FőnavigációKategória navigációFőtartalom

3 fogásos karácsonyi menü

Előétel, főétel és desszert: Három tradicionális karácsonyi fogás a dm országaiból.

Karácsonyi menü

Előétel | Főétel | Desszert

A megfelelő  karácsonyi menü megtalálása egyáltalán nem olyan egyszerű. Szeretne idén karácsonykor valami újat kipróbálni? Mi összeállítottuk a karácsonyi menüsort az előételtől a desszertig.

Karácsonyi menü - előétel

Karácsonyi menü - Előétel

Előétel: Sirnica Bosznia-Hercegovinából

A karácsonyi menüt egy finom Sirnicával kezdjük. A Sirnica tulajdonképpen egy leveles tésztából, feta sajtos töltelékkel készült csiga. Tökéletes választás karácsony estére, mert a töltött csigákat délelőtt elő lehet készíteni, este pedig csak be kell tenni a sütőbe.

Hozzávalók:                                             

  • 500 g kész leveles tészta 
  • olívaolaj a kenéshez 
  • dmBio Teljes kiőrlésű búzaliszt

Töltelék: 

  • 400 g fetasajt  
  • 150 g tejszínes joghurt      
  • 3 tojás
  • só, bors

Elkészítés

A töltelékhez való hozzávalókat összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük és félretesszük.
Egy tiszta konyharuhát terítünk az asztalra, belisztezzük és ráhelyezzük a tésztát, melyet olyan vékonyra nyújtunk, hogy szinte átlátszó lesz. Nyújtás közben a felületét időnként beolajozzuk. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztát, majd az egészet feltekerjük. A tekerést a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, hogy a konyharuhát egy oldalon felemeljük és a segítségével feltekerjük a tésztát. A tésztának csak egy részét tekerjük fel egyszerre (kb. 2-3 tekerés), aztán vágjuk el a tekercs mentén és a többi részéből képezzünk egy újabb tekercset. A tekercsdarabokat tekerjük csiga formára és helyezzük a kiolajozott tepsibe.

A kész csigákat kenjük meg olaj-víz keverékével és szórjuk meg szezámmaggal. 220 fokon 30 percig süssük. A sütési idő vége felé a hőmérsékletet egy kicsit csökkentsük, hogy ne égjenek meg a csigák.

Karácsonyi menü - főétel

Főétel: Céklás kölesrizottó friss kecskesajttal Ausztriából

Az édes és a savanyú találkozása igazi siker. Ebben az évben készítsen szeretteinek céklás kölesrizottót kecskesajttal. Tápláló, ízletes köles rizottó bordó színben, karamellizált almával, tetején kecskesajttal, a színek és az ízek kavalkádja.

Hozzávalók:

  • kb. 700-900 ml dmBio-zöldségleves                   
  • víz
  • 1 vöröshagyma                                                           
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj                                                         
  • kb. 50 ml fehérbor                                              
  • kb. 50-100 ml dmBio Bio cékla direktlé
  • 1 babérlevél                                                      
  • ¼ csokor friss kakukkfű
  • 1 savanykás alma                                                
  • 2 főtt cékla
  • 20 g vaj                                                          
  • 2 teáskanál dmBio Bio nádcukor
  • 1 evőkanál dmBio Bio balzsamecet Modenából
  • só, bors
  • 30 g parmezán sajt                                                     
  • 150 g friss kecskesajt

Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk. Megmelegítjük az olívaolajat és 1-2 evőkanál vajat, majd üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a kölest és azt is üvegesre pirítjuk. Felöntjük a fehérborral és a céklalével, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet. Kb. 1-2 percig főzzük, amíg a folyadék szinte elfő. Közben időnként megkeverjük, majd mindig felöntjük egy adag zöldséglevessel és főzzük tovább. 25 perc elteltével hozzáadjuk a kockára vágott céklát és hozzáöntjük a maradék zöldséglevest. 10 percig még főni hagyjuk.

