3 fogásos karácsonyi menü
Előétel, főétel és desszert: Három tradicionális karácsonyi fogás a dm országaiból.

Előétel: Sirnica Bosznia-Hercegovinából
A karácsonyi menüt egy finom Sirnicával kezdjük. A Sirnica tulajdonképpen egy leveles tésztából, feta sajtos töltelékkel készült csiga. Tökéletes választás karácsony estére, mert a töltött csigákat délelőtt elő lehet készíteni, este pedig csak be kell tenni a sütőbe.
Hozzávalók:
- 500 g kész leveles tészta
- olívaolaj a kenéshez
- dmBio Teljes kiőrlésű búzaliszt
Töltelék:
- 400 g fetasajt
- 150 g tejszínes joghurt
- 3 tojás
- só, bors
Elkészítés
A töltelékhez való hozzávalókat összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük és félretesszük.
Egy tiszta konyharuhát terítünk az asztalra, belisztezzük és ráhelyezzük a tésztát, melyet olyan vékonyra nyújtunk, hogy szinte átlátszó lesz. Nyújtás közben a felületét időnként beolajozzuk. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztát, majd az egészet feltekerjük. A tekerést a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, hogy a konyharuhát egy oldalon felemeljük és a segítségével feltekerjük a tésztát. A tésztának csak egy részét tekerjük fel egyszerre (kb. 2-3 tekerés), aztán vágjuk el a tekercs mentén és a többi részéből képezzünk egy újabb tekercset. A tekercsdarabokat tekerjük csiga formára és helyezzük a kiolajozott tepsibe.
A kész csigákat kenjük meg olaj-víz keverékével és szórjuk meg szezámmaggal. 220 fokon 30 percig süssük. A sütési idő vége felé a hőmérsékletet egy kicsit csökkentsük, hogy ne égjenek meg a csigák.
Főétel: Céklás kölesrizottó friss kecskesajttal Ausztriából
Az édes és a savanyú találkozása igazi siker. Ebben az évben készítsen szeretteinek céklás kölesrizottót kecskesajttal. Tápláló, ízletes köles rizottó bordó színben, karamellizált almával, tetején kecskesajttal, a színek és az ízek kavalkádja.
Hozzávalók:
- kb. 700-900 ml dmBio-zöldségleves
- víz
- 1 vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- kb. 200 g dmBio Bio köles
- kb. 50 ml fehérbor
- kb. 50-100 ml dmBio Bio cékla direktlé
- 1 babérlevél
- ¼ csokor friss kakukkfű
- 1 savanykás alma
- 2 főtt cékla
- 20 g vaj
- 2 teáskanál dmBio Bio nádcukor
- 1 evőkanál dmBio Bio balzsamecet Modenából
- só, bors
- 30 g parmezán sajt
- 150 g friss kecskesajt
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk. Megmelegítjük az olívaolajat és 1-2 evőkanál vajat, majd üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a kölest és azt is üvegesre pirítjuk. Felöntjük a fehérborral és a céklalével, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet. Kb. 1-2 percig főzzük, amíg a folyadék szinte elfő. Közben időnként megkeverjük, majd mindig felöntjük egy adag zöldséglevessel és főzzük tovább. 25 perc elteltével hozzáadjuk a kockára vágott céklát és hozzáöntjük a maradék zöldséglevest. 10 percig még főni hagyjuk.
Az almát meghámozzuk és 8 részre vágjuk. 20 g vajat felhevítünk és megpároljuk benne az almát. Hozzáadjuk a cukrot és enyhén karamellizáljuk. További 5 perc után kb. 50 ml vízzel felöntjük, hagyjuk, hogy elforrja a vizet, majd hozzáadjuk a balzsamecetet. Az almaszeleteket enyhén sózzuk.
A parmezánt lereszeljük. A maradék vajat és a parmezánt a kölesrizottóhoz keverjük. A kecskesajt felét is hozzáadjuk és belekeverjük. A kölesrizottót ízesítjük sóval és borssal, megszórjuk a maradék kecskesajttal és ráhelyezzük az almaszeleteket.
