Karácsonyi ünnepi menü
Hangulatos együttlét, finom ételek, ettől különleges a karácsony. Idén megkönnyítjük a konyhatündérek dolgát a menütervezéssel, íme egy változat egy varázslatos ünnepi menüre.
Előétel
Stájer sütőtökkrémleves
Hozzávalók 10 személyre:
- 2 evőkanál dmBio repceolaj
- 4 db dmBio zöldségleves ízesítő kocka
- 50 g dmBio bio tökmag
- 1 1⁄2 vöröshagyma
- 1 Hokkaido tök (kb. 1,5 kg)
- 2 l víz
- só, bors
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk. A kimagozott sütőtököt felkockázzuk. Egy edényben olajon megpirítjuk a hagymát és a sütőtököt, sózzuk, borsozzuk. Végül felöntjük a zöldséglével és kb. 35 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük és még egyszer ízesítjük. Tálalásnál megszórjuk a felaprított tökmaggal.
Tipp: Ha előző nap elkészítjük a zöldséglevet, megkönnyítjük a dolgunkat és ízletesebb lesz a leves.
Főétel
1. változat (hús): Marharagu polentával és áfonyával
Hozzávalók 10 személyre:
- 2 evőkanál dmBio repceolaj
- 100 g dmBio bio sűrített paradicsomvelő
- 1⁄2 l dmBio bio szőlőlé
- rántás a sűrítéshez (50 g liszt + egy kis víz)
- vörösáfonya
- 750 g dmBio bio polenta kukoricadara
- 1 evőkanál dmBio közepesen erős bio mustár
- 2,2 – 2,5 kg marha lapocka kockázva (4x4)
- 2 vöröshagyma
- 1/4 zeller
- 2 sárgarépa
- 10 cm póréhagyma
- só, bors
- 3 borókabogyó
- 1 babérlevél
- 50 g metélőhagyma
- 21⁄4l víz
- 50 g vaj
Elkészítés:
- lépés – a szósz:
Apróra kockákra vágjuk a vöröshagymát, a zellert, a póréhagymát és a sárgarépát, és egy edényben olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és további 5 percig pároljuk. Felöntjük a szőlőlével, addig főzzük, amíg a fele elfő. Végül felöntjük a zöldségleveskockás vízzel, hozzáadjuk a borókabogyót és a babérlevelet. - lépés – a hús:
A felkockázott húst sózzuk, borsozzuk és mustárral bekenjük. Egy serpenyőben kevés olajon lepirítjuk. - lépés – szósz + hús:
A lepirított húst a szószhoz adjuk és kb. 1 óra 45 percig főzzük. Amikor a hús megpuhult, besűrítjük a víz és a liszt keverékével, melyet előtte egyneművé kevertünk.
Tipp: A könnyebb munkavégzés és a jobb íz érdekében készítsük el a ragut (1-3.lépés) előző nap. - lépés – a polenta:
Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a vajat, sót, borsot. Óvatosan keverjük bele a polentát és főzzük kb. 10 percig. - lépés – a tálalás:
Személyenként 3-4 darab szószós húst és egy adag polentát tegyünk a tányérra, vörösáfonyával és metélőhagymával díszítsük.
2. változat (vegetáriánus): Bolognai spagetti vöröslencsével
Hozzávalók 10 személyre:
- 1 kg dmBio spagetti
- 2 evőkanál dmBio repceolaj
- 3 db dmBio zöldségleves ízesítő kocka
- 200 g dmBio vöröslencse
- 100 g dmBio bio sűrített paradicsomvelő
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1⁄4 zeller (ha nagyobb a zeller, akkor kevesebb, mint ¼)
- 10 cm póréhagyma
- só, bors
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 1,5 l víz
- 50 ill.100 g reszelt sajt
- 50 g petrezselyem
Elkészítés:
- lépés – a vöröslencse:
A vöröslencsét 1,5 órára beáztatjuk. - lépés – a szósz elkészítése:
Finomra vágjuk a hagymát, zellert, póréhagymát és sárgarépát és kevés olajon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszerkeveréket, sót és borsot, belenyomjuk a fokhagymát és még további 5 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a vízzel felöntött zöldségleves kockát. A lencsét leszűrjük, hozzáadjuk a szószt és még kb. 25 percig főzzük.
Tipp: Könnyebbség, ha a szószt már előző nap elkészítjük. - lépés – a spagetti:
5 l vízben 8-10 perc alatt al dente-re főzzük. - lépés – a tálalás:
Egy adag spagettit szósszal tegyünk a tányérra, szórjuk meg reszelt sajttal és petrezselyemmel.
Desszert
Mousse au Chocolat – Csokoládéhab
Hozzávalók 10 személyre:
- 2 1⁄2 evőkanál dmBio Bourbon vaníliáscukor
- 500 g dmBio bio étcsokoládé
- 12 tojás
- csipet só
Elkészítés:
Fontos: A csokoládékrémet egy nappal korábban kell elkészíteni, mert egy éjszakán át állnia kell.
- lépés – a csokoládé:
A csokoládét apró darabokra törjük és gőz fölött lassan felolvasztjuk. (A csokival telt edényt egy nagyobb edénybe tesszük, amiben vizet forralunk). - lépés – a tojások szétválasztása:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a vaníliás cukorral kb. 10 perc alatt robotgéppel habosra verjük. - lépés – összekeverés:
A langyos, folyékony csokoládét kanalanként a habos tojásfehérjéhez adjuk. A csokoládé ne legyen túl meleg, mert akkor összekapja a tojássárgáját. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Egy éjszakár hűtőbe tesszük - lépés – tálalás:
Vagy kis tálkákban vagy a tányéron „gombóc” formában tálaljuk.
Boldog karácsonyt és jó étvágyat!
A lista vége