Enni tanul a baba: Terítéken a püré!
Amikor a babák enni tanulnak: elengedhetetlen az egészséges hozzáállás közvetítése az élelmiszerekhez a baba számára változatos ételeken keresztül.

dm Kft.
Olvasási idő 4 perc
•
2024. 06. 12.

A gyermek étkezési magatartása egyrészt egyéni ízlésétől, másrészt anya és apa szokásaitól függ. A várandósság és a második életév közötti időszakban a szülők jelentős mértékben befolyásolják az ízlés kialakulását. A kiegyensúlyozott étrend tehát már a hozzátáplálás időtartama alatt rendkívül lényeges. Aki pedig emellett kényszer nélkül ismerkedik meg a szilárd ételekkel, a kezdetektől fogva egy egészséges hozzáállást kap útravalóul.
Mikor érdemes megkezdeni a hozzátáplálást?
Az élet első hónapjaiban az anyatej a legideálisabb táplálék a csecsemők számára. Könnyen emészthető és nem terheli meg az emésztőrendszert, illetve a veséket. Az anyatej ezenkívül fontos ellenanyagokat tartalmaz. Megoszlanak a vélemények arról, hogy mikortól kell megkezdeni a hozzátáplálást. Bébiételrecepteket itt talál.
Négy és hat hónapos kor között az emésztés és az anyagcsere már fejlett annyira, hogy érdemes kiegészíteni az étrendet pürékkel, mivel a tej önmagában már nem tudja fedezni a baba tápanyag- és energiaszükségletét. Az Osztrák Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség a hozzátáplálás megkezdését a 17. és a 26. hét között javasolja.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óvatosabb: az első 6 hónapban a kizárólagos szoptatást javasolja – ezzel az állásponttal azonban nem minden szoptatási tanácsadó ért egyet. A szakértők úgy vélik, hogy az anyatej a hozzátáplálás megkezdése után is fontos tápanyagforrás marad.
Mi az, ami megengedett a hozzátáplálás során?
Akár üvegből, akár házilag elkészítve – a választék széles: a zöldségektől és a hústól kezdve a gabonáig és a gyümölcsig, a lehetőségek tárháza végtelen. Az egyetlen szabály: a frissen elkészített ételeket alaposan meg kell főzni vagy párolni és etetés előtt gondosan turmixolni. Kezdetben simára, majd darabosabbra.
A 10. és a 12. hónap között áttérhetünk az apróra vágott falatokra (többet olvashat erről a Viszlát, püré: a baba már velünk eszik című cikkünkben). A cukor, a méz vagy a mesterséges színezékek, valamint a só tabunak számítanak az ételkészítés során. Az egész vagy apróra vágott diófélék is veszélyeket rejtenek, mivel belélegezve a tüdőbe kerülhetnek.
Hogyan tanulnak meg enni a babák?
Az első pépet párolva, melegen és turmixolva kell adni a babának. Kezdetben elegendő két-három teáskanálnyi mennyiség. Ilyenkor különösen fontos a megfelelő példamutatás, mivel a gyerekek utánzás révén tanulnak. Lépésről lépésre növelje az adagokat a következő hetekben. Érdemes az új élelmiszereket kezdetben fokozatosan kipróbálni, és nem összekeverni más összetevőkkel, hogy az ízlelőbimbók idővel hozzászokjanak.
A legfontosabb szabály: Semmi esetre se kényszerítse gyermekét az evésre, hanem inkább próbálkozzon többször. A babának az első születésnapjáig apránként meg kell tanulnia kanállal, és a család ritmusában étkezni.
Egyébként könnyedén felismerheti, hogy babája készen áll-e a hozzátáplálás megkezdésére. Mégpedig akkor, ha a szokásosnál gyakrabban éhezik meg, határozottan a szájába vesz dolgokat, a bébiételt már nem köpi ki, megjelennek az első fogai, és érdeklődik mások étele iránt.
Melyik napszakban érdemes a hozzátáplálással próbálkozni?
Kezdetben teljesen mindegy, hogy babája reggelire, ebédre vagy vacsorára kap-e bébiételt. Sokkal fontosabb, hogy felismerje gyermeke természetes éhség-vagy jóllakottságérzetét. Akkor adjon neki bébiételt, amikor van rá idő és nyugodtak a körülmények. A dolgok stresszmentes megközelítése az elválasztásra is vonatkozik: addig folytassa a szoptatást, ameddig Önnek és gyermekének jólesik.