vagy pudingot ízesíthet mézeskalácsfűszerrel.
- Alma és társai: az almapüré vagy a sült alma különleges csemege lesz a fűszerekkel.
- Italok: az olyan forró italok, mint a tea, a puncs vagy a forralt bor, a mézeskalácsfűszernek köszönhetően meleg, télies ízvilágot kapnak. Szintén ízletes: a mézeskalácslikőr.
- Szendvicskrém: a dzsemek és lekvárok a fűszerkeverék által különleges aromát kapnak.
- Sós ételek: A házi mézeskalácsfűszer meglepően finom vörös káposztával, mártásokban és sült húshoz.
Mézeskalácsfűszer – mennyi ideig áll el?
A mézeskalácsfűszert célszerű a többi fűszerhez hasonlóan tárolni: száraz helyen, légmentesen lezárva és fénytől védve. Tehát vagy egy átlátszatlan dobozban, vagy egy zárt szekrényben. A fűszerkeverék ilyen feltételek mellett akár három évig is eltartható. Hosszabb tárolás esetén ugyan nem romlik meg a fűszer, viszont veszít az intenzitásából.
Tipp: A mézeskalácsfűszer íze akkor érvényesül a legjobban, ha csak a felhasználáskor aprítja fel frissen, például egy elektromos fűszermalommal vagy kézzel egy mozsárban.
A sokoldalú mézeskalácsfűszer készítése házilag
Akár klasszikus karácsonyi sütemények sütésénél vagy egyéb ételek készítése során, a házi készítésű mézeskalácsfűszer csavart ad a süteményeknek, ételeknek vagy akár italoknak is. Az alapvető hozzávalókból kiindulva összeállíthatja személyre szabott fűszerkeverékét és különleges ízvilágot biztosíthat az ételeknek, italoknak – nem csak adventkor.
GYIK
A mézeskalács tartalmaz fahéjat?
A mézeskalács tartalmaz fahéjat?
A fahéj a mézeskalácsfűszer nélkülözhetetlen összetevője. A keveréktől függően a felhasznált fahéjtípus jelentősen befolyásolja az ízt és a minőséget. Érdemes tudni: a skandináv mézeskalácsfűszer-receptekben lényegesen alacsonyabb a fahéj aránya.
Egészséges-e a mézeskalácsfűszer?
Egészséges-e a mézeskalácsfűszer?
Túlzott mennyiség fogyasztása esetén a fahéjban lévő kumarin befolyásolhatja a máj értékeit. Egy átlagos súlyú felnőttnek nem szabad napi két grammnál több kassziafahéjat fogyasztania. Azoknak az allergiásoknak, akik érzékenyek valamelyik fűszerre, szintén óvatosnak kell lenniük a mézeskalács fogyasztása során.
Hány kalóriát tartalmaz a mézeskalácsfűszer?
Hány kalóriát tartalmaz a mézeskalácsfűszer?
A mézeskalácsfűszer tápanyagtartalma összetételtől függően kb. 340 kcal/100 gramm.