
Bio karácsonyi fűszerek
Az ánizstól a vaníliáig: karácsonyi fűszerek, amelyek végigkísérnek bennünket az évnek e meghitt időszakán.
Egyik évszakban sem annyira meghatározóak a fűszerek, mint télen. A fahéjas csillagoktól kezdve a puncson át egészen a szerecsendióval ízesített lilakáposztáig - a tipikus karácsonyi fűszerek elkísérnek bennünket a hideg időn és a meghitt hangulaton át.
Ánizs
Ez az édesen fanyar ízű fűszer egy lágy szárú növény, a Pimpinella anisum magjaiból származik. A Közel-keletről terjedt el és ma már az egész földközi-tengeri térségben termesztik. Az ánizs az anetol nevű illóolajnak köszönheti érzékien fűszeres ízét, amit a csillagánizsban és az édesköményben is megtalálhatunk. Kekszeknek és tojásos ételeknek, esetleg ostyáknak jellegzetes karácsonyi ízt kölcsönöz.
Csillagánizs
Egy ázsiai magnóliafa termése, amely jóval fűszeresebb ízű, mint a vele mindössze névrokonságban álló ánizs, és még dekoratív csillagformája is van. Az egyes szirmok rejtik a magokat, amelyek a burokkal együtt kerülnek felhasználásra, hiszen az tartalmazza az ízanyagok nagy részét. A csillagánizs télies ízt kölcsönöz a teának, a forralt bornak vagy a puncsnak. Egyetlen csillag a sült hús töltelékében máris meghitt hangulatot áraszt.
Szegfűszeg
Az eugenol a kulcsszó, ha le szeretnénk írni ennek a karácsony-specialistának az aromáját. Ez az aromahordozó adja ugyanis a szegfűszeg illóolajának nagy részét, és ezzel ő felel a tüzesen csípős ízért és illatért. A szegfűszeg – aminek egyébként nincs köze a díszszegfűhöz – Indonéziában és Madagaszkáron honos. Nagyrészt itt is termesztik a piros virágú trópusi fákat – ahogy kinyílnak a bimbók, le is szedik és egészben megszárítják őket. A forralt bor és sütemények mellett lila káposztához is kiváló ez a fanyar fűszer.

Fahéj
A dióbarna tekercseket az Ázsiában honos fahéjfa belső kérgéből fejtik le és szárítják. Különösen nemes a Sri Lanka (korábban Ceylon) szigetéről származó, enyhe ízű ceyloni fahéj. A faszerű fahéj aromát egy illóolaj adja, amely főleg fahéjaldehidből és a szegfűszeg fő illatanyagából, eugenolból tevődik össze. A fahéj kihagyhatatlan a karácsonyi illatvilágból, és nem hiányozhat szinte egyetlen karácsonyi süteményből sem, főleg a fahéjas csillagokból. Már egyetlen csipetnyi is elég ahhoz, hogy elvarázsoljuk a kekszeket, kávét vagy a télies almás süteményt.
Vanília
A maga virágosan telt ízével mára már meghódította a főzés és sütés teljes világát, ám a karácsonyi sütés számít a fő versenyszámának. A barnásfekete rudak esetében egy mexikói orchideafaj termésének hüvelyéről van szó. Mivel termesztése nagyon sok energiaráfordítást igényel, és sok kézimunka kell hozzá, ezért a vanília is a legértékesebb fűszerek közé tartozik. A kézzel történő beporzás és a röviddel a beérés előtt történő szüretelés között hónapok telnek el. Az ezt követő fermentálás során nyerik el a rudak csábító tulajdonságaikat. A legfontosabb aromahordozó a vanillin, de csak a több mint 400 további komponenssel együtt adja ki a tipikusan kerek ízt. Így nyerheti ki a fűszert a rúdból: hosszában vágja ketté egy éles késsel és a kés hegyével kaparja ki óvatosan a belét.
Gyömbér
Egy trópusi cserje szárított gyökere, amelynek pontos eredete nem ismert. Enyhe illata van, de aztán meglep tüzesen csípős ízével. Keverjen némi őrölt gyömbért a mézes kalácsba, borskalácsba vagy a teába, és máris télies élményben lesz része.
Koriander
A koriandert a fűszerkertből is ismerjük, a süteményekhez viszont ennek a mediterrán lágyszárúnak a sárgásbarna, szárított termését használjuk. A koriandermagot egészben vagy őrölve használjuk, hiszen enyhén édeskés, mégis fűszeresen gyantás ízével sok karácsonyi recepthez illik. Például: őröljük meg török mogyoróval együtt és keverjük forró csokoládéba. Vagy tegyünk belőle a mázba és dobjuk fel vele az aprósüteményt.
Jamaikai szegfűbors
Különösen extravagáns tagja a karácsonyi fűszerdelegációnak. A szárított bogyó egy Közép-Amerikában növő, örökzöld mirtuszfa termése. A jamaikai szegfűbors íze a bors, a szegfűszeg és a szerecsendió keverékére emlékeztet. Borsos melegség, édeskés és csípős íz – tökéletesen illik a mézeskalácshoz.
Kardamom
Igazi indiai fűszer. A vörösesbarna magok a gyömbérfélék családjába tartozó növényről származnak. A hároméves, sok munkával járó termesztési idő miatt, ami a vetéstől a betakarításig tart, ez az édeskésen csípős fűszer az egyik legdrágább a világon. A mézeskalácsok klasszikus hozzávalója citromos ízével és borsos kicsengésével csábít, amit a cineol, az eukaliptuszolaj egyik fő alkotóeleme idéz elő. Egy csipetnyivel minden fekete teának egzotikus ízt kölcsönözhetünk.
Bio fűszerek
Az ökológiai termesztésből származó fűszereket nem kezelik vegyi növényvédő szerekkel és géntechnológiát sem alkalmaznak. A tartósítás során kímélő eljárásokat alkalmaznak, például vízgőzzel hevítik fel, és ezzel csírátlanítják a fűszereket. A gondos szárítás és tárolás szintén fontos eljárás. A hagyományos úton előállított fűszerek esetében alkalmazható sugárzás a bio fűszerek esetében tilos.