

dm Kft.
Olvasási idő 3 perc
•
2023. 02. 02.
Karácsonyi menü kisbabás családoknak
A közös ebédek, vacsorák a legtöbb családban az ünnep csúcspontjai közé tartoznak. Összeszedtünk néhány tippet, hogy mire érdemes figyelni, ha a babát is be akarjuk vonni az ünnepi étkezésekbe, és egy olyan édességet ajánlunk nektek, amelyből egyéves kortól már a kicsik is ehetnek.
Válasszunk az egész család ízlésének megfelelő, gyorsan elkészíthető ételeket!
A kisbabás szülőknek valószínűleg se idejük, se energiájuk arra, hogy fél napokat töltsenek a karácsonyi ételek előkészítésével. Érdemes tehát egyszerű, gyorsan elkészíthető menüsorban gondolkodni, és olyan fogásokkal készülni, amelyek a felnőttek és a gyerekek igényeihez, ízléséhez egyaránt illeszthetőek.
Tájékozódjunk a tiltólistás alapanyagokról!
A menü megtervezését kezdjük azzal, hogy a hozzátáplálási táblázatban megnézzük, melyek azok az élelmiszerek, amelyek tiltólistásak a kicsi életkora folytán. Egyéves kor előtt ellenjavallt többek között a tojásfehérje, a méz, a dió, a mandula, a mák, valamint nagyobb mennyiségben a tehéntej is. 12 hónapos kor előtt nem tanácsos továbbá cukros ételeket adni a babának. Mindenképpen gondoljuk át az ételek fűszerezését! A legtöbb zöldfűszer már egyéves kor előtt is bevethető. 12 hónapos korig nem javasolt a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, a borssal pedig egészen három éves korig érdemes várni.
Alakítsuk bababaráttá a fogásokat!
Mindezek ellenére nem feltétlenül szükséges külön főzni a babának. Egy kis ügyességgel számos recept bababaráttá alakítható. Könnyű dolgunk lesz, ha valamilyen szárnyashúst választunk, ugyanis csirkét, pulykát – ha a fűszerezés és az elkészítés módjára ügyelünk – már 7 hónapos korától ehet a kicsi. Jó választás lehet köretnek az édesburgonya- vagy sütőtökpüré. Enyhén sós vízben pároljuk meg a kockákra vágott zöldséget, majd botmixerrel pürésítsük. Rakjuk félre a kisbaba porcióját, a felnőttek adagját pedig vaj, tejszín vagy krémsajt, illetve különböző fűszerek (só, bors, kakukkfű, chili) hozzáadásával tehetjük még kiadósabbá és izgalmasabbá.
Gyors, egyszerű, finom desszert az egész családnak: kókuszgolyó (1 éves kortól)
A kókuszgolyó igazi főnyeremény a kisbabás családoknak, ugyanis könnyen és gyorsan, sütés nélkül elkészíthető, valamint nem csak a gyerekek szeretik, de általában a felnőtteknél is nagy sikert arat. A finomság összeállításába a legkisebbeket is be lehet vonni, akik rendszerint nagyon élvezik a massza összegyúrását, a nagyobbak pedig a golyók formázásában és kókuszreszelékbe való hempergetésében tudnak segédkezni. Az alábbiakban a klasszikus recept legegyszerűbb változatát mutatjuk be, mindössze annyi változtatással, hogy – gondolva a kicsikre – kihagytuk belőle a rumaromát. Ha van rá időnk és energiánk, egy-egy szem meggyet is rejthetünk a golyók közepébe, de anélkül is nagyon finom lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
50 dkg kekszmorzsa
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
2 dl tej
20 dkg kókuszreszelék
magozott meggy (elhagyható)
Elkészítés:
1. A hozzávalókat – a kókuszreszelék kivételével – alaposan összedolgozzuk.
2. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk a masszából, és meghempergetjük a kókuszreszelékben.
3. Fogyasztás előtt legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
Források:
https://babafalva.hu/karacsonyi-babareceptek/
https://www.nestlebaba.hu/karacsonyi-menu-1-2-eves-babakra-szabva
https://divany.hu/szuloseg/2010/12/09/mezeskalacssutes_gyerekekkel/
https://www.almaimotthona.hu/mezeskalacs-a-gyerekekkel-bori.html
https://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/hozzataplalas-tablazat
https://babafalva.hu/egy-eves-kor-alatt-ne-adjunk-cukros-etelt/