Gyors harapnivalók gyerekzsúrra: Pizzatekercs és zabkeksz
Partikalapot fel, és kezdődhet is a buli: a gyerekzsúrok a mókáról és a kacagásról szólnak. Természetesen nem hiányozhatnak a megfelelő partiételek sem. A lényeg, hogy könnyen elférjenek a kézben, hiszen a játéknak minél előbb folytatódnia kell. Az ízletes harapnivalók és az édes finomságok között mindenki megtalálja majd a fogára valót.

Pizzatekercs kukoricával
Ha megkérdezzük a gyerekeket, mi a kedvenc ételük, a pizza legtöbbször az abszolút favorit. Harapnivalóként ugyanolyan finomak a pizzatekercsek. Egyszerű elkészítésüknek köszönhetően nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is imádják.
Hozzávalók kb. 25 pizzatekercshez
- 1 csomag szárított sütőélesztő
- 250 ml langyos víz
- 500 g pizzaliszt (alternatíva: sima búzaliszt vagy tönkölyliszt)
- 5 g só
- 1 üveg paradicsomszósz (esetleg olasz fűszerekkel)
- 2 ek. olívaolaj
- 1 üveg kukorica
- 2 csomag mozzarella vagy 1 csomag reszelt pizzasajt
- só, bors, fűszerek
Elkészítés
A pizzatésztához először tegyen langyos vizet egy edénybe, majd adja hozzá a lisztet és az olívaolajat. Végül adjon a keverékhez sót és élesztőt. Gyúrja össze alaposan a tésztát, majd takarja le egy nedves konyharuhával és kelessze egy órán át.
A pizzatekercsek megtöltéséhez nyújtsa ki a tésztát, majd kenje meg paradicsomszósszal. Ezután egyenletesen oszlasson el a szószon reszelt sajtot vagy tépett mozzarellát, utána kukoricát, valamint ízlés szerint fűszereket (pl. oregánót, bazsalikomot). Most tekerje fel a tésztát a töltelékkel hosszában, majd vágja két-három centiméter vastag szeletekre. Helyezze a szeleteket egy sütőpapírral vagy sütőalátéttel bélelt tepsire, és 200 fokra előmelegített sütőben süsse 15 percig, amíg a pizzatekercsek aranybarnák lesznek. Ezután már fogyaszthatók is. Az ízletes harapnivalók melegen és hidegen is finomak.
Zabkeksz
A zabpehellyel, mézzel és magvakkal készült kekszek ideális harapnivalók, és a gyerekek imádják a természetesen édes ízük miatt. Az összetevők variálásával – például különféle gyümölcsökkel – változatossá tehetjük az apró snackeket.
Hozzávalók 16–18 kekszhez
- 150 g zabpehely
- 75 g aszalt gyümölcs (pl. málna, eper, fekete áfonya, vörös áfonya)
- 75 g durvára vágott dióféle (pl. mogyoró, mandula, dió)
- 30 g szezámmag
- 25 g napraforgómag vagy tökmag
- 85 g méz
- 50 g vaj
Elkészítés
Egy tálban keverje össze a zabpelyhet, az aszalt gyümölcsöket, a dióféléket, a szezámmagot és a magvakat. Ezután olvassza fel egy kis edényben a vajat a mézzel együtt alacsony hőmérsékleten. Amint a keverék folyóssá vált, hagyja egy kissé lehűlni. Öntse a kihűlt vaj-méz keveréket a tálban lévő zabpehelykeverékre és addig keverje, amíg az összes hozzávaló jól össze nem áll. Egy evőkanállal vagy egy kis fagylaltkanállal kanalazzon ki egy adag zabpehelymasszát, és formázzon belőlük apró golyókat. Helyezze őket egy sütőpapírral vagy sütőalátéttel bélelt tepsire, majd enyhén nyomja össze a tenyerével. Süsse a kekszeket 15 percig 180 fokos sütőben. Miután kivette a sütőből, hagyja kihűlni a tepsin. És voilá: kész is az édes csemege a kis és nagyobb vendégek számára egyaránt.