Desszert: Štedrák karácsonyi sütemény Szlovákiából
Ízletes karácsonyi menünk megkoronázása egy szlovák karácsonyi sütemény.
Dió, fűszerek és túrókrém adja ennek a süteménynek a karácsonyi ízt. Családtagjainak, barátainak, még a gyerekeknek is tetszeni fog ez a recept.
Hozzávalók
Kekszek
- 35 g vaj
- 175 g dmBio tönkölybúza liszt T630
- 70 g dmBio bio nádcukor
- 1 citromhéj
- 1 teáskanál dmBio Bourbon vaníliás cukor
- 1 tojás
Lenmag-chips:
- 100 g dmBio bio nádcukor
- 1 evőkanál virágméz
- 30 g dmBio egész lenmag
- 30 g dmBio Bio paradió
- 30 g dmBio Bio dióbél
- 30 g dmBio Bio mandula
Túrókrém:
- 100 g túró
- 200 ml tejszín
- 50 g dmBio bio nádcukor
- 1 citrom héja
Máktöltelék:
- 50 ml tejszín
- 100 g darált mák
- 25 g dmBio bio nádcukor
- egy csipet fahéj
Diótöltelék:
- 50 ml tejszín
- 100 g darált dió
- 25 g dmBio bio nádcukor
- ½ csomag dmBio Bourbon vaníliás cukor
- egy csipet fahéj
Datolyakrém:
- 100 g dmBio Bio aszalt datolya, magozott
- 50 g dmBio bio nádcukor
- 100 ml víz
- 100 g vaj
Elkészítés
A keksz hozzávalóit dolgozzuk össze egynemű tésztává. A tésztát csomagoljuk frissentartó fóliába és tegyük a hűtőszekrénybe 30-40 percre. A lehűlt tésztát még egyszer gyúrjuk át és sodorjuk ki kb. ½ cm vastagra. Szaggassunk belőle kerek kekszeket, süssük 180 fokon 6 percig.
A lenmag chipshez a cukrot karamellizáljuk aranybarnára egy serpenyőben. A karamellizált cukorhoz keverjük hozzá a mézet, a lenmagot és a felaprított magokat. Az egész masszát tegyük egy olajjal megkent deszkára, simítsuk szét és szaggassunk belőle kör formákat. Hagyjuk megkeményedni.
A mák- és diótöltelékhez forraljuk fel a tejszínt és keverjük a többi hozzávalóval egységes masszává.
A túrókrémhez keverjük össze a túrót a cukorral és a citromhéjjal. A tejszínt verjük kemény habbá és óvatosan keverjük a túróhoz.
A datolyakrémhez egy edényben karamellizáljuk aranybarnára a cukrot. Adjuk hozzá a vizet és a datolyát és főzzük. Ha a datolya megpuhult, turmixoljuk simára és keverjük bele a vajat.
Minden kekszre sorban kerüljenek a következő rétegek: datolyakrém, máktöltelék, diótöltelék és a túrókrém. A túrókrém tetejére helyezzünk egy lenmagchipset.
dmBio hozzávalók
- Márka: dmBio; Terméknév: Zöldségleves ételízesítő kocka, hozzáadott cukortól mentes, 66 g; Ár: 499 Ft; Alapár: 0,066 kg (7 561 Ft / 1 kg); dm márka logó; 4,62 5 csillagból 113 értékelés alapján; Elérhetőség: Állapot zöld Rendelhető, Állapot szürke dm üzlet kiválasztása499 Ft0,066 kg (7 561 Ft / 1 kg)Rendelhető
- Márka: dmBio; Terméknév: Bio zöldségleves ételízesítő por, utántöltő, 290 g; Ár: 1 499 Ft; Alapár: 0,29 kg (5 169 Ft / 1 kg); dm márka logó; 4,081 5 csillagból 422 értékelés alapján; Elérhetőség: Állapot zöld Rendelhető, Állapot szürke dm üzlet kiválasztása1 499 Ft0,29 kg (5 169 Ft / 1 kg)Rendelhető
A lista vége