Nem csak finom, de tartós is!
Megérkezett az ősz, ami nem csak az állatvilág számára, de nekünk is a betakarítási időszakot jelenti. Nem árt, ha jól felkészülünk az előre nem látható helyzetekre, nem mellesleg az étkezések is könnyebben tervezhetők, ha tudjuk, hogy mi van a spájzban. A jól megtervezett éléskamra nem csak időt, de pénzt is megtakarít nekünk!

dm Kft.
Olvasási idő 3 perc
•
2023. 02. 09.

Előre tervezés
Az éléstár feltöltését nem lehet előzetes tervezés nélkül elkezdeni, de vajon mely élelmiszerekből érdemes egy kisebb mennyiséget tárolnunk? Ilyenek például a liszt, olaj, gyümölcs- zöldség- és halkonzerv, száraz tészta, rizs, valamint a hüvelyesek. Mindemellett érdemes növényi tejitalokat is raktároznunk, ugyanis ezek lejárati ideje jóval hosszabb, mint az állati eredetű társaiké.
Borsó, bab, lencse
A szárított hüvelyesek gazdagok rostban, fehérjékben és ásványi anyagokban is. Hűvös, száraz helyen tárolva általában egy évig is eltarthatók. Az elkészítést tekintve könnyebb dolgunk van, ha a konzerv verziót használjunk.
Konzervek, egytálételek
Nem csupán energiát, de időt is spórolunk azzal, ha néha készételeket fogyasztunk. Itt természetesen nem a gyorsfagyasztott élelmiszerekre gondolunk, hanem azokra a konzervekre, amelyek tartalmát fogyasztás előtt csak melegíteni szükséges.
Gabonák
A különféle gabonaszármazékok, mint például a tészta, a rizs és hasonlók elegendő szénhidrátot biztosítanak a szervezetnek, és alacsony víztartalmuk miatt ’átlagon felüli eltarthatósággal’ rendelkeznek. Ide sorolhatjuk például a különféle kekszeket.
Vegán alternatíva
Aki szeret házi süteményeket készíteni és kellő kísérletezőkedvvel rendelkezik, annak mindenképp javasoljuk, hogy tartson a kamrában almaszószt, illetve chiamagot. Ezek az összetevők ugyanis könnyedén helyettesítik az olyan friss alapanyagot, mint például a tojást.
Szavatossági idő
Az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében javasolt betartanunk a csomagoláson szereplő tárolási útmutatókat. Fontos, hogy a különféle alapanyagokat zárt edényekben, hűvös, száraz helyen tartsuk. Ha például a lisztet vesszük górcső alá, akkor nem árt tudni, hogy a 405-ös és 550-es búzaliszt akár 18 hónapig is tárolható, míg a teljes kiőrlésű lisztet csupán 6-9 hónapig tudjuk felhasználni.
Tipp: mivel a liszt könnyedén felszívja az idegen illatokat és szagokat, így nem szabad erős, aromás fűszerekkel együtt tárolni.
A lista vége
Mit tartsunk szem előtt vásárlásnál?
Bevásárlás esetén mindig tartsuk szem előtt a fenntarthatóságot. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az alapos felkészülés és tervezés nem egyenlő felhalmozással. Az általános javaslat szerint minden háztartásnak hozzávetőleg 10-15 napig elegendő készlettel érdemes rendelkeznie.