Fahéjas torta
Egy karácsonyi fahéjas torta mascarpone krémmel és datolyakaramellel kiválóan illik a hűvös téli időszakhoz. A puha és szaftos torta a karácsony aromáit árasztja magából. A mandulában gazdag tészta igazán ízletessé teszi a süteményt, a fahéj az egzotikus ízért felel, a datolyakaramell pedig kiváló alternatívája a csokoládémáznak.

Hozzávalók a tésztához:
- 6 db bio tojás (szobahőmérsékletű)
- 200 g dmBio finomítatlan nádcukor
- 200 g dmBio mandula
- 180 g pirított és őrölt földi mandula
- 100 g dmBio 630-as típusú tönkölyliszt
- 100 g puha vaj
- 100 ml dmBio natúr zabital
- 3 teáskanál fahéj (további 2 teáskanál a fahéjas sütemény töltéséhez)
- 2 teáskanál dmBio borkő sütőpor
- 1 csipet só
Hozzávalók a a mascarponekrémhez és a datolyakaramellhez:
Datolyakaramell:
- 150 g dmBio kimagozott datolya
- 150 ml forró víz
- 50 ml dmBio „C”-minősítésű juharszirup
- 30 g dmBio barna mandulakrém 100% mandulából
- 1 csipet só
Mascarponekrém:
- 250 g natúr krémsajt
- 300 g mascarpone
- 250 ml habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- 50 g porcukor
- 1 teáskanál vaníliapor
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Kb. 21 cm átmérőjű tortaformát készítünk elő. A mandulát turmixgépben őröljük. Egy tálban összekeverjük a mandulát, a földi mandulát, a fahéjat, a tönkölylisztet és a sütőport.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét sóval habbá verjük. A vajat és a finomítatlan nádcukrot habosra keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá a tojássárgáját.
- Habverő segítségével felváltva keverjük a vajas keverékhez a tojásfehérjét, a mandulás keveréket és a zabitalt.
- A tésztát a tortaformába öntjük és 55-60 percig sütjük. Tűpróbát végzünk: ha a tészta már nem ragad, kivesszük a fahéjas süteményt a sütőből. Ellenkező esetben néhány perccel tovább sütjük. Az elkészült tortalapot hagyjuk teljesen kihűlni.
- A karamell elkészítéséhez a datolyát turmixgépbe tesszük és lassan tekerjük fel a fokozatot, amíg a datolya finom állagot nem kap. Ehhez hozzáadjuk a datolyakaramell többi hozzávalóját és az egészet krémes masszává keverjük. Adhatunk hozzá még egy kis vizet vagy juharszirupot, majd egy tálba öntjük a karamellt.
- A krémhez a habtejszínt kemény habbá verjük úgy, hogy közvetlenül a megszilárdulás előtt hozzáadjuk a habfixálót is és így fejezzük be a hab felverését. Egy tálban összekeverjük a mascarponét, a krémsajtot, a porcukrot és a vaníliaport, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
- A kihűlt tortalapot vízszintesen három részre vágjuk. Megkenjük az alsó részt mascarponés krémmel és rászitálunk kb. 1 teáskanál fahéjat. Ráhelyezzük a középső tortalapot, szintén megkenjük krémmel és megszórjuk a maradék fahéjjal. Ráhelyezzük az utolsó tortalapot is és az egész tortát körös-körül bekenjük krémmel.
- Hűtőben legalább 2 órát pihentetjük a tortát mielőtt a karamellt rákenjük. Fahéjas mandulával vagy más diófélékkel díszítjük.
Ajánlott termékek
A lista vége