FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Karácsonyi ünnepi menü

Hangulatos együttlét, finom ételek, ettől különleges a karácsony. Idén megkönnyítjük a konyhatündérek dolgát a menütervezéssel, íme egy változat egy varázslatos ünnepi menüre.

Karácsonyi ünnepi menü

Előétel 

Stájer sütőtökkrémleves


Hozzávalók 10 személyre:

  • 2 evőkanál dmBio repceolaj 
  • 4 db dmBio zöldségleves ízesítő kocka 
  • 50 g dmBio bio tökmag 
  • 1 1⁄2 vöröshagyma
  • 1 Hokkaido tök (kb. 1,5 kg) 
  • 2 l víz 
  • só, bors

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk. A kimagozott sütőtököt felkockázzuk. Egy edényben olajon megpirítjuk a hagymát és a sütőtököt, sózzuk, borsozzuk. Végül felöntjük a zöldséglével és kb. 35 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük és még egyszer ízesítjük. Tálalásnál megszórjuk a felaprított tökmaggal.

Tipp: Ha előző nap elkészítjük a zöldséglevet, megkönnyítjük a dolgunkat és ízletesebb lesz a leves.

Főétel

1. változat (hús): Marharagu polentával és áfonyával


Hozzávalók 10 személyre: 

  •  2 evőkanál dmBio repceolaj 
  • 100 g dmBio bio sűrített paradicsomvelő 
  • 1⁄2 l dmBio bio szőlőlé 
  • rántás a sűrítéshez (50 g liszt + egy kis víz) 
  • vörösáfonya
  • 750 g dmBio bio polenta kukoricadara
  • 1 evőkanál dmBio közepesen erős bio mustár 
  • 2,2 – 2,5 kg marha lapocka kockázva (4x4) 
  • 2 vöröshagyma 
  • 1/4 zeller 
  • 2 sárgarépa 
  • 10 cm póréhagyma 
  • só, bors 
  • 3 borókabogyó 
  • 1 babérlevél 
  • 50 g metélőhagyma 
  • 21⁄4l víz
  • 50 g vaj 

Elkészítés:

  1. lépés – a szósz:
    Apróra kockákra vágjuk a vöröshagymát, a zellert, a póréhagymát és a sárgarépát, és egy edényben olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és további 5 percig pároljuk. Felöntjük a szőlőlével, addig főzzük, amíg a fele elfő. Végül felöntjük a zöldségleveskockás vízzel, hozzáadjuk a borókabogyót és a babérlevelet.
  2. lépés – a hús:
    A felkockázott húst sózzuk, borsozzuk és mustárral bekenjük. Egy serpenyőben kevés olajon lepirítjuk.
  3. lépés – szósz + hús:
    A lepirított húst a szószhoz adjuk és kb. 1 óra 45 percig főzzük. Amikor a hús megpuhult, besűrítjük a víz és a liszt keverékével, melyet előtte egyneművé kevertünk.
    Tipp: A könnyebb munkavégzés és a jobb íz érdekében készítsük el a ragut (1-3.lépés) előző nap.
  4. lépés – a polenta: 
    Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a vajat, sót, borsot. Óvatosan keverjük bele a polentát és főzzük kb. 10 percig.
  5. lépés – a tálalás: 
    Személyenként 3-4 darab szószós húst és egy adag polentát tegyünk a tányérra, vörösáfonyával és metélőhagymával díszítsük.

2. változat (vegetáriánus): Bolognai spagetti vöröslencsével


Hozzávalók 10 személyre: 

  •  1 kg dmBio spagetti 
  • 2 evőkanál dmBio repceolaj 
  • 3 db dmBio zöldségleves ízesítő kocka 
  • 200 g dmBio vöröslencse 
  • 100 g dmBio bio sűrített paradicsomvelő 
  • 1 vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 2 sárgarépa 
  • 1⁄4 zeller (ha nagyobb a zeller, akkor kevesebb, mint ¼) 
  • 10 cm póréhagyma 
  • só, bors 
  • 1 teáskanál olasz fűszerkeverék 
  • 1,5 l víz 
  • 50 ill.100 g reszelt sajt
  • 50 g petrezselyem

Elkészítés:

  1. lépés – a vöröslencse:
    A vöröslencsét 1,5 órára beáztatjuk.
  2. lépés – a szósz elkészítése: 
    Finomra vágjuk a hagymát, zellert, póréhagymát és sárgarépát és kevés olajon megpirítjuk. 
    Hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszerkeveréket, sót és borsot, belenyomjuk a fokhagymát és még további 5 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a vízzel felöntött zöldségleves kockát. A lencsét leszűrjük, hozzáadjuk a szószt és még kb. 25 percig főzzük.
    Tipp: Könnyebbség, ha a szószt már előző nap elkészítjük.
  3. lépés – a spagetti: 
    5 l vízben 8-10 perc alatt al dente-re főzzük.
  4. lépés – a tálalás:
    Egy adag spagettit szósszal tegyünk a tányérra, szórjuk meg reszelt sajttal és petrezselyemmel.

Desszert

Mousse au Chocolat – Csokoládéhab


Hozzávalók 10 személyre: 

  • 2 1⁄2 evőkanál dmBio Bourbon vaníliáscukor
  • 500 g dmBio bio étcsokoládé
  • 12 tojás
  • csipet só

Elkészítés:

Fontos: A csokoládékrémet egy nappal korábban kell elkészíteni, mert egy éjszakán át állnia kell.

  1. lépés – a csokoládé:
    A csokoládét apró darabokra törjük és gőz fölött lassan felolvasztjuk. (A csokival telt edényt egy nagyobb edénybe tesszük, amiben vizet forralunk).
  2. lépés – a tojások szétválasztása:
    A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a vaníliás cukorral kb. 10 perc alatt robotgéppel habosra verjük.
  3. lépés – összekeverés:
    A langyos, folyékony csokoládét kanalanként a habos tojásfehérjéhez adjuk. A csokoládé ne legyen túl meleg, mert akkor összekapja a tojássárgáját. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Egy éjszakár hűtőbe tesszük
  4. lépés – tálalás:
    Vagy kis tálkákban vagy a tányéron „gombóc” formában tálaljuk.

Boldog karácsonyt és jó étvágyat! 

A lista vége