Az almát meghámozzuk és 8 részre vágjuk. 20 g vajat felhevítünk és megpároljuk benne az almát. Hozzáadjuk a cukrot és enyhén karamellizáljuk. További 5 perc után kb. 50 ml vízzel felöntjük, hagyjuk, hogy elforrja a vizet, majd hozzáadjuk a balzsamecetet. Az almaszeleteket enyhén sózzuk.

A parmezánt lereszeljük. A maradék vajat és a parmezánt a kölesrizottóhoz keverjük. A kecskesajt felét is hozzáadjuk és belekeverjük. A kölesrizottót ízesítjük sóval és borssal, megszórjuk a maradék kecskesajttal és ráhelyezzük az almaszeleteket.

Karácsonyi menü - desszert

Desszert: Štedrák karácsonyi sütemény Szlovákiából

Ízletes karácsonyi menünk megkoronázása egy szlovák karácsonyi sütemény.
Dió, fűszerek és túrókrém adja ennek a süteménynek a karácsonyi ízt. Családtagjainak, barátainak, még a gyerekeknek is tetszeni fog ez a recept.

Hozzávalók

Kekszek                                                     

  • 35 g vaj
  • 175 g dmBio tönkölybúza liszt T630
  • 70 g dmBio bio nádcukor 
  • 1 citromhéj
  • 1 teáskanál dmBio Bourbon vaníliás cukor
  • 1 tojás

Lenmag-chips:

  • 100 g dmBio bio nádcukor
  • 1 evőkanál virágméz
  • 30 g dmBio egész lenmag
  • 30 g dmBio Bio paradió
  • 30 g dmBio Bio dióbél
  • 30 g dmBio Bio mandula

Túrókrém:

  • 100 g túró
  • 200 ml tejszín                               
  • 50 g dmBio bio nádcukor
  • 1 citrom héja

Máktöltelék:

  • 50 ml tejszín                               
  • 100 g darált mák
  • 25 g dmBio bio nádcukor
  • egy csipet fahéj

Diótöltelék:

  • 50 ml tejszín                               
  • 100 g darált dió
  • 25 g dmBio bio nádcukor
  • ½ csomag dmBio Bourbon vaníliás cukor
  • egy csipet fahéj

Datolyakrém:

  • 100 g dmBio Bio aszalt datolya, magozott                               
  • 50 g dmBio bio nádcukor
  • 100 ml víz
  • 100 g vaj

Elkészítés

A keksz hozzávalóit dolgozzuk össze egynemű tésztává. A tésztát csomagoljuk frissentartó fóliába és tegyük a hűtőszekrénybe 30-40 percre. A lehűlt tésztát még egyszer gyúrjuk át és sodorjuk ki kb. ½ cm vastagra. Szaggassunk belőle kerek kekszeket, süssük 180 fokon 6 percig.

A lenmag chipshez a cukrot karamellizáljuk aranybarnára egy serpenyőben. A karamellizált cukorhoz keverjük hozzá a mézet, a lenmagot és a felaprított magokat. Az egész masszát tegyük egy olajjal megkent deszkára, simítsuk szét és szaggassunk belőle kör formákat. Hagyjuk megkeményedni.

A mák- és diótöltelékhez forraljuk fel a tejszínt és keverjük a többi hozzávalóval egységes masszává.

A túrókrémhez keverjük össze a túrót a cukorral és a citromhéjjal. A tejszínt verjük kemény habbá és óvatosan keverjük a túróhoz.

A datolyakrémhez egy edényben karamellizáljuk aranybarnára a cukrot. Adjuk hozzá a vizet és a datolyát és főzzük. Ha a datolya megpuhult, turmixoljuk simára és keverjük bele a vajat.

Minden kekszre sorban kerüljenek a következő rétegek: datolyakrém, máktöltelék, diótöltelék és a túrókrém. A túrókrém tetejére helyezzünk egy lenmagchipset.

A lista vége