Üvegek sterilizálása a hosszan eltartható lekvárhoz, kompóthoz
Akik házilag készítenek lekvárt, kompótot és társaikat, azok számára fontos, hogy a gyümölcs és a zöldség minél tovább eltartson. Éppen ezért az üvegeket, amelyekbe édes és sós finomságokat szeretne tölteni, előzőleg feltétlenül érdemes sterilizálni, hogy a kórokozók és a baktériumok semmiképp se károsítsák az ízletes tartalmat. Létezik néhány egyszerű módszer a befőttesüvegek megbízható sterilizálásához.

dm Kft.
Olvasási idő 5 perc
•
2024. 03. 21.

A négy leghatékonyabb módszer az üvegek sterilizálására
Ki ne szeretné a házi készítésű kompótot, édes dzsemet vagy a gyümölcsös lekvárt! Ahhoz, hogy a befőzött finomságok minél tovább elálljanak és ne penészedjenek meg, feltétlenül ügyelni kell arra, hogy az üvegek kórokozóktól mentesek, azaz sterilek legyenek, mielőtt lekvárt stb. töltenénk beléjük. És teljesen mindegy, hogy új üvegekről vagy újrahasznosított lekváros vagy savanyúságos üvegekről van-e szó. Felkutattuk a négy legjobb módszert az üvegek sterilizálására:
1. Üvegek sterilizálása forró vízzel
Minden típusú befőttesüveg gyorsan és egyszerűen sterilizálható forrásban lévő vízzel. Így járjon el:
- Forraljon fel vizet egy edényben.
- Tegye bele az üveget és a fedelet külön, hogy minden teljesen el legyen lepve. Hagyja tíz percig a forró vízben.
- Öntse ki a vizet az edényből. A sterilizált üvegeket vegye ki egy tiszta konyharuhával, és hagyja rövid ideig lecsepegni fejjel lefelé egy a munkalapra kiterített konyharuhán.
- Öntse a befőttet a még forró üvegekbe, majd zárja le az üveget a még nedves fedéllel. Így a tartalma még egyszer sterilizálva lesz és a vízgőz segít az üveget tökéletesen lezárni.
2. A befőttesüveg sterilizálása sütőben
Tippünk: A különösen nagy vagy magas üvegek jól sterilizálhatók a sütőben, hiszen itt rengeteg hely áll rendelkezésre! Így járjon el:
- Melegítse elő a sütőt 120–130 fokra.
- Forraljon vizet a vízforralóban. Öblítse ki az üvegeket forró vízzel, és alaposan szárítsa meg – például a mosogatóban.
- Ezután tegye az üvegeket a sterilizáláshoz kb. 15 percre az előmelegített sütőbe.
- Figyelem: A fedelek nem kerülhetnek a sütőbe! Ehelyett egy forró vízzel teli edényben kell sterilizálni őket.
- A sterilizált üvegeket vegye ki egy tiszta konyharuhával, edényfogóval vagy más eszközzel a sütőből.
- A befőzött ételt öntse a forró üvegekbe, majd gondosan zárja le egy fedéllel.
3. Üvegek sterilizálása mikrohullámú sütőben
Igen, az üvegeket mikrohullámú sütőben is sterilizálhatjuk – ráadásul gond nélkül! Különösen a kisebb üvegek sterilizálására tökéletesen alkalmas a mikrosütő. Íme az útmutató lépésről lépésre a mikrós módszerhez:
- Töltse meg vízzel az üveget, amelyet sterilizálni szeretne, és tegye a mikrohullámú sütőbe.
- Állítsa be a mikrosütőt 600 wattra, indítsa el, és forralja fel a vizet. Amint felforrt a víz, állítsa be a mikrosütőt további 60 másodpercre.
- Hagyja lehűlni az üveget. Figyelem, rendkívül forró lesz a mikrosütőben! Edényfogóval, sütőkesztyűvel vagy egy konyharuhával vegye ki.
- Töltse a lekvárt, a kompótot vagy a dzsemet a még meleg, sterilizált üvegbe, és gondosan zárja le egy fedéllel.
Figyelem: A fémfedelet semmi esetre se tegye a mikrohullámú sütőbe! Ezeket külön kell sterilizálni egy forró vízzel teli edényben (lásd fent).
