FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Felfrissíti a nyarat: Citromos limonádé készítése házilag

Készítsen citromos limonádét házilag – és próbálja ki az ínycsiklandóan finom recepteket.

dm Kft.

Olvasási idő 7 perc

2024. 10. 14.

Házi limonádé

Miért annyira kedvelt a limonádé?

Legyen szó gyerekről vagy felnőttről – a limonádét mindenki szereti, főleg nyáron. A limonádé egy édesített ital, és alapvetően citromos ízű. Utóbbi története nagyon régre nyúlik vissza: Egyiptomban már a 13. és 14. században készítettek innivalót citromból, datolyából és mézből, továbbá a Qatarmizat nevet viselő, citromléből és cukorból készült italt is előszeretettel fogyasztották. Arra is vannak bizonyítékok, hogy a 17. századi Franciaországban már árultak limonádét. A szénsavas víz feltalálása után, először 1833-ra tehető a szénsavas limonádé megjelenése, méghozzá Nagy-Britanniában. Azóta számos változata ismert, sőt mi több, otthon is elkészítheti, akár további gyümölcsökkel, levekkel vagy fűszerekkel ízesítve.

Citromos limonádé házilag: Az alaprecept

Friss, gyümölcsös és édes – egy pohár limonádé a tökéletes ital egy forró nyári napon. Természetesen a házilag kreált a legfinomabb. Elkészítése pedig nagyon egyszerű: Egy kancsóban tálalva, jégkockákkal, citromszeletekkel és mentával díszítve pedig ez minden kerti parti slágeritala.

Hagyományos citromos limonádé készítése házilag:

Ehhez először egy szirupot kell készítenie, amit később fel tud használni a limonádéhoz vagy máshoz. Tipp: Ha citromos limonádét szeretne házilag készíteni, akkor nyugodtan variálhatja a hozzávalókat. Friss citrom helyett választhat akár biocitromlevet. Alapvetően elmondható, hogy ajánlott a biotermékek használata, mivel a limonádéba gyakran a gyümölcsök héja is belekerül.

Hozzávalók

A citromos limonádé elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szüksége:

  • 150 ml citromlé (6–8 biocitrom)
  • 3 ek reszelt citromhéj
  • 150 g cukor
  • 1 vaníliarúd
  • víz

Elkészítés

Ha házi citromos limonádéra vágyik, akkor ahhoz először a szirupot kell elkészítenie, hiszen ezzel tudja édesíteni a limonádét.

  1. A cukorszirup elkészítése: A cukrot szórja egy edénybe, s adja hozzá a félbevágott vaníliarudat és a 300 ml vizet. Ezt forralja fel kis lángon, és hagyja kb. 10 percig forrdogálni. Várja meg, hogy teljesen kihűljön, majd töltse át egy jól zárható üvegbe.
  2. A citromos limonádé elkészítése: Facsarja ki a citromokat, majd tegye a lereszelt citromhéjat és a levet egy edénybe. Ezt öntse fel 300 ml vízzel, és egy éjszakán át hagyja lefedve pihenni. A következő napon szűrje le, töltse át egy üvegbe, és ízesítse a sziruppal. Alaposan keverje el, majd hidegen tálalja a saját készítésű limonádét.

Tippek és trükkök a házilag készített citromos limonádéhoz

A citromos limonádé elkészítése házilag nem csupán gyerekjáték, hanem rendkívül változatos is lehet. Az alapját mindig a cukor, a citrom és a víz adja, azonban ezekhez más hozzávalókat is keverhet, így mindig más és más ízvilágot kap. Az alábbi tippekkel könnyedén el tudja készíteni, de kedve szerint variálhatja is a hozzávalókat.

1. Különböző édesítőszerek választéka

A szirupot, ami a legtöbb esetben a citromos limonádék alapját adja, számos módon elkészítheti. Nem csupán a felhasznált cukor mennyisége változhat, de annak fajtája is, továbbá más édesítőszereket is választhat. A hagyományos cukor alternatívái közé soroljuk például az agávé- és a juharszirupot, a mézet, a kókuszvirágcukrot és a sztíviát. A citromos limonádé azonban teljesen cukormentesen is elkészíthető, vagyis nem kötelező a szirup vagy cukor használata. Egyszerűen keverje el a citromlevet némi vízzel, és amennyiben szeretné, ízesítse mentával vagy citromfűvel.

