Vegán sütemények: Tudnivalók
Vegán sütemények: így süthet állati összetevők nélkül
„Tojás és disznózsír, cukor és só, tej és liszt” – ebből három állati eredetű termék, amely elvileg nélkülözhetetlen összetevője egy süteménynek. De ez egyáltalán nem helytálló: ha ismeri a módját, akkor ízletes süteményeket és csodálatos tortákat készíthet tisztán vegán alapanyagokból is. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan készülnek a vegán sütemények és egyéb pékáruk.
Miért süssünk vegán süteményeket?
Egy-egy szelet sütemény vagy egy krémes torta megédesíti az életet. Bizonyos alkalmak elképzelhetetlenek nélkülük. Viszont a hagyományos receptek gyakran tartalmaznak állati eredetű összetevőket. A pékségben készen vásárolt sütemény vagy sütőkeverék esetében nehéz megállapítani az összetevőket. Ha vegán életmódot szeretne folytatni, a házi készítésű vegán süteményekkel mindig biztos lehet a dolgában.
Milyen további előnyük van a vegán süteményeknek?
Az erkölcsi és fenntarthatósági szempontokon túl is, amelyek az édes, állati összetevőket nem tartalmazó pékáruk mellett szólnak, a vegán süteményeknek további előnyük is van. Recepttől függően a telített zsírsavak és a koleszterin mértéke csökkenthető. Ettől a vegán sütemény ugyan nem lesz egészséges, de tápérték szempontjából vannak előnyei. Akik étel-, például laktózintoleranciától szenvednek, gyakran jobban tolerálják a vegán tortákat és süteményeket.
Vegán sütemények– mire kell odafigyelni?
Ha éppen most ismerkedik a vegán sütés tudományával, akkor először a kifejezetten vegán receptekre fókuszáljon. Merítsen ihletet az alábbiakban felsorolt példákból. A kezdők számára legtöbbször egyszerűbb, ha az első vegán süteményeket recept szerint készítik el, mint ha a hagyományos receptben szereplő összetevőket vegán alternatívákkal helyettesítenék. Ehhez ugyanis szükség van némi tapasztalatra.
Állati eredetű sütési összetevők: vegán alternatívák
Egy kevés gyakorlattal és know-how-val a hagyományos, állati eredetű sütési összetevők helyettesíthetők vegán termékekkel. Ennek során figyelembe kell vennie, hogy a vegán összetevők feldolgozása bizonyos esetekben eltérő technikákat, várakozási időt vagy hőmérsékletet igényel. Az alábbiakban rövid áttekintést adunk arról, mit, mivel helyettesíthet.
Tojás
Valószínűleg a legnagyobb átállást jelenti a sütés során a tojás elhagyása. A nem vegán süteménytésztában a tojás kötőanyagként szolgál és meghatározza a tészta szerkezetét. A helyettesítő kiválasztása során tehát döntő jelentőségű, hogy mi a tojás szerepe a konkrét receptben.
- Banán: Kötőanyagként és térfogatnövelőként használhat tojás helyett túlérett banánt (egy banán két tojásnak felel meg). Figyelem: Banánonként az eredeti receptből 30 gramm cukrot le kell vonni az erőteljes édes íz kompenzálása végett.
- Almaszósz: Kötőanyagként világos tésztákhoz és tortákban egy-egy kanál almaszósz helyettesíthet egy tojást. A pektin és a gyümölcscukor gondoskodik a tészta szilárdságáról és könnyeddé teszi azt.
- Zabpehely: A süteménytésztához keverve, a lehetőleg finom zabpehely a tojás helyett tartást biztosít (három evőkanál/tojás). Ügyeljen arra, hogy a tésztának sütés előtt egy fél órát pihennie kell, hogy a zabpehely ki tudja fejteni a hatását.
- Magok: A len- vagy chiamagok megduzzadnak a vízben. Ennek során kissé nyálkás állagúak lesznek, így kötőanyagként funkcionálnak a vegán süteménytésztában. Adagoljon egy evőkanál magot három evőkanál vízhez tojás helyett.
- Avokádó-paradicsompüré keverék: Ebben az esetben is egy evőkanál egy tojásnak felel meg. Ez az összetevő kiváló azokhoz a vegán süteményekhez, amelyek esetében nemkívánatos az intenzív édes íz.
- Csicseriborsólé (aquafaba): A konzervdobozból származó folyadék vagy a száraz termék elkészítése után megmaradt (lehűtött) főzővíz egy kevés sóval kemény habbá verhető.
Vaj
A vaj helyettesítése egyszerű: a tejtermék helyett használjon margarint. Az üzletekben kaphatók vegán vajhelyettesítők (étolaj és kókuszzsír keveréke), sütéshez azonban a hagyományos növényi margarin ugyanolyan jó. Ha azt szeretné, hogy a tészta különösen laza legyen, használhat vegán túró- vagy joghurtalternatívákat. Ezeket viszont a magas folyadéktartalmuk miatt sűríteni kell némi keményítővel vagy grízzel.
Tej
Vegán sütemények vagy egyéb péksütemények sütésekor tehéntej helyett használjon egyszerűen vegán növényi italt. Különösen alkalmasak a magasabb zsírtartalommal rendelkező tejalternatívák, például a zab- vagy a mandulatej.
Vegán torta: tippek
A tejszínhab és a krémek nélkülözhetetlen elemei a tortáknak. A vegán tortákhoz manapság kaphatók az üzletekben növényi tejszínhab-alternatívák. Míg (ahogy fent említettük) a zab- és a mandulaitalok sikeresen használhatóak a süteménytésztához, addig a szójából, kókuszból vagy kesudióból készült növényi italok jobban megfelelnek a krémes töltelékekhez. A vegán torták készítésekor más összetevőket is könnyedén helyettesíthet növényi alternatívákkal:
- méz: agávészirup vagy szirup helyettesíti az állati eredetű édesítőt.
- zselatin: növényi zselésítőanyagként alkalmas az agar-agar vagy a karragén (mindkettő algából készül).
Tipp: Vegán torta készítésekor ügyeljen azokra a dolgokra, amelyek esetén az állati összetevők könnyen elkerülhetik a figyelmét. Ez vonatkozik például az ételszínezékekre vagy a csokoládébevonóba rejtett tejre.
Ínycsiklandó vegán péksütemények
Az élvezetes vegán süteményekhez nem szükséges tojás, vaj, tej stb. Minden hagyományos állati eredetű sütési összetevőnek léteznek növényi alternatívái. Egy kevés gyakorlással hamar rájön, hogyan varázsoljon olyan vegán tortákat és süteményeket, amelyektől még a nem vegánoknak is eláll a szava. Sok örömet a kipróbáláshoz!
GYIK
Lehet sütni vegán vajjal?
Lehet sütni vegán vajjal?
Igen, lehet használni vegán „vajat” a sütéshez. A hagyományos receptben szereplő vaj ugyanolyan arányban helyettesíthető vegán vajjal.
A vegán sütemények egészségesebbek?
A vegán sütemények egészségesebbek?
A vegán sütemény a nem vegán változathoz hasonlóan zsírt, cukrot és ennek megfelelő mennyiségű kalóriát tartalmaz, ezért a vegán süteményeket is csak mértékkel szabad fogyasztani.
A fondant vegán?
A fondant vegán?
Ha kész fondant-t vásárol vegán sütemények készítéséhez, ellenőrizze az összetevők listáját. Bizonyos ételszínezékeket, mint a kárminvörös (E120), sellakból állítanak elő. Ez az anyag bíbortetvekből származik, így nem vegán. Némelyik fondant ezenkívül zselatint is tartalmazhat.