4. A befőttesüvegek sterilizálása mosogatógépben
A befőttesüvegek mosogatógépben történő sterilizálása abban az esetben jó ötlet, amennyiben egyszerre több üveget szeretne sterilizálni, mivel ez a módszer viszonylag magas energia- és vízfogyasztással jár, ami nem érné meg néhány üveg esetén. Ezzel a módszerrel az üvegeknek egy önálló mosogatási cikluson kell végigmenniük a legforróbb fokozaton. Ezenkívül ne legyen semmilyen más edény a mosogatógépben, amelynek higiénikusan tisztának kell lennie, hogy később ne telepedhessenek meg a kórokozók a befőttesüvegekben. Tipp: tisztítsa meg a mosogatógépet előzőleg egy fertőtlenítő tisztítószerrel. Amennyiben mindezek a követelmények teljesülnek, a mosogatógépes módszer alkalmas az üvegek sterilizálására!
- Pakolja be az üvegeket és a fedeleket a mosogatógépbe.
- Válassza ki a mosogatógép legforróbb programját és futtassa le mosogatótabletta vagy egyéb tisztítószer használata nélkül.
- Közvetlenül a program vége után távolítsa el a sterilizált üvegeket – szükség esetén konyharuhával.
- Töltse meg az üvegeket befőzött étellel és azonnal zárja le a fedéllel.
Tippek és trükkök az üvegek sterilizálásához és a befőzéshez
Ahhoz, hogy a befőttesüvegek sterilizálása valóban sikeres legyen és a lekvárok, valamint egyéb befőzött élelmiszerek lehetőleg sokáig elálljanak, összegyűjtöttünk néhány profi tippet és trükköt az otthoni befőzéshez:
- Minden üveg forrón szereti: Mindegy, hogy melyik sterilizálási módszert választja, a forróságnak központi szerepe van. Ügyeljen tehát arra, hogy az üvegeket sterilizálás után ne fogja meg puszta kézzel, hanem használjon egy konyharuhát, edényfogót, sütőkesztyűt vagy hasonlót.
- Csak kívülről: Általános szabály, hogy a már sterilizált üvegeket és fedeleket kizárólag kívülről szabad megfogni. Különben új kórokozók juthatnak az üveg belsejébe és megromolhat a tartalma.
- A tisztaság mindenekfelett: Mint minden konyhában végzett munka során, a lekvárok és egyéb élelmiszerek befőzésénél is ügyeljen a tisztaságra és a higiéniára. Különösen a befőzésnél érvényes: csak frissen mosott konyharuhákat vagy törlőkendőket használjon, különben kórokozók kerülhetnek az üvegbe.
- Tegye rá a fedelet és állítsa fejjel lefelé: Töltse meg az üvegeket közvetlenül a sterilizálás után a befőzött étellel. Ezután azonnal csavarja rá a még nedves fedelet és fordítsa fejjel lefelé néhány percre: Így vákuum keletkezik az edényben – és az üvegben lévő finomságok még tovább elállnak!
GYIK
Hogyan lehet sterilizálni az üvegeket?
Hogyan lehet sterilizálni az üvegeket?
Különféle módszerek léteznek az üvegek sterilizálására: forró vízzel, a sütőben, mikrohullámú sütőben vagy a mosogatógépben. Ezekben a módszerekben egy a közös: a hő gondoskodik arról, hogy az üvegek sterilek legyenek.
Hogyan sterilizáljam az üvegeket a sütőben?
Hogyan sterilizáljam az üvegeket a sütőben?
Melegítse elő a sütőt 120–130 fokra, közben öblítse ki az üvegeket forró vízzel, majd törölje szárazra egy tiszta ruhával. Tegye az üvegeket 15 percre a sütőbe, a fedőket pedig külön sterilizálja forró vízben.
Mennyi ideig tart a befőttesüvegek vízfürdőben történő sterilizálása?
Mennyi ideig tart a befőttesüvegek vízfürdőben történő sterilizálása?
A befőttesüvegek és a fedők sterilizálása forró vízfürdőben kb. 10 percig tart – így kórokozómentesek lesznek, és máris megtölthetők lekvárral, kompóttal stb.
Az üvegeket sterilizálhatjuk mosogatógépben?
Az üvegeket sterilizálhatjuk mosogatógépben?
Igen, a befőttesüvegek sterilizálása mosogatógépben is kivitelezhető. Kizárólag a befőttesüvegeket és a fedeleket – más piszkos edényt ne – pakolja a tiszta mosogatógépbe és futtassa le a legforróbb mosogatási programot mosogatószer nélkül.
Ajánlott termékek
A lista vége