

dm Kft.
Olvasási idő 4 perc
•
2025. 04. 16.
Milyen gabonafélék megengedettek a babák számára?
A gabona - különösen a teljes kiőrlésű gabona – rosttartalma miatt jó az emésztésnek, ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag, a B-vitaminnak köszönhetően jól hat az idegekre és az agyműködésre. Tökéletes a csecsemőkori fejlődéshez.
Gabonafélék ízlés szerint
Sárgarépa, paszternák, tök, burgonya és egy kis hús: ez a leggyakoribb belépő a hozzátáplálás rögös útján. A csecsemő korától függően a hatodik-nyolc hónaptól napról-napra bővíthető a hozzátápláláshoz szükséges alapanyagok tárháza.
A hozzátáplálás megkezdésekor a szakértők azt javasolják, hogy adjunk egy kis gabonafélét is a megkóstolandó falatokhoz. Először nagyon kis mennyiségben, hogy felismerhető legyen a lehetséges glutén intolerancia.
A következő gabonapelyhek jól alkalmazhatók a csecsemőkásákban, hogy melyik fajta, az már persze ízlés kérdése.
Köles
A gluténmentes köles ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag. Nagyon sok magnéziumot, kalciumot, vasat és szilícium-dioxidot tartalmaz - ezek mindegyike nélkülözhetetlen a csontokhoz és a kötőszövetekhez.
Recept: almás köleskása
- 100 gramm házi almá szósz vagy kész almás bébiétel (cukor nélkül)
- 20 gramm kölespehely
- 100 ml víz
- étolaj
A kölespelyheket forraljuk fel vízzel, majd hagyjuk további 2 percig duzzadni. Attól függően, hogy a csecsemő milyen apró szemcsékben szereti a kását, pürésítse tovább ízlés szerint a pelyheket. Ezután keverje össze almaszószal és étolajjal.
Rizs
A rizs sok keményítőt tartalmaz, de kevés zsírt és fehérjét, valamint gluténmentes. A teljes kiőrlésű rizs táplálóbb változat. Nagyon sok B-vitamint, valamint kiváló minőségű szénhidrátot tartalmaz, ezért sok energiát biztosít.
Recept: tökös rizskása
- 100 gramm Hokkaido tök vagy tökös bébiétel
- 50 gramm burgonya
- 50 ml víz
- 10 gramm rizspehely
- 30 ml almalé hozzáadott cukor nélkül
- étolaj
Vágjuk apróra a burgonyát és a tököt, majd finomra főzze meg vízben. Ezután adjunk hozzá rizspehelyeket, és rövid ideig forraljuk újra. Adjuk hozzá az almalét, az olajat és a pürét.
Zab
A zab könnyen emészthető, ezért gyakran az első választás a babák zabkásájának számára. Ezenkívül a gabona sok vasat tartalmaz, amely serkenti a vérképződést.
Recept: Tejes zabkása
- 200 ml teljes tej
- 20 gramm zabliszt
- 100 gramm gyümölcspüré
- étolaj
Forraljuk fel a zablisztet tejjel, és engedjük kissé megduzzadni. Ezután adjuk hozzá a gyümölcspürét, és hagyjuk lehűlni a megfelelő hőmérsékletre.
Tönköly
A tönkölypehely enyhén diós ízű, ezért a csecsemők nagyon szeretik. A tönköly több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a búza.
Recept: tönköly-avokádó kása
- 20 gramm tönkölypehely
- 100 ml víz
- egy érett avokádó
- étolaj
- egy kis almalé hozzáadott cukor nélkül
Forraljuk fel a tönkölypehelyt vízben, és hagyjuk, hogy kissé megduzzadjanak. Az avokádót törjük apróra egy villával, és adjuk hozzá a pehelyhez az olajjal együtt. Öntsünk be elegendő mennyiségű almalét, amíg a kívánt állagot eléri.
Búza
A kásához hozzáadható búzadara, búzakorpa vagy durumbúza formájában. A búza íze meglehetősen semleges. Kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint például tönköly, a köles vagy a zab.
Recepti tipp: Tésztás hús kása
- 100 gramm sárgarépa
- 30 gramm sovány marhahús
- 50 gramm főtt tészta
- étolaj
- víz
Enyhén süssük meg a darált húst egy kevés olajon, majd öntsünk bele egy kevés vizet, és adjuk hozzá a hámozott és kockára vágott sárgarépát. Hagyjuk együtt finomra főzni. Adjuk hozzá a főtt tésztát, és hagyjuk egy kicsit párolódni. Ezután pürésítsük és hagyjuk, hogy a kása lehűljön. Öntsük fel vízzel, amíg el nem éri a megfelelő állagot.