Olasz finomság
Tiramisu – klasszikus és újragondolt
Csodálatosan édes, krémes és bűnözésre csábít: a tiramisu. Az olasz klasszikus nem hiányozhat egyetlen étterem étlapjáról sem. A kávés desszertet nemcsak vendéglőkben vagy nyaralás alatt fogyasztjuk szívesen, hanem otthon is. A desszert újragondolt változatai is igazán ízletesek.

Akár egy Margherita pizza vagy egy nagy adag tészta után: a tiramisunak mindig marad hely. Az ízletes édesség egyszerűen túl csábító ahhoz, hogy megtagadjuk magunktól. A tiramisut az olaszországi Veneto régióban találták fel, s neve azt jelenti: „húzz fel engem a magasba”. A rétegezett desszert általában babapiskótából, mascarponéból, tojásból, tejszínből, cukorból, rumból és kávéból áll, a tetején kakaós szórattal. A tiramisu minden érzékszervre csábítóan hat. Jéghidegen, vegán változatban vagy elvihető reggeliként: az újragondolt változatok is igazán meggyőzőek.
Inspiráció három tiramisuváltozathoz
Tökéletes meleg időben
Tiramisu-fagylalttorta: A klasszikus desszerttel ellentétben ehhez egy sütőre lesz szükség. A babapiskóta helyett egy klasszikus piskótatésztát készítünk a sütőben. Miután kihűlt az alap, rétegezze felváltva egymásra a kávét és a folyékony csokoládét, a mascarponét, a vaníliakrémet és a tejszínt. Erre megy egy újabb piskótaalap, amelyre ismét rákerülnek a rétegek. Ezután a tiramisu-fagylalttorta legalább három órára kerüljön a fagyasztóba. Tálalás előtt a desszert tetejére szitálhat kakaóport.
Vegán alternatíva
Tojás és krémsajt nélkül is elkészíthető: a vegán tiramisu. Az alap dióból, datolyából, egy eszpresszóból és vaníliás cukorból áll – tegyen be mindent a turmixgépbe, és addig kavarja, amíg ragacsos masszát nem kap. A krémhez aprítson kesudiót, tegyen hozzá rizsszirupot és kókuszolajat, majd keverje össze, és kb. fél órára helyezze a hűtőbe, majd először az alapot, utána pedig a krémet rétegezze széles desszertpoharakba és tegye legalább 6 órára a hűtőbe. Végül szórja meg kakaóporral és tálalja.
Overnight tiramisu
Mit szólna, ha a desszertet este elkészítené, majd másnap reggeliként elfogyasztaná? Ez nagyszerűen megvalósítható zabpehelyalapú változatban. Keverje össze a zabot apróra vágott banánszeletekkel, zabitallal, lenmaggal és kávéval. Az édesítéshez adjon hozzá datolyaszörpöt és töltse zárható üvegbe (pl. lekvárosüvegbe). Ezután oszlasson el a tetején egy zab- vagy natúr joghurtból, skyrből vagy hasonló összetevőből készült krémet. Édesítse vaníliakivonattal vagy vaníliás cukorral.
Alternatíva: a banánt szeletelés helyett össze is törheti és elkeverheti a többi hozzávalóval.
Tipp: Az elviteles reggeli még gazdagabb lesz fehérjében, ha a krémbe fehérjeport kever. Melyik íz harmonizál különösen jól? A vanília!
Buon appetito!