2. Így növelheti a tartósságát

Ha sziruppal készíti el a citromos limonádét, akkor azt akár hat hónapon át is tárolhatja a hűtőszekrényben, anélkül hogy megromolna. Ennek az előfeltétele, hogy az elkészítés során fokozottan figyel a higiéniára: az üveget fertőtlenítse, mielőtt beletölti a szirupot. 

3. Buborékos vagy szénsavmentes?

A használt víz esetében is döntést kell hoznia: a citromos limonádét elkészítheti buborékos, de akár szénsavmentes vízzel is. Ha nem szeretne lemondani a pezsgésről, akkor ne is tegye. Egyszerűen készítse el azzal a limonádét, tegyen az italba pár jégkockát, és díszítse pár szelet citrommal vagy naranccsal. Vannak, akik számára sokkal frissítőbb a szénsavas limonádé, mint a csendes.

4. Limonádé készítése házilag, fűszerekkel

Csupán azért, mert citromos limonádénak hívjuk, nem azt jelenti, hogy más hozzávalóval ne lehetne még különlegesebbé varázsolni. A kertben megtalálható fűszerek felerősíthetik a limonádé frissítő hatását, továbbá az íze is változatosabb lesz. Az egyedi aroma eléréséhez nyugodtan használjon a citromos limonádé elkészítése során olyan fűszereket, mint a citromfű, a citromos kakukkfű, a menta, a rozmaring vagy a bazsalikom. Ehhez mindössze mossa meg a fűszereket, majd adja hozzá a limonádéhoz.

5. Házi citromos limonádé gyümölcsökkel

Fűszerek helyett gyümölcsöket is adhat a citromos limonádéhoz. A citromos íz annak ellenére is erőteljes marad, hogy megbolondítja további gyümölcsökkel. A bogyós gyümölcsök – vagy különböző zöldségek, például a rebarbara –, illetve a cseresznye és az alma tökéletesen illenek a citromhoz. Ebben az esetben a felhasznált gyümölcsöket ajánlott hozzáadni a forrdogáló cukorhoz és vízhez, és csak ezután öntse hozzá a citromlevet. Ezt követően szűrje le, a kapott gyümölcsszirupot töltse át egy üvegbe, és hűvös helyen tárolja. Ha pedig limonádét szeretne inni, bármikor felhasználhatja, mindössze némi vizet kell hozzáadnia.

6. Citromos limonádé különleges ízvilággal

A limonádérajongók egyik trükkje, hogy a félbevágott citromot kb. két percre ráteszik a forró grillre, és csak ezt követően facsarják ki. Ezáltal sokkal erősebb lesz a citrom aromája.

7. A citromos limonádé felhasználása másképp

Ha nem szeretné magában inni a limonádét, ízesítse vele a sörét, és élvezze ki a házilag megalkotott radler ízét. Természetesen más alkoholos italt is különlegesebbé varázsolhat némi limonádéval, de akár sütés során is használhatja, mondjuk a sütitészta elkészítésénél.

Kreatív receptötletek: Citromos limonádé készítése házilag

A házi citromos limonádé elkészítésekor nyugodtan próbálkozzon más ízekkel is. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár ötletet, hogy melyek azok az aromák, melyekkel még finomabbá varázsolhatja az alapreceptet.

  • Kókusz és levendula: Készítse el a limonádét citrommal, cukorral, kókusz- és ásványvízzel. Alaposan keverje el, majd öntsön hozzá némi levendulaszirupot. Utóbbihoz tegyen szárított levendulavirágokat cukros vízbe, és forralja fel.
  • Uborka, gyömbér és menta: Felaprított mentalevelekkel, gyömbérrel és uborkával is elkészítheti a limonádét. Édesítéshez pedig válasszon ilyenkor mézet.
  • Barack és rózsavíz: A barackokat először főzze meg némi cukorral, majd leszűrve adja hozzá a limonádéhoz. Ezután öntsön még hozzá rózsavizet, és ha szeretné, díszítse rózsaszirmokkal.
  • Eper és bazsalikom: Ehhez a frissen szedett bazsalikomleveleket tegye vízbe, és áztassa azokat több órán át. Csak ezt követően adja a leveleket a limonádéhoz. Az epreket pürésítse, majd öntse hozzá, és már el is készült.
  • Alma és fűszerek: Az almákat főzze meg, adjon hozzá cukrot, bazsalikomot, rozmaringot, mentát, citromfüvet, citromos kakukkfüvet, zsályát és citromot, majd az egészet szűrje le, és hagyja kihűlni. Ezután öntsön hozzá vizet, és díszítse pár friss fűszerrel és jégkockával. 

A lista vége

Ide illő termékkategória