FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Gyümölcslékúra vitaminbombával: Miért olyan népszerű a méregtelenítés levekkel? 

dm-drogeriemarkt

dm Kft.

Olvasási idő 5 perc

2023. 03. 10.

Mi is pontosan a léböjtkúra és hogyan képzeljük el? Ismerjen meg néhány ízletes receptet, valamint tudja meg, mire kell ügyelnie léböjtkúrája során.

Salaktalanítás léböjtkúrával

Viszlát, szilárd étel! Helló, lé!

Folyamatosan lehet hallani a léböjtkúrákról vagy az úgynevezett méregtelenítő levekről. De mik is ezek pontosan? A léböjtkúra során egy bizonyos ideig teljes mértékben tartózkodni kell a szilárd tápláléktól és kizárólag 5–7 adag frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglevet szabad fogyasztani, lehetőleg nyers formában. Ennek az az értelme, hogy ily módon biztosítunk a szervezet számára vitaminokat és létfontosságú anyagokat, ugyanakkor arra serkentjük, hogy megszabaduljon a felhalmozódott káros anyagoktól. Egy léböjtkúra 3–7 napig tarthat, amely során minden étkezést 250–500 ml gyümölcs- vagy zöldséglével helyettesítünk. A profik akár 14–21 napig is böjtölnek. A léböjtkúra során ezenkívül kizárólag víz, cukrozatlan teák vagy zöldségleves kerülhet a szervezetbe. A böjtnek ez a formája kihívást jelent, amely gondos előkészítést igényel. 

Felkészülés a léböjtkúrára 

Mielőtt hozzákezdene a léböjtkúrához, fokozatosan fel kell készítenie rá a szervezetét. Már egy héttel előtte kerülje az alkoholt, a nikotint, a cukrot és a kávét, és csak könnyű ételeket fogyasszon, pl. zöldségleveseket. Keressen ízletes gyümölcs- vagy zöldséglérecepteket, s kutasson, hogy mely gyümölcs- vagy zöldségfélék kombinálhatók megfelelően egymással, hogy a szervezet elegendő tápanyaghoz jusson – hiszen néhány napra le kell majd mondania az igazi étkezésekről! Aki nem ügyel a megfelelő tápanyagegyensúlyra, az nem kívánt mellékhatásokkal szembesülhet, mint pl. a fejfájás vagy a lehangoltság. A léböjtkúrák fehérje- és zsírhiányt is okozhatnak, ezért különösen fontos, hogy olyan zöldségféléket is beépítsünk, amelyek tartalmazzák ezeket a tápanyagokat. A szervezet kíméletes méregtelenítéséhez ajánlatos a leveken kívül elegendő mennyiségű folyadékot (napi 2 litert) fogyasztani. Apropó: Ha nem szeretne leveket és smoothie-kat készíteni, az üzletekben megvásárolhatja a kész leveket. A dmBio kínálatában ehhez ízletes teákat és zöldségleveket talál. 

A léböjtkúra hatása 

Hogy is működik valójában a méregtelenítőkúra? A levekben található vitaminok és antioxidánsok könnyebben felszívódnak és kerülnek feldolgozásra a gyomorban. Így serkenthető a sejtregeneráció és a zsíranyagcsere. Egy léböjtkúra tehát előnyösen hat az egészségre és a jó általános közérzetre, feltéve, ha a kúra során kerüli a gyorsételeket vagy a cukros-zsíros ételeket és italokat. A gyümölcs- és zöldséglevekkel végzett méregtelenítés súlycsökkenést eredményezhet, valamint a bélflóra javulását, a máj méregtelenítését, illetve a vércukorszint és a koleszterinszint csökkenését okozhatja. A szebb bőr és a teljesítőképesség növekedése is a léböjtkúra hatásának következménye lehet. Mindazonáltal ezek egyike sem bizonyított tudományosan, és minden esetben attól függ, hogyan reagál a saját szervezetünk a méregtelenítőkúrára.

Méregtelenítő levek: saját recept alapján készítsük el vagy készen vásároljuk?

DIY vagy vásárlás – ez egy olyan döntés, amelyet mindenkinek magának kell meghoznia. A készen vásárolt méregtelenítő levek előnye, hogy nem kell a darabolással és a pürésítéssel vesződni, bajmolódni. Ezenkívül a kész méregtelenítő levek összetevői már kiegyensúlyozottan vannak összeválogatva, hogy a megfelelő tápanyagellátás garantált legyen. Amennyiben maga készíti el frissen a leveket, a legjobb, ha biogyümölcsöket és biozöldségeket használ. A saját készítésű méregtelenítő levekhez számtalan receptet talál az interneten. Egy adag ebben az esetben kb. 500 ml mennyiségre vonatkozik.

Mire kell figyelni a léböjtkúra során? 

Aki egy kis változatosságra törekszik, nemcsak hosszabb ideig lesz motivált, hanem nagyobb tápanyagválasztékkal is rendelkezik. Fontos, hogy a gyümölcscukor-bevitel minimalizálása érdekében több zöldséget használjunk, mint gyümölcsöt. Tájékozódjon az egyes zöldségfélék tápanyagairól is, hogy megfelelő mennyiségű zsírokat és fehérjéket vigyen be a szervezetébe. Jó fehérjeforrás pl. a kelkáposzta, a spenót, a bab, a mángold, a zsázsa és a báránysaláta. A szójacsíra, a kelkáposzta, az avokádó és bizonyos gyümölcsök ezenkívül zsírt is biztosítanak. Az articsóka, a gombák vagy az édeskömény magnéziumban, vasban és káliumban gazdagok.

Kedvenceink a méregtelenítő levek közül: 

  • Céklalé: A cékla (B-vitaminban, folsavban, káliumban és vasban gazdag) kombinálható almával, szederrel és gyömbérrel.
  • Zöld lé: A fő alkotóelem a zeller (magnéziumot, kalciumot, vasat és aminosavakat biztosít) és almával, kelkáposztával, petrezselyemmel, lime-mal, citrommal, valamint gyömbérrel lehet keverni. 
  • Sárgarépalé: A sárgarépa sok A-, B- és K-vitamint tartalmaz. Almával, ananásszal és gyömbérrel kombinálva – egyszerűen ínycsiklandó!
  • Narancslé: Zeller, édesburgonya, narancs, körte, alma – rengeteg C-vitamint, és az édesburgonyának köszönhetően fehérjét, kalciumot és B-vitamint is tartalmaz.
  • Zöld ginger ale: Salátauborka és zeller almával, spenóttal, lime-mal és gyömbérrel kombinálva. Az uborkának köszönhetően nyugtatóan hat a gyomorra, kalóriaszegény, valamint megfelelő mennyiségű tápanyaggal és vitaminnal van ellátva, amely pozitívan hat a szervezetre.

Számtalan ízletes zöldség- és gyümölcskombináció létezik. Viszont minden esetben lényeges, hogy amennyiben kizárólag leveket fogyaszt, odafigyeljen a megfelelő mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra. Csak így működhet megfelelően a szervezet – egy méregtelenítőkúra során is.
 

Ha tovább olvasnál a témában, ajánljuk olvasd el ezt a cikket is:

Hasznos tudnivalók a böjtről – A tisztító folyamat